Buduće liderice koje su nas inspirirale u 2017. godini

Za kraj godine, pisali smo o najboljim poduzetničkim savjetima naših članica te o poduzetnicama koje su nas inspirirale proteklih 365 dana, a danas ćemo na vas na jednom mjestu podsjetiti na „žene koje dolaze”.

One su dobitnice ovogodišnjih priznanja Future Leaders. Istoimeni projekt promovira buduće liderice u pojedinim industrijama s ciljem povećanja njihove vidljivosti u poslovnom sektoru i izgradnji osobnog brenda, izgradnje baze žena koje će u budućnosti biti spremne za vodeće pozicije i inspiracije mlađim ženama.

Odrekla se menadžerske pozicije i počela ispočetka

Jedna od najinspirativnijih žena bez sumnje je bila Katja Matić. Provela je 15 godina svoje karijere u velikoj međunarodnoj kompaniji, a danas radi u odjelu ljudskih potencijala. Kako bi ostvarila svoju poslovnu želju, spremno se odrekla menadžerske pozicije u logistici i počela gotovo od nule u području koje ju je najviše zanimalo i zbog kojeg i danas s osmijehom na licu odlazi na posao.

Katja je izvrstan primjer svim ženama koje se pitaju trebaju li ostati na uhodanom i sigurnom poslu ili se ipak otisnuti u manje poznato, ali stimulativnije okruženje. Ona je nakon godina rada u kozmetičkoj kompaniji odlučila prijeći u potpuno novo područje telekomunikacija premda je to značilo izlazak iz komforne zone i, kaže, to joj je bila najbolja poslovna odluka.

Žene koje vladaju IT sektorom

Psihologinja Lucija Veličan ima dugogodišnje iskustvo u području ljudskih potencijala, posebno u IT sektoru, a zbog svojih iznimnih karijernih uspjeha u relativno kratkom vremenu bila je jedna od ovogodišnjih dobitnica priznanja Future Laeders.

„Kako u svakom području moraš imati dobre temelje da bi bio relevantan, tako i u IT industriji, da bi se osoba mogla baviti HR konzaltingom, mora još bolje od HR-a poznavati tehnologiju. To znači poznavanje trendova u cijeloj industriji i izazova s kojima se susreću specifični dijelovi industrije.“

Ova uspješna psihologinja dodaje kako se s kolegama ponekad zna našaliti da više ni ne znaju što se događa u svijetu ljudskih potencijala jer su zaokupljeni praćenjem tehnoloških trendova te analiziranjem njihovog utjecaja na organizacije.

Druga žena koja je svoju poslovnu sreću pronašla u IT sektoru je Edita Vasiljević, direktorica prodaje u IT kompaniji BoatBooker. Prvo je u kompaniji počela raditi u sklopu stručnog osposobljavanja, zatim je postala mlađa prodajna agentica, a dvije godine kasnije, s navršenih 29 godina, Edita je unaprijeđena do direktorice prodaje.

Danas je najponosnija na svoj odnos s prodajnim timom kojem je nadređena, a takav odnos pun međusobne podrške i pozitivna radna okolina utjecali su i na prodajne rezultate. Naime, u svega šest mjeseci Editin je tim svoju prodaju povećao za više od 30%.

Nagrade za uspješne marketinške kampanje

Jedna od dobitnica priznanja Future Leaders u protekloj godini bila je marketinška stručnjakinja Vlatka Kamenić Jagodić, pomoćnica direktora Sektora za tržišnu i marketinšku strategiju Hrvatske elektroprivrede.

Vlatka je posebno ponosna što je osmislila važne marketinške kampanje koje su očuvale tržišni udio HEP-a. Nakon poznate reklame „HEP – više od struje“, odljev kupaca drastično smanjio, a sve imidž i proizvodne kampanje koje su slijedile pokazale su da je HEP lider na svome području, da ulaže u Hrvatsku i da vodi brigu o svojim kupcima.

Liječnica koja mijenja sliku znanstvene zajednice

U Hrvatskoj postoji svega nekoliko neurokirurginja, a mlada liječnica Marina Raguž na putu je da postane jedna od njih. Trenutno je jedina specijalizantica neurokirurgije na Zavodu za neurokirurgiju Kliničke bolnice Dubrava, a radi i kao vanjska suradnica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Njezini radni dani traju po 12 sati, ali, kako kaže, pomoć pacijentima i znanstvena istraživanja koja bi mogla imati važnu kliničku svrhu su ono što je motivira i gura naprijed.

„U medicini je važno vidjeti da vaš posao djeluje na živote bolesnika na pozitivan način – kada odstranimo tumor, riješimo bolesnika deficita koji su mu smanjivali kvalitetu života, smanjimo bol. U takvim trenucima sav rad, trud, umor, neprospavane noći, umor od stajanja u operacijskoj sali satima ima svoj smisao.“

Marina Raguž ostvaruje i zapažene rezultate u svojim znanstvenim istraživanjima, zbog čega mijenja cjelokupnu sliku hrvatske znanstvene zajednice, u kojoj je zastupljeno svega 30% žena.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

njega kože ukrajina

Anna Korzun iz Ukrajine pobjegla u Hrvatsku gdje gradi skincare brend...

Vlasnica brenda za njegu kože Skinity, ukrajinska poduzetnica Anna Korzun ima tek 24 godine, a nedavno je rodnu Ukrajinu zamijenila Hrvatskom....