Biste li se obvezali ostati u tvrtki?

Ugovori o radu, kao i menadžerski ugovori, obično određuju uvjete pod kojima mogu biti raskinuti. No, što biste učinili da netko od vas zatraži da se obvežete ostati u tvrtki sljedećih tri do pet godina?

Upravo je to napravila šefica Yahooa, Marissa Mayer. Prema medijskim natpisima, zatražila je od svojih visokopozicioniranih direktora da se obvežu ostati u Yahoou sljedećih tri do pet godina, dok tvrtka prolazi kroz značajne promjene.

Obavezati se na ostanak ili ne?

Taj zahtjev rezultirao je odlaskom nekoliko ključnih šefova odjela, uključujući šeficu europskog odjela Yahooa, Dawn Airey, šeficu marketinga i medija Kathy Savitt, šeficu razvoja Jackie Reses, ali i mnogih drugih.

I dok su jedni raspravljali o odlascima i ostancima, drugi su se fokusirali na sam zahtjev. Postavili su konkretno pitanje – ima li poslodavac pravo od zaposlenika tražiti da se obavežu ostati određeno vrijeme u tvrtki? Pogotovo kad budućnost te tvrtke nije jasna ili sigurna.

Reid Hoffman, Ben Casnocha i Chris Yeh za Harvard Business Review napisali su kako se slažu sa zahtjevom Marisse Mayer.

“Menadžeri i zaposlenici moraju izgraditi odnos temeljen na povjerenju i jasnim očekivanjima, pogotovo kad organizacija prolazi kroz značajne promjene… Dobar menadžer zna koliko je teško postići dugoročan uspjeh bez dobivanja dugoročnih obvezivanja zaposlenika”, napisali su autori.

Činjenica da je Marissa Mayer od svojih suradnika zahtijevala povjerenje i vjernost, omogućit će joj da izgradi snažniji odnos s njima. A nije ni za odbaciti podatak da je mnogo više menadžera i direktora prihvatilo njenu ponudu, no što ih je odabralo otići iz Yahooa.

Jer što bi bilo da je ona odlučila krenuti u restrukturiranje Yahooa bez konzultacija sa svojim najbližim suradnicima?

Možda bi neki od tih suradnika otišli usred restrukturiranja i tako doveli Marissu Mayer u nezavidnu situaciju pronalaženja njihove zamjene i uvođenja u posao koji je i bez toga dovoljno zahtjevan. Možda bi neki ovlaš prihvatili plan restrukturiranja i isto ga tako ovlaš provodili. U tako velikoj tvrtki kao što je Yahoo, neozbiljno provođenje restrukturiranja može kasnije rezultirati propašću tvrtke ili lošim rezultatima.

Previše menadžera svoje zaposlenike uzima zdravo za gotovo i smatraju da će ostati u tvrtki do kraja svog radnog vijeka, samo zato što nisu najavili svoj odlazak.

U ekstremnim situacijama u kojima je potrebno imati povjerenja u ljude koji provode neke promjene, puno je bolji upravo Marissin pristup. Zatražiti od zaposlenika da se obvežu ostati u tvrtki do kraja projekta. To je i tako više moralna, a ne zakonska obveza. Obvezivanjem na ostanak stvara se stabilnija atmosfera u kojoj si suradnici međusobno mogu vjerovati i imati povjerenje da će svatko od njih odraditi svoj dio posla. A to će se na kraju odraziti i na njihovim poslovnim rezultatima.

Zanimljivo je kako Marissa Mayer nije ni prva (a vjerojatno ni posljednja) šefica koja je od svojih suradnika zatražila da preuzmu dio odgovornosti za restrukturiranje. No, ona je prva to obvezivanje podigla s neformalnog razgovora među suradnicima na razinu politike neke tvrtke. Naime, od svojih je suradnika zatražila da se ili usmeno ili pismeno izjasne o tome hoće li ostati u tvrtki ili ne.

Hoće li se to dogoditi i u Yahoou, možemo provjeriti za tri do pet godina, za kad je Marissa Mayer predvidjela kraj promjena i restrukturiranja u toj tvrtki.

Zasad neki analitičari procjenjuju kako i sama Marissa Mayer više nema punu podršku dioničara za svoje poteze. Tako da nije nemoguć scenarij prema kojem njeni suradnici ostaju provoditi restrukturiranje koje je ona započela, ali bez nje. Pogotovo jer bi Mayer u prosincu trebala roditi blizanke.

“Kako je ovo jedinstven period u Yahoo-ovoj transformaciji, planiram pristupiti trudnoći i porodu na isti način na koji sam pristupila kad sam rodila svog sina prije tri godine. Uzet ću kratki odmor i raditi cijelo vrijeme”, najavila je u svom blogu Mayer.

Kako će se njeno izbivanje odraziti na transformaciju Yahooa, tek trebamo vidjeti.

Foto: Flickr/ Fortune Live Media

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više