5 aplikacija koje vas mogu učiniti sretnijima

Tehnologija nam je u posljednjih 20 godina u potpunosti promijenila privatni i poslovni život. Neki poslovi su se promijenili, neki su u potpunosti nestali, a neki novi poslovi su nastali upravo zahvaljujući razvoju tehnologije (i našoj ovisnosti o njoj). Danas pomoću pametnog telefona možete kupiti zrakoplovnu kartu, uključiti klimu u stanu ili naručiti hranu i taksi, ali se i pozabaviti svojim mentalnim zdravljem.

Stres, brzi način života i brojne obaveze koje nas dočekuju na svakom uglu mogu nas dovesti to ruba. No, ponekad je dovoljno pogledati na zaslon svog pametnog telefona kako bi se osjećali bolje.

Aplikacije koje vas čine sretnima

Na tržištu se može pronaći nevjerojatan broj različitih aplikacija koje mogu pomoći u poboljšanju našeg raspoloženja i mentalnog zdravlja. Od smiješnih igrica koje će nas opustiti, preko aplikacija za meditaciju koje će nam pomoći da se ponovno usredotočimo na ono bitno pa do motivacijskih citata koje možemo postaviti kao čuvare ekrana.

Mi smo isprobali njih nekoliko i odabrali 5 za koje vjerujemo da bi vam mogle pomoći da budete sretniji.

1. Calm – Meditate, Sleep, Relax, Breathe

Ova zanimljiva aplikacija namijenjena je meditaciji i zaista je veoma jednostavna za korištenje. Dovoljno ju je instalirati na pametni telefon, staviti slušalice u uši i pronaći mjesto na kojem vas nekoliko minuta nitko neće ometati. Aplikacija vam omogućava da sami odaberete duljinu meditacije, video koji će vas smiriti i glazbu koja će vam pomoći da isključite svijet oko sebe. A ako osjetite potrebu za meditacijom dok sjedite za računalom, Calm funkcionira i kao web aplikacija.

učiniti_sretnijima_calm

2. Headspace

Iako bi na prvi pogled mogli reći da se radi o samo još jednoj aplikaciji za meditaciju, Headspace je zapravo mnogo više. Ne samo što će vas kroz različite zadatke naučiti kako se opustiti i meditirati, već će vas u samo 10 minuta dnevno naučiti kako uopće promijeniti način na koji razmišljate.

Ako imate problema u određenom području u svom životu (međusobnim odnosima, na poslu, sa stresom), možete se pretplatiti i dobiti program posebno osmišljen za rješavanje tih problema. Za početak, prvih je 10 koraka besplatno pa ako vam se svidi, pretplatite se za više.

učiniti_sretnijima_headspace-horz

3. Happy Habits: Choose Happiness

Happy Habits aplikacija koristi se tehnikama kognitivno-bihevioralne terapije i pozitivne psihologije kako bi vam pomogla da pronađete sreću u životu. Na početku ćete morati riješiti test kako bi program odredio što sve utječe na sreću u vašem životu. Nakon toga ponudit će vam cijeli niz prijedloga kako biti sretniji. Za svaki “zadatak” koji odradite, dobit ćete određene “bodove” koji zapravo pokazuju vaše napredovanje. Nama se aplikacija svidjela i jer je živahnih boja, a i sadrži zanimljive članke i tekstove o sreći i pozitivnoj psihologiji.

učiniti_sretnijima_happy_habits

4. Pay it Forward

Globalni “Pay it Forward” pokret zamišljen je kao krug dobročinstva. Jednostavni, mali znakovi pažnje i dobrote nekome mogu uljepšati dan ili čak promijeniti život. Aplikacija svakog dana daje nasumične prijedloge za dobra djela. Od toga da pomognete nekome prijeći ulicu ili izaći iz autobusa do toga da u pekari platite kruh više i ostavite ga za nekoga kome je potreban. Već činjenica da ste nekome pomogli pomoći će i vama da se osjećate bolje.

učiniti_sretnijima_pay_it_forward

5. Gratitude

Često zaboravljamo biti zahvalni na malim (i velikim) stvarima koje čine naš život. Aplikacija Gratitude ovdje je kako bi vas svaki dan podsjetila da zapišete 5 stvari na kojima ste zahvalni. To mogu biti najjednostavnije stvari koje ste primijetili u danu – od bubamare koja je sletjela na vaš rukav dok ste hodali prema poslu do telefonskog razgovora s dragom osobom. Iako vam se može činiti naporno pronaći 5 stvari na kojima ste zahvalni, kad s odmakom od nekoliko tjedana ili mjeseci to pročitate, shvatit ćete koliko ste u biti sretni i koliko vam je život ispunjen.

učiniti_sretnijima_gratitude

Imate li vi kakvu aplikaciju koja vas čini sretnijom? Ili neki savjet, trik, praksu koju biste željeli podijeliti s nama? Javite nam se u komentarima.

Foto: Pixabay, App Screenshots

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pravila za suzbijanje nasilja nad ženama

Stigla prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama. ‘Treba nam...

Europski parlament donio je prva pravila Europske unije za suzbijanje nasilja nad ženama. Njihov je cilj spriječiti rodno uvjetovano nasilje i...
- Advertisment -