EuroBIZ centar vas poziva na karneval Día de los muertos

Jeste li ikada čuli za Día de los muertos (Dan mrtvih)? Ako niste, radi se o jednom od najvažnijih meksičkih blagdana koji se slavi 1. i 2. studenog svake godine.

Karneval Día de los muertos 8. studenog

Día de los muertos je vrijeme sjećanja na naše voljene koji su nas napustili. Ipak, to nije tužno vrijeme, već je veselo. Naime, ta dva dana Meksiko, a i mnoge druge zemlje Latinske Amerike, s ciljem prisjećanja na svoje voljene koji više nisu s njima, pretvaraju se u jedan veliki karneval.

Obitelji u svojim kućama izrađuju tradicionalne oltare (koji su od 2003. godine na listi UNESCO-ve kulturalne baštine), cijelu noć ostaju budni pričajući priče o ljudima kojih se prisjećaju i odlaze na karneval.

Kako bi i mi obilježili ovaj veliki dio latinoameričke kulture, organizirat ćemo vlastiti karneval za Día de los muertos!

Día_de_los_muertos1

Nakon kratkog crtanog filma, imat ćemo origami radionicu kako bi ukrasili učionicu, napravit ćemo maske, izraditi tradicionalni meksički oltar i kroz zabavu naučiti o kulturalnoj važnosti ovog praznika, gdje se točno nalazi Meksiko i, naravno, obogatit ćemo svoj vokabular španjolskog jezika.

Naučit ćemo sljedeće riječi: la FAMILIA (obitelj), el ALTAR (oltar), la VELA (svijeća), las FLORES (cvijeće), el PAN (kruh), el CARNAVAL (karneval), la VIDA (život), la FIESTA (zabava), CELEBRAR (slaviti), DISFRAZARSE (prerušiti/maskirati se) i sl.

Día de los muertos

Mjesto: Švarcova 18, Zagreb, Centar za kulturu i informacije Maksimir

Vrijeme: 8. studenog od 18:30 do 19:30 sati

Foto: EuroBIZ centar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više