Aplikacija Tariff Sheriff zna koju tarifu trebate odabrati

Mobilni operateri gotovo svakog mjeseca izbacuju nove, još bolje i još povoljnije tarife kojima mame nove (i stare) korisnike da odaberu baš njih i baš tu tarifu. No, kako znati da je upravo ta tarifa najbolja za naše potrebe?

To si je pitanje postavila i grupa ljudi iz Hrvatske i odlučila nešto napraviti po tom pitanju. I tako je nastao šerif za tarife, odnosno Tariff Sheriff, web aplikacija koja temeljem korisnikovih mobilnih navika odabire najboljeg mobilnog operatera i najbolju tarifu.

Žene vole štedjeti

Iza same aplikacije stoji britanska tvrtka Tariff Sheriff Ltd., ali su na projektu radili hrvatski profesionalci – programeri, dizajnerice i pravnice.

“Jelena Lukač Kirš i Goga Pavlek, iz tvrtke “Šrajer”, radile su vizual, predlagale, crtale i dale ono što se zove ženski “touch” projektu. Jelena je trudna pa je zafrkavamo da joj je lako raditi jer ima “pojačanje”. Pravni dio pokrivaju Martina Maldini i Ana Janušić Banić iz odvjetničkog društva Ćurković, Ćurić, Janušić & Banić. Na Tariff Sheriffu je angažiran niz neovisnih profesionalaca čime se ponosimo”, otkrio nam je Ivan Mikulek iz Tariff Sheriffa.

Pojasnio nam je da je Tariff Sheriff zapravo “price performance” sustav za simulaciju potrošnje (“cost simulation“). Slični sustavi koje se do sad moglo pronaći na tržištu su skupi i dosad su bili nedostupni malim korisnicima. Zanimljivo je kako mobilni operatori imaju takve alate i koriste ih kad kreiraju tarifu za tržište. Sad istu mogućnost imaju i mali, privatni pretplatnici.

“Ono što nas veseli jest da su najveća skupina korisnica Tariff Sheriffa upravo žene, prema podacima s društvenih mreža. Ne čudi, jer žene znaju gdje štedjeti, a aplikacija im omogućava uštede kroz optimizaciju troškova”, ističe Mikulek.

Među 1300 tarifa pronalaze “onu pravu”

Osim žena, koje vole uštedjeti koju kunu više, ciljana skupina su im svi koji smatraju da mogu optimizacijom troškova uštedjeti.

“Korisnik ne želi i ne mora mijenjati svoje navike, dovoljno je simulacijom odabrati tarifu koja podržava ponašanje kakvo ima, a razlike su velike. Aplikacija uzima u obzir podatke o lokalnim i inozemnim pozivima, porukama i prenesenim podacima, za sada bez roaminga i prometa prema brojevima s posebnom tarifom, ništa ne dodaje niti oduzima, te ih precizno statistički obrađuje. Simulator uzima u obzir trajanje i količinski broj poziva za svaki vremenski period iz svake tarife, opcije, akcije ili promocije zasebno, a za koji period je operator na svojoj tarifi definirao cijenu i obračunske jedinice”, pojašnjavaju iz Tariff Sheriffa te dodaju kako se u pozadini aplikacije softverski obrađuje oko 1300 tarifnih paketa za jedan ispis poziva, a dnevno se osvježavaju ulazni podaci s tarifama.

Upravo zbog činjenice što Tariff Sheriff koristi privatne podatke korisnika zanimalo nas je na koji način te podatke obrađuju i čuvaju.

“Privatnost jamčimo sukladno važećim zakonima i propisima i to za svako tržište uzimamo u obzir i reguliramo s nadležnim institucijama. Kad korisniku isporučimo ispravnu simulaciju, podatke o prometu iz ispisa poziva brišemo iz naše baze podataka, jer time prestaje i ugovorna obveza Tariff Sheriffa prema korisniku. Svi podaci su dodatno kriptirani tijekom prijenosa i pohrane te fizički pohranjeni sukladno najboljoj svjetskoj (i ekološkoj) praksi”, kažu u Tariff Sheriffu.

Tariff_Sheriff_1

Uskoro i mobilni “šerif”

Trenutno Tariff Sheriff funkcionira kao web aplikacija, ali je u planu napraviti i inačicu za pametne telefone. Također, u budućnosti će Tariff Sheriff biti dostupan i za korisnike “prepaid tarifa”.

“Tržište je preplavljeno ponudom tarifnih paketa pa se u ponudi teško snaći. Išli smo prvo s web aplikacijom zbog brzine, da korisnicima čim prije ponudimo rješenje. Mobilnu aplikaciju za Android dovršavamo. Za očekivati je da ćemo je vrlo brzo ponuditi, već tijekom ljeta. Kad izađemo s Android aplikacijom, prema planu nastavljamo razvoj za iPhone”, pojašnjava Mikulek.

Princip korištenja same aplikacije je jednostavan. Ispunite tražene podatke i potom odaberete način plaćanja.

“Korisnicima koji simulaciju preko web aplikacije i plaćaju PayPalom, u cijeni od 15 kuna poklanjamo još dvije dodatne simulacije. Za one koji plaćaju SMS-om poklanjamo još jednu simulaciju. Praktički, ovisno o načinu plaćanja, jedna simulacija košta 5 odnosno 7,5 kuna. Mobilna aplikacija podržava plaćanje preko ‘Google Play’ trgovine za aplikacije. Plaćanje je automatizirano i za sve države koristit ćemo iste platforme”, ističe Mikulek.

Nakon Hrvatske, u planu je širenje i na Sloveniju, a potom i Veliku Britaniju. Zanimljiva im je i Srbija, ali s obzirom na to da ona nije članica EU i propisi su nešto drugačiji, pa će to tržište morati malo pričekati.

Matematička preciznost za uštede

A da je ovakav “europski proizvod kreiran u Hrvatskoj” izuzetno tražen, pokazuju podaci o korisnicima koji su od prvog dana prepoznali sve prednosti ove aplikacije.

“Kad smo izašli na tržište, u samo jednom danu više od tisuću korisnika zatražilo je optimiziranje tarifa. Evidentno je da je Tariff Sheriff prepoznata aplikacija i da korisnici trebaju takav alat. Teško sami procjenjujemo koliko čega trošimo, ali matematički precizna računalna simulacija prepoznaje obrazac potrošnje korisnika temeljem cjelovitih podataka o potrošnji iz ispisa poziva”, ponosno ističe Mikulek.

Foto: Tariff Sheriff, 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više