Boji li se ISIL ženskih boraca?

ISIL je od “obične” ekstremističke skupine postao velika prijetnja zapadnom svijetu. Zločini samoproglašene Islamske države poznati su i u najudaljenijem kutku svijeta, a grozote koje rade ženama zgražavaju i one “najjačeg želuca”.

Dok jedan dio žena i djevojčica postaju žrtve njihovih zločina – silovanja, ropstva, ubojstava, drugi dio odlučuje uzvratiti udarac. Ne samo žene koje se nalaze u njihovom zatočeništvu, već i žene koje samostalno odlučuju uzeti oružje u ruke i boriti se za svoj dom s nadom da će rat u njihovim zemljama jednog dana prestati.

Vojnikinje koje uzvraćaju udarac

Dobar dio žena koje ISIL otima su pripadnice jazidske manjine, ali ima i kršćanki i ostalih “nevjernica”. Dok muškarce ubijaju ili ih određeno vrijeme drže u zatočeništvu, žene često puštaju iz mjeseci provedenih u zatočeništvu. Zašto? Glavni razlog za to je što je veća sramota za obitelj ako im vrate „obeščašćenu“ kćer, nego mrtvu. U prvom slučaju ona predstavlja sramotu, dok u drugom slučaju postaje „mučenica“.

Na stranu s vjerovanjima, neke su žene zločini nad drugim ženama toliko zgrozili da ih se sve više odlučuje pristupiti vojskama koje se na području Sirije bore protiv terorista Islamske države.

Neke od tih žena sačinjavaju i bataljon pod nazivom „The Sun Girls“. Ovaj bataljon čine samo žene, a na čelu njih je Xate Shingali, nekadašnja pjevačica tradicionalne jazidske glazbe. Prema Daily Mailu, Xate je dobila odobrenje za osnivanje vojske žena od samog predsjednika. Bataljon čine 123 žene dobi od 17 do 30 godina.

I službena vojska Kurdistana, pešmerge, odnosno dobrovoljci, imaju svoj bataljon kojeg čine samo žene, na čelu s pukovnicom Ahmad Rashid. Rashid je za britanski The Sun izjavila kako je svjesna opasnosti ako ih ulove, jer znaju kako ISIL-ovci postupaju sa ženama, ali vjeruje da imaju jednu veliku prednost.

Daesh (op.a. pogrdni naziv i uvreda za ISIL) su zabrinuti da ako ih ubije žena u borbi da neće ići u raj. To nam je oružje. Ali znamo da nas nikada ne smiju zarobiti. Oni ne tretiraju žene kao ljudska bića.“

Vojnikinje_1

Mnogi su svjetski mediji prenijeli vijest da se ISIL zapravo boji žena upravo iz tog razloga da ako ih ubije žena, da neće dospjeti u raj, među kojima i britanski Mirror. S druge strane, nakon te vijesti pojavili su se demanti kako se oni zapravo ne boje žena jer vjeruju da će otići u raj bez obzira od koga bili ubijeni.

Čak i ISIL ima svoje vojske žena po nazivom „al-Khansaa“ i „Umm al-Rayan“ koje se bore za Islamsku državu. Mnogi vjeruju da ISIL koristi te žene kao neku vrstu propagande, dok one vjeruju da su snažne i nezavisne, dok istovremeno ismijavaju zapadnjačke žene, pa čak i muslimanke koje još uvijek zadržavaju tradicionalne uloge.

Bilo kako bilo, sve više žena odlučuje uzeti oružje u ruke, bez obzira na to što mnogi smatraju da ženama nije mjesto u vojski i da zapravo sramote sebe i svoje obitelji. No, njima to nije bitno. Umjesto da bježe iz svog doma u nepoznato, one odlučuju ostati, riskirati zarobljeništvo i smrt, i boriti se za slobodu svojih braća i sestara.

Foto: Flickr/ Kurdishstruggle

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više