Oprah Winfrey- od skromnih početaka do jedne od najutjecajnijih žena svijeta

Oprah Winfrey neokrunjena je kraljica i najbogatija žena showbusinessa. No, osim njezinog svjetski poznatog showa i uspjeha u televizijskoj branši, Oprah je poznata i zbog humanitarnog rada, darežljivosti i probitačnog poslovnog duha. Kroz svoju televizijsku emisiju koja je doživjela preko 5000 epizoda i emitirala se 24 sezone svakodnevno u Americi, postala je jedna od najutjecajnijih svjetskih ličnosti. Navodno na njezinu email adresu svakodnevno pristiže oko 3000 elektronskih pisama njezinih obožavatelja.

Oprah Winfrey – najbogatija Afroamerikanka 20. stoljeća

Show joj je poslužio kao odskočna daska za sve druge životne aktivnosti, pa se jednostavno čini da sve što Oprah dodirne ili čak pogleda, pretvori u zlato.

Razmišljaj kao kraljica. Kraljica se ne boji neuspjeha. Neuspjeh je samo još jedan korak bliže savršenstvu.

Danas se bogatstvo karizmatične 61-godišnje Oprah procjenjuje na tri milijarde dolara, pa se našla i na 190. mjestu Forbesove liste najbogatijih ljudi na svijetu. Usto, proglašen je najbogatijom Afroamerikankom 20. stoljeća i jedinom Afroamerikankom milijarderkom.

Oprahin put do svega što danas ima,uistinu je pravo nadahnuće. Rođena je u siromaštvu, 1954 godine na maloj farmi u državi Mississippi. Odrastala je sa samohranom majkom i bakom i djedom  s majčine strane. Njezin talent za javne nastupe prepoznat je već u dobi od tri godine, kada je mala Oprah recitirala u crkvi za vrijeme blagdana i oduševljavala mještane. No, njezino djetinjstvo bilo je sve samo ne idealno. Naprotiv, obilježeno je mnogobrojnim traumama.

Do devete godine napastovao ju je maloljetni rođak, a zatim i drugi obiteljski rođaci i prijatelji. Sa samo 9 godina je silovana, a s 14 je ostala trudna. Njezin sin je umro dok je još bio dijete, tako da je Winfrey već u pubertetsko doba iskusila dovoljan broj tragedija za cijeli život.

Pretvorite svoje rane u mudrost.

Za vrijeme škole privukao ju je rad u medijima, pa je tako kao srednjoškolka uređivala vijesti na lokalnom radiju. Dobila je i punu stipendiju za studiranje na ‘Tennessee State University’, gdje je diplomirala na govornim komunikacijama i reproduktivnoj umjetnosti.  Prvi talk show počela je voditi na televiziji u Chicagu kada joj je bilo 30 godina i gledanost showa je pod ‘njezinom palicom’ rapidno porasla. Tada dobiva novu priliku, i to za vođenje posve novog show, nazvanog njezinim imenom, koji se počeo emitirati 1986, diljem cijele Amerike.

Oprah_Winfrey 0

Legendarni show osigurao joj je mjesto u televizijskoj povijesti

To je bio početak legendarnog ‘Oprah Winfrey showa’ na kojem su poslije stasale brojne generacije Amerikanaca ali i drugih gledatelja diljem svijeta i koji je osvojio brojne televizijske nagrade i priznanja.

Još uvijek stojim čvrsto nogama na zemlji. Samo što sada imam bolje cipele.

Oprah je u svojoj dugogodišnjoj karijeri imala priliku ugostiti i upoznati mnoge svjetske i slavne ličnosti poput Hillary Clinton, Georgea Busha, Muhammada Alija, Toma Cruisea, Princea, Michaela Jacksona…

Nakon što je show prestao s emitiranjem 2011. godine, Oprah je još uvijek imala svoja dva magazina: ‘O – Oprah Magazine’, i ‘O at home’ brojne dobrotvorne aktivnosti, pa tako i organizaciju ‘Oprah’s Angel Network’  i klub knjiga pod nazivom ‘Oprah’s Books’. Također, njezina produkcijska kuća, Harpo Productions proizvodi televizijske programe i filmove što joj omogući da godišnje u ‘džep spremi’ oko 225 milijuna dolara’.

Oprah nisu strane niti glumačke vode. Davne 1985. godine bila je nominirana za Oskara za najbolju sporednu glumicu u filmu ‘Boje purpura’, a ne tako davne 2013. glumila je u filmu ‘The Butler’ te 2014. u ‘Selmi’, gdje igra ulogu Annie Lee Cooper, poznate aktivistice u borbi za ljudska prava.

Oprah_Winfrey 1

Poznata kao velika humanitarka

Ljudska prava za Oprah su izrazito bitna, velika je dobrotvorka , pa je tako 2007. godine u Južnoj Africi otvorila je ‘Oprah Winfrey školu vodstva za djevojke’, neku vrstu internata za djevojčice. Oprah je tom prigodom kazala kako su je na to potaknuli njezini vlastiti skromni počeci, a cilj joj je pružiti edukaciju nadarenim djevojkama koje se možda nemaju priliku obrazovati i istražiti svoje potencijale. I to nisu sva njezina dobročinstva, posjećuje starije građane, siročad, gradi jeftine kuće za ugrožene obitelji te podiže svjesnot protiv mnogih bolesti, kao na primjer raka dojke.

Uspjeh je najjača sila protiv seksizma i rasizma.

U 2013. Predsjednik Barack Obama dodijelio Oprah Winfrey Predsjednička medalja za slobodu, što je  najveća čast koju jedan civil može dobiti.

Unatoč brojnim uspjesima, Oprah je i dalje sama. 1992 godine trebala se udati za dugogodišnju ljubav Stedmana Grahama, no do same ceremonije nikada nije došlo.

Iako mnogi obožavatelji čekaju da ‘svežu čvor’, to se, čini se, neće dogoditi jer Oprah tvrdi, da su se do sada vjenčali, ne bi više bili zajedno. Jer njihova veza je, istaknula je Oprah, sve samo ne tradicionalna.

foto: Flickr/Newhouse SU, Wikipedia/Alan Light, vargas2040

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više