Papa još jednom potvrdio kako žene nikad neće postati svećenice

Papa Franjo veliki je zagovornik rodne jednakosti, koji u svom govoru poziva na ujednačavanje plaća žena i muškaraca.

Nagađalo se kako bi se ta ravnopravnost mogla odnositi i na Katoličku crkvu, pa čak i kako bi Papa mogao proglasiti prvu ženu kardinala.

Žene nemaju pristupa u svećenstvo

No, u neformalnom razgovoru s novinarima održanom u zrakoplovu kojim se vraćao iz Švedske u Rim, Papa je istaknuo kako i dalje vrijedi dokument pape Ivana Pavla II. iz 1994. prema kojem žene nemaju pristupa u svećenstvo, a papa Franjo vjeruje kako se ta zabrana da žene postanu svećenice nikad neće promijeniti, piše Reuters.

Papu je u Švedskoj primila i čelnica Luteranske Crkve, zbog čega je švedska novinarka inzistirala na pitanjima je li moguće da u narednim desetljećima Katolička crkva dozvoli zaređenje žena i odnosi li se ta zabrana zauvijek.

„Ako pozorno čitamo izjavu Ivana Pavla II., ona ide u tom smjeru“, odgovorio joj je Sveti Otac.

Pobornici ženskog svećenstva vjerovali su kako će Papa zbog nedostatka svećenika širom svijeta promijeniti tu odluku, no čini se kako se to neće dogoditi.

Nakon toga stigla je i reakcija skupine koja promovira žensko svećenstvo The Women’s Ordination Conference. Smatraju kako patrijarhat neće imati posljednju riječ.

U Katoličkoj crkvi samo muškarci mogu postati svećenici jer je Isus muškarce izabrao kao svoje apostole.

No, Papa je još u kolovozu ove godine na zahtjev redovnica  formirao komisiju za razmatranje opcije prema kojoj bi žene mogle postati đakoni, odnosno zaređeni ministranti koji se mogu ženiti, obavljati krštenja, svadbe i sprovode, te držati propovijedi za vrijeme mise.

Iako i sam Papa ističe važnost žena i njihove prisutnosti u Crkvi, isključio je mogućnost zaređenja svećenica.

Foto: Aleteia Image Department – Flickr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...