Kako napisati dobar životopis

Ne postoji savršen životopis koji će vam osigurati posao, ali postoji nekoliko osnovnih pravila koje treba poštivati.

Dobar životopis treba izgledati profesionalno kako bi postigao svoj cilj, odnosno privukao pažnju poslodavca i pružio mu jasne informacije zbog kojih će vas poželjeti uključiti u ‘uži krug’ i pozvati na intervju.

1. Istinitost

Obratite pozornost na istinitost podataka koje navodite u životopisu. Neistinite informacije, kao i one o kojima bi vam bilo neugodno pričati za vrijeme intervjua, svakako treba izbjegavati.

2. Duljina i objektivnost

Ovisno o vašem iskustvu, životopis može biti dugačak jednu, dvije ili više stranica. Ukoliko nemate značajnog radnog iskustva i vaš je životopis zbog toga kratak, nemojte pretjerivati u preopširnom izlaganju ostalih informacija. Važno je iznositi sve detalje objektivno, u natuknicama i uz eventualno kratko objašnjenje. Na intervjuu ćete dobiti priliku opširnije objasniti detalje iz životopisa.

3. Redoslijed navođenja informacija

Informacije o edukaciji i radnom iskustvu navode se u obrnutom kronološkom redu, koristite stručne termine no izbjegavajte pretjeranu upotrebu kratica (upućuje na nemarnost).

4. Urednost i pravopis

Životopis pišite na računalu, poželjno u tabličnom prikazu. Preporučujemo korištenje istih fontova, jednake veličine. Životopis mora biti gramatički točan – pripazite na č,ć, ije/je, velika slova, razmak poslije zareza, točke.

5. Slanje e-mailom

Ako životopis šaljete e-mailom, spremite dokument s ekstenzijom .rtf ili .pdf (umjesto .doc) kako bi izbjegli mogućnost slanja virusa čime se vaš životopis može izbrisati i prije nego li ga netko pročita.

Nakon što ste završili s pisanjem životopisa, pregledajte ga još jedanput i zamolite neku drugu osobu (prijateljicu/ prijatelja, roditelje, kolegu..) da ga pročita kako bi pronašla eventualne pogreške i nejasnoće.

Izvor: www.posao.hr

Povezani članci:

Savjeti za pisanje životopisa

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...