Ima li šanse za ‘Clooneyev efekt’ u Hrvatskoj?

Gotovo da ne postoji žena koja ne zna tko je George Clooney. Američki glumac godinama je slovio za najpoželjnijeg hollywoodskog neženju. Točnije, do ljeta 2014. kad je sudbonosno ‘da’ izgovorio britanskoj odvjetnici Amal Alamuddin.

Iako se na prvi pogled čini kako je Amal napokon ‘upecala’ najpoželjnijeg muškarca u Hollywoodu, čini se kako su stvari zapravo drugačije. Naime, američki mediji primijetili su ‘Clooneyev efekt’, odnosno sve veći broj starijih muškaraca koji traže supruge među mladim, uspješnim i visoko obrazovanim ženama.

Ima li šanse za ‘Clooneyev efekt’ u Hrvatskoj?

Istraživanje koje je nedavno provela američka stranica za spajanje ljudi, Match.com, pokazalo je kako se ‘Clooneyev efekt’ prelio na cjelokupnu mušku populaciju.

Tako su podaci pokazali kako nestaju tradicionalne uloge muškaraca i žena u vezama, u kojima su muškarci ti koji zarađuju više, donose odluke i upravljaju vezom, dok su žene poslušne i uvijek spremne zadovoljiti svog muškarca.

Gotovo 90 posto ispitanih žena reklo je kako žele da je njihov partner neovisan, da je barem jednako pametan kao i one, ali je i 55 posto istaknulo kako se ne žele financijski brinuti o njemu.

Dakle, prošla su vremena kada su žene bile spremne žrtvovati svoju karijeru kako bi financirale školovanje svog muškarca.

Istovremeno, muškarci odbacuju tradicionalne uloge i prihvaćaju da žene polako ali sigurno osvajaju svijet. Tako se čak 87 posto izjasnilo kako bi bilo u vezi sa ženom koja zarađuje više, koja je obrazovanija i koja je pametnija od njih.

Zanimljivo je kako je čak 90 posto muškaraca reklo kako im je u redu da ih žena pozove van, a njih 86 posto naglasilo je kako traži ženu koja je sigurna u ono što želi.

Amerikanci su, očito, odlučili izaći iz tradicionalnih okvira i stvoriti nova društvena pravila koja su u skladu s modernim životom.

‘Clooneyev efekt’ u Hrvatskoj

A kakvo je stanje u Hrvatskoj? Ako je suditi prema podacima Državnog zavoda za statistiku, kod nas se ‘Clooneyevim efektom’ smatra njegovo pojavljivanje u ženskim časopisima i duboki uzdasi koji uslijede.

Iako podaci pokazuju kako je u braku više onih s visokom stručnom spremom, no onih s nižom, Hrvati su još uvijek tradicionalisti. Kako je u razgovoru za Jutarnji list nedavno istaknuo dr. Ivan Čipin s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, u Hrvatskoj obrazovanije žene imaju manju šansu da se udaju od slabije obrazovanih. Dodao je i da je Hrvatska zemlja u kojoj su odnosi među spolovima još uvijek tradicionalni.

To znači da je muškarcima još uvijek teško ući u brak s obrazovanijom ženom, koja bolje zarađuje ili radi više od njega. Ni ženama se ne žuri u brak sa slabije obrazovanim muškarcima.

Znači, od ‘Clooneyevog efekta’, barem za sad, ništa. A podaci ne ulijevaju nadu da će se u budućnosti nešto promijeniti.

Naime, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako je čak 40 posto žena i tek 25 posto muškaraca u dobi od 25 do 34 godine visokoobrazovano. Tradicionalni Hrvati tako će sve teže moći pronaći ženu koja je manje obrazovana od njega. To potkrepljuje i podatak da je tek 30 posto žena s diplomom u Hrvatskoj, a koje su u kasnim 20-ima, u braku.

‘Clooneyev efekt’ daleko od Hrvatske još

James Michael Sama, jedan od najboljih blogera za muško-ženske odnose muškarcima predlaže sljedeće za vezu sa snažnom ženom:

Bitno je da muškarac također ima svoje ciljeve i snove, zna što želi, ali i da isto dopušta svojoj partnerici. On ne očekuje stalnu potporu i validaciju od nje, ali zna da je ona tu kad mu treba i spreman je uzvratiti istom mjerom.

Muškarci koji su u vezi sa snažnim ženama znaju koliko je bitno poštivati njihovu privatnost. Oni nemaju potrebu svima objavljivati da su zajedno niti što rade. To je njihova osobna stvar.

‘Pravi’ muškarac neće povlađivati snažnoj ženi. On zna kad ju treba pustiti da istrese sve svoje frustracije, kad treba ustuknuti i priznati pogrešku, ali i kad treba čvrsto ostati pri svojim stavovima.

On zna kad treba preuzeti kontrolu. Neke žene drže sve konce u rukama od ponedjeljka do petka, ali vikendom tu odgovornost žele prepustiti nekome drugome. Upravo će tada muškarac preuzeti stvari u svoje ruke, ali i biti svjestan da će ostati bez tih istih stvari, ako žena tako poželi.

Muškarci koji su u vezi sa snažnim ženama ne bi trebali biti posesivni ili ljubomorni, jer inače neće dugo biti u takvoj vezi. On mora imati dovoljno povjerenja u nju.

I možda najvažnije na kraju. Muškarac mora biti izuzetan komunikator, ne samo kako bi znao izraziti svoje želje i potrebe, već i kako bi znao slušati i razumjeti ono što mu žena govori i pokazuje. Neke žene svoje potrebe neće izgovoriti već će ih pokazati, a na muškarcima je da te znakove protumače na pravi način.

Foto: Pete Souza, White House photographer

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više