Etno butik Mara svojim kreacijama inspiriranim glagoljicom oduševile rimsku publiku

Promotorice hrvatske baštine, modne dizajnerice Vesna i Marija Milković, poznatije kao Etno butik Mara,  oduševile su rimsku publiku svojim kreacijama inspiriranim glagoljicom i hrvatskim glagoljskim misalima. U dva dana koliko su provele u Rimu predstavljajući svoje kreacije te hrvatsku kulturnu baštinu dobile su i novi epitet od rimske publike koja ih je prozvala modnim stilisticama glagoljice. Prisutne goste svojim nastupom u kreaciji Etno butika Mara iznenadila je i naša poznata glazbenica, Maja Blagdan, koja im se rado pridružila u ovoj prekrasnoj znanstveno – modnoj avanturi u Rimu. Nakon Rima Etno butik Mara će u svibnju svoje kreacije predstaviti i u Moskvi.

Etno butik Mara – zablistale raskošno ornamentiranim haljinama

Uz podršku Hrvatskog veleposlanstva u Rimu etno butik Mara oduševio je prisutnu publiku svojim kreacijama inspiriranim glagoljicom i hrvatskim glagoljskim misalima, raskošno ornamentiranim tkaninama te kolekcijom nazvanom ‘Alkarica’, u čast 300.-te obljetnice Sinjske alke. Priču o Sinjskoj alki pojasnila je Vesna Milković, koja je talijanskoj publici približila neprocjenjivu baštinu naše zemlje, ne samo kroz svoje inspirativne modne kreacije već i zanimljivom, sadržajnom prezentacijom koja je pratila svaki izlazak modela. Modna revija izazvala je veliki interes među okupljenima, tražilo se mjesto više, postavljala su se pitanja, a zajednički finalni izlazak dizajnerice i modela popraćen je glasnim pljeskom!

U Ruskom centru za znanost i kulturu u Rimu održana je i Međunarodna konferencija o glagoljici u sklopu koje je Vesna Milković održala stručno predavanje pod nazivom „Hrvatski glagoljski misali kao inspiracija u modnom dizajnu“, te još jednom zaintrigirala publiku svojom modnom kolekcijom inspiriranom hrvatskim glagoljskim misalima. U publici su pretežito bili znanstvenici, također sudionici konferencije iz mnogih zemalja (Italija, Njemačka, Austrija, Rumunjska, Ukrajina, Rusija, Poljska itd.).

Rusi zainteresirani za modele s glagoljicom

Ruski dio promatrača posebno se interesirao za modele sa glagoljicom, neki su se okušali i u ”čitanju sa haljina”, a nakon predavanja i modne revije do dizajnerica je došla informacija da su inspirirale mlade ruske dizajnerske nade da na sličan način u svoj kreativni izričaj implementiraju pismo ćirilicu, bilo u modnom, grafičkom ili nekom drugom vizualnom mediju.  Tom prigodom, tim Etno butika Mara pozvan je u Veneciju na predavanje o Ćirilu i Metodu, a 30.05.2015. odlazi u Moskvu u još jedan znanstveno – modni pohod.

Rodile su se i nove dizajnerske ideje  te poslovne prilike kao i prijateljstva, a za sve su zaslužne dvije dame iz etno butika Mara koje to sa ljubavlju rade već  punih 15 godina.

etno butik mara (2)

foto: Etno butik Mara

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više