Dvije viličaristice ravnopravne s muškim kolegama, a u manipulaciji viličarem ponekad čak i bolje!

U Jamnici plus, vodećoj kompaniji Grupe pića Fortenova grupe, nema podjela na muške i ženske poslove, a pravi dokaz tome su dvije žene – Maja Novosel Balaban i Katarina Plečko koje rade posao viličaristica u skladištu gotove robe u pogonu Jana i pritom ostvaruju odlične rezultate.

Ljubav, izazov i znatiželja

Viličar je okretno vozilo koje svojim dvjema snažnim vilicama služi za podizanje i premještanje tereta u skladištima. S obzirom da se radi o radnom stroju i teškim teretima, posao viličarista obavljaju uglavnom muškarci, a mi donosimo priču o Maji i Katarini koje dokazuju da je ta percepcija jedna obična predrasuda.  

Na pitanje što ih je potaknulo na odabir karijere vozačice viličara, Maja je otkrila da je bila nezaposlena kad je vidjela oglas za radno mjesto vozača viličara: „Činilo mi se zanimljivo i izazovno pa sam odlučila prijaviti se i pokušati.“ Katarinu je, s druge strane, na odabir ovog zanimanja potaknuo otac koji je primijetio njezinu ljubav prema strojevima i vožnji dok je još bila djevojčica: „Tata mi je predložio da se prijavim na natječaj za posao viličaristice u Jamnici jer je radio kao sezonski radnik u pogonu Jana. Tom prilikom vidio je kolegicu Maju kako se odlično snalazi u viličaru i bio je siguran da bih se i ja jako dobro snašla na tom radnom mjestu.“


Pročitajte više: 10 savjeta žena koje rade u dominantno muškim zanimanjima!


Radnim uspjehom razbile sumnju kolega

Upravljanje viličarom generalno se smatra muškim poslom, no Maja i Katarina ističu da prilikom prijave na natječaj za posao viličaristice, ali i svakodnevnog rada u Jamnici, nisu doživjele da je to tako. „Kada sam došla na razgovor za posao i kasnije, kada sam dobila posao viličaristice i pridružila se svojim kolegama, nisam primijetila da je itko imao predrasude ili da je netko mislio da ne mogu raditi ovaj posao jer sam žena. Od prvog dana osjećala sam se da su me svi prihvatili i tretirali kao ravnopravnog člana tima“, istaknula je Maja.

viličaristice jamnica 1
Maja Novosel Balaban

Slično iskustvo imala je i Katarina. „Moji nadređeni nisu imali nikakvih predrasuda prema meni kada sam počela raditi ovaj posao. I to mi je baš drago, jer tako treba biti. Ali i ja sam dala sve od sebe da opravdam njihova očekivanja. Međutim, među kolegama je bilo nekoliko njih koji su sa zadrškom reagirali na mene kao njihovu novu kolegicu, no s vremenom i dobrim radom “razbila” sam njihovu sumnju i dokazala da ovo nije samo muški posao.”

Ponos i oduševljenje prijatelja

Na pitanje kako je raditi u dominantno muškom kolektivu, Maja kaže da se dobro snalazi: „Početak je bio malo teži, ali s vremenom sam se naviknula i sada se osjećam ravnopravno jer ne zaostajem za muškim kolegama ni u kojem zadatku.“ Njezinoj kolegici Katarini je zanimljivo raditi u većinom muškom kolektivu jer se voli dokazivati i natjecati. „Drago mi je što smo Maja i ja dokazale da smo mi žene ravnopravne s muškim kolegama, a u manipulaciji viličarem ponekad čak i bolje“,, kazala je Katarina.

viličaristice jamnica 2
Katarina Plečko

Za razliku od kolega, Majini i Katarinini najbliži ipak su bili iznenađeni i pomalo začuđeni njihovim odabirom posla. „Moji prijatelji bili su iznenađeni mojim odabirom posla, no vrlo brzo čuđenje je zamijenilo oduševljenje i ponos“, priča Katarina, a Maja dodaje da je najviše pozitivnih reakcija dobila na poslu od kolega vozača kamiona i novih zaposlenika koji su je prvi puta vidjeli kako radi na viličaru.

‘Sigurnost počinje s tobom’

Posao vozača viličara zahtjeva preciznost, spretnost i visoku razina odgovornosti, a Maja nam je ispričala kako izgleda radni dan viličaristice.

„S obzirom da nam je sigurnost na prvom mjestu, upravljanje viličarom prvenstveno zahtijeva veliku odgovornost. Uostalom, u  kompaniji imamo program sigurnosti pod nazivom „Sigurnost počinje s tobom“ i itekako smo svjesni da smo u svakom trenutku odgovorni za ljude koji rade na proizvodnim linijama, vozače kamiona koji čekaju na utovar i kolege iz administracije jer se svi oni ponekad  nalaze u našoj blizini dok radimo. Zato veliku pozornost pridajemo zaštiti na radu i pravilima koja štite nas, ali i naše kolege. Moj radni dan započinje preuzimanjem smjene od kolega iz prethodne smjene. Pregledavam stroj i kada se uvjerim da je sve ispravno, sjedam u viličar, prilagođavam visinu sjedala i volana te počinjem s manipulacijom robe ovisno o rasporedu toga dana. Ponekad odvozim palete gotove robe s proizvodne linije u skladište, a ponekad istovarujem repromaterijal i utovarujem gotovu robu prema nalogu na kamione. Na kraju dana ispunim dnevnik rada, pregledam viličar i predam smjenu kolegama koje dolaze.“


Pročitajte više: Jedna od 100 tisuća: na poklon prima čekiće, a s ponosom nosi ljestve i letve


Svaki posao je ženski posao

Katarina dodaje da je jako zadovoljna na svom radnom mjestu. Pozvala je i druge žene da se odvaže prijaviti se na poslove koji se smatraju ”muškim poslovima” i ne dozvole da ih predrasude spriječe da ostvare svoj san i rade posao koji vole: „Voljela bih kada bi se više žena odlučilo za takozvane muške poslove jer smatram da možemo jednako dobro, ako ne i bolje, obavljati takve poslove. Na taj način u praksi promičemo ravnopravnost, a za to nam treba samo malo hrabrosti, odlučnosti i upornosti.“

Maja i Katarina vole svoj posao jer je dinamičan, zanimljiv, ali i izazovan. Njih dvije su primjer koji potvrđuje da u Fortenova grupi i njezinim kompanijama ne postoji podjela na muške i ženske poslove, te da se i na tom području potiče ravnopravnost i jednake prilike za sve. ”Any job is a woman’s job (hrvatski: svaki posao je ženski posao) rečenica je koju često koristi organizacija UN Woman koja razvija programe, politike i standarde koji podržavaju ženska ljudska prava i osiguravaju da svaka žena i djevojčica ostvare svoj puni potencijal.

Povelja o raznolikosti

Ova priča sjajna je prilika za podsjetnik da je Fortenova grupa u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HR PSOR) nedavno potpisala Povelju o raznolikosti za sve segmente svog poslovanja i sve operativne kompanije uključujući kompanije Grupe pića. Time su se sve kompanije obvezale na javno podržavanje i razvijanje raznolikosti u svojim radnim sredinama i poslovnom okruženju. 

Pripremljeno u suradnji s Jamnica plus.

Foto: Jamnica plus

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -