Zašto za 2016. godinu ne trebate odluke već namjere?

Došla nam je nova godina, a s njome i mnoge novogodišnje odluke. „Ove ću godine smršaviti 10 kilograma.“, „Ove ću se godine više posvetiti svojoj obitelji ili prijateljima.“, „Ove ću godine napokon pokrenuti svoj biznis.“…

Umjesto odluka, namjere

Većina ljudi svake godine donosi ovakve ili slične odluke. No, duhovni učitelj, odnosno guru, Chandresh Bhardwaj, kaže kako odluke možda nisu najbolji način da započnete novu godinu.

„Naši se umovi vole zadržavati u prošlosti i odmah skočiti u budućnost, a odluke samo ohrabruju takvo ponašanje. One su uvijek vezane uz strah od uvjetovane prošlosti ili brige za budućnost“, rekao je Chandresh Bhardwaj.

Erin Hanafy, novinarka portala well+GOOD, prenosi neke savjete gurua Chandresha Bhardwaja, koji bi vam mogli pomoći da se usredotočite na sadašnjost i novogodišnje odluke zamijenite novogodišnjim namjerama.

1. Prestanite s ograničavajućim odlukama

Dakle, prvi korak je prestati donositi novogodišnje odluke. Zašto? Bhardwaj kaže da nas one ograničavaju jer „na odluke utječe naš um, a bilo što na što utječe samo naš um, ne može imati sjajne posljedice“.

2. Idite dublje i postavite namjere

Zato savjetuje da umjesto odluka donesete novogodišnje namjere jer namjere dolaze iz naše duše i potiču njezin rast. Osim toga, namjere njeguju našu svijest i pomažu nam da budemo svjesni svojih djela.

Ako su vam namjere iskrene, kaže Bhardwaj, ne morate se brinuti za posljedice svojih djela jer „pravedna namjera stvara pravednu akciju“.

3. Razmislite o tim namjerama

Ili kako bi rekao Bhardwaj, meditirajte. Na komadić papira napišite samo jednu namjeru. Gledajte da ona bude ostvariva u roku od 2 do 3 mjeseca. Zatim pospremite taj komadić papira na neko sigurno mjesto i jednostavno neko vrijeme u miru sjedite, opustite se i nemojte zaboraviti duboko disati. Svoju namjeru zatim unesite u svoje srce i na kraju je otpustite „u svemir“ s vjerom da će se ostvariti.

4. Živite u sadašnjosti

Često smo toliko zauzeti s razmišljanjem o događajima koji su se već dogodili i planovima za skoru budućnost da zaboravljamo da je svaki trenutak dragocjen i jedinstven. Nemojte živjeti u prošlosti ni u budućnosti, nego u sadašnjem trenutku. Osvrnite se oko sebe i vidjet ćete da je sadašnji trenutak također vrijedan vaše pažnje.

5. Prestanite predviđati budućnost

Koliko vam se puta dogodilo da ste isplanirali neki događaj u svom životu do zadnjeg detalja i na kraju se dogodilo nešto potpuno drugačije od onog što ste planirali? Možemo planirati što želimo u budućnosti, ali je ne možemo predvidjeti. Pustite neka stvari idu svojim tokom jer biste prevelikim planiranjem mogli uništiti upravo onu budućnost kakvu priželjkujete.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više