BoLingo pomaže u postupku prijave liječnicima koji idu raditi u Njemačku ili Austriju

Liječnici iz Hrvatske koji se žele prijaviti na određena radna mjesta u Njemačkoj ili Austriji moraju proći zbilja mukotrpan dokumentacijski postupak. S obzirom na to da takvi liječnici najčešće i govore nešto njemačkog, ipak se malčice lakše snalaze.

Postupak prijave za liječnike

Za rad u navedenim državama najprije je potrebno dobiti aprobaciju.

Aprobacija (lat. approbatio: odobrenje): dopuštenje, dozvola, odnosno službena potvrda ili priznanje ovlaštenoga tijela da osoba može obavljati određeno zvanje, dužnost i sl. (npr. odlučiti je li kandidat položio ispit).

Aprobaciju je potrebno zatražiti  u nadležnom uredu regije u kojoj želite biti zaposleni, npr. Regierung Oberbayern za München.  Na internetskim stranicama pojedine regije možete naći i preuzeti potrebne obrasce. Najčešće se ispunjava:

– zahtjev za dodjelu aprobacije, na njemačkom jeziku

Uz zahtjev je potrebno priložiti:

–  tabelarni životopis na njemačkom jeziku uz potpis i datum

–  ovjereni prijevod putovnice ili osobne iskaznice, prethodno ovjeriti kod javnog bilježnika

–  po potrebi, potvrdu o promjeni imena (ovjereni prijevod vjenčanog lista i sl.)

– ovjerena kopija diplome ili certifikata o poznavanju njemačkog jezika na razini B2 ili više – neke regije, a u Austriji sve, zahtijevaju i polaganje stručnog jezičnog ispita za liječnike, ovjereni prijevod

– potvrda o nekažnjavanju, ne starija od tri mjeseca, ovjereni prijevod

– liječnička potvrda, ovjereni prijevod

– potvrda o trenutnom profesionalnom statusu (Hrvatska liječnička komora), ovjereni prijevod

– potvrda o stečenim pravima (Hrvatska liječnička komora), ovjereni prijevod

– uvjerenje o položenom specijalističkom ispitu, ovjereni prijevod

– diploma, ovjereni prijevod

Status vašeg predmeta možete provjeravati i na internet stranicama nadležne regije, od voditelja primate korisničko ime i lozinku za prijavu. Od dana zaprimanja sve potrebne dokumentacije, aprobacija vam se mora izdati unutar tri mjeseca. Svi dokumenti vam se vraćaju. Nekad traže i pismo namjere vašeg budućeg poslodavca, ovisno o regiji. Račun za troškove postupka aprobacije (oko 150 eura) stiže zajedno s rješenjem za aprobaciju.

Postupak za priznavanje specijalizacije, ako želite raditi samostalno ili kao specijalist, traje također do tri mjeseca.  Ključna riječ je „Facharztanerkennung“ i postupak je sličan kao i kod aprobacije. Liječnici koji na radno mjesto dolaze preko agencija ili izravno na radno mjesto u bolnicu imat će „manje posla“, jer će ili agencija ili bolnička uprava odraditi svu dokumentaciju.

BoLingo svim liječnicima za ovjerene prijevode gore navedenih dokumenata nudi popust od 35 %. Zatražite ponudu na [email protected].

Foto: Pexels

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više