Instagram – sve popularniji kanal komunikacije malih tvrtki

Kad krenete pisati o nekoj temi prva stanica vam je uglavnom – internet, a to je dobro iz dva razloga: prvi je da naiđete na mnoštvo korisnih informacija, a drugi da naiđete i na beskorisne informacije koje vam izmame osmijeh na lice. Tako sam ja, pišući o tome zašto je Instagram sve popularniji, naišla na ispovijest izvjesnog Aarona Traistera koji tvrdi da je Instagram najbolja društvena mreža za spas našeg mentalnog zdravlja, međuljudskih odnosa i obitelji. Zanimljiva teorija, zar ne?

Osim korištenja u privatne svrhe, ova je društvena mreža sve češći kanal komunikacije malih tvrtki s kupcima i simpatizerima. Iako bismo na prvu možda i pomislili kako svoje „slikovne profile“ imaju samo velike tvrtke, poznati svjetski mediji i javne ličnosti, Instagram je zapravo idealan izbor upravo za male tvrtke jer je besplatan, njegovi korisnici su znatno aktivniji od korisnika bilo koje druge društvene mreže, a i zato jer „slika vrijedi tisuću riječi“.

Nedavna Forresterova studija pokazala je da brendovi putem ove društvene mreže imaju daleko veći uspjeh u animiranju fanova (lajkovi i komentari), nego putem Facebooka i Twittera. Instagram je tako tvrtkama donio 58 puta više lajkova i komentara po „fanu“ nego Facebook te 120 puta više nego Twitter.

Ivona Biljuš, vlasnica firme Cvoke i jedna od urednica do!ts magazina za promicanje handmade kulture, kaže da ukoliko je vaša ciljana skupina na Instagramu, utoliko je i vaše mjesto tamo. „Prema nekim istraživanjima, gotovo 65% vlasnika tvrtki u svijetu prisutno je na Instagramu. Ova društvena mreža je savršen medij za pričanje priča putem slika, odnosno fotografija ili kratkog videa. Priče izazivaju emocije u ljudima, a emocije prodaju, stoga nije teško zbrojiti sve prednosti Instagrama i uvrstiti ga u marketinški plan male tvrtke“, poručuje Ivona.

 

Čak 50 milijuna ljudi je u proteklih šest mjeseci postalo korisnicima Instagrama, a u prosjeku provode 3,7 sati koristeći ovu aplikaciju. „Instagrameri“ su, primjerice, 15 puta su aktivniji od korisnika Facebooka, što znači da više „lajkaju“ i komentiraju objave.

 

Hoćeš Instagram? Reci mi u kojoj si branši…

Da ne bismo svi zajedno pomislili kako svaka mala tvrtka mora imati svoj Instagram profil, važno je istaknuti djelatnosti idealne za komunikaciju upravo ovim putem. S obzirom da putem Instagrama dijelimo vizualan sadržaj, Ivona kaže da će od nje prvenstveno profitirati brendovi ili tvrtke koje prodaju i/ili izrađuju konkretan proizvod, bilo da se radi o ručno izrađenim torbicama i odjeći, skupim automobilima, cipelama ili okvirima za slike. Tome dodaje i turističke agencije, koje su bile među prvim poslovnim korisnicima Instagrama, uslužne djelatnosti poput restorana, kafića ili dućana, umjetnike, dizajnere, blogere…

 

„Profitirat će ona tvrtka koja ima viziju, zna kako ispričati priču o sebi i čiji su potencijalni klijenti na Instagramu. Formula je jednostavna.“

 

Ivonini savjeti za maksimalni „Instagram efekt“

1. Odredite strategiju – korištenje ove platforme isključivo za reklamiranje i promociju nije preporučljivo. Korisnici žele vidjeti osobu iza određenog proizvoda, proces proizvodnje, svakodnevne situacije s kojima se mogu poistovjetiti i koje će im brend učiniti bližima. Ako, primjerice, proizvodite ljute umake, onda je vašim fanovima zanimljivo vidjeti od čega se ti umaci proizvode, faze uzgoja ljutih papričica, prijedloge recepata, osobu koja stoji iza svega toga, dan u plasteniku ili štand na kojem se prodaju umaci. Važno je imati raznovrsne objave koje će vaš brend približiti korisnicima i od njih učiniti ambasadore vašeg brenda.

2. Spontane fotografije – čar Instagrama su fotografije koje prenose „onaj“ trenutak. Treba izbjegavati studijske i produkt fotografije.

3. Dobar i relevantan hashtag – ovo je važno kako biste lakše okupili zajednicu fanova oko svog brenda. Koristite ih nekoliko, nikako previše.

4. Tempo objavljivanja fotografija – ne mora biti svaki dan, ali nije preporučljivo ni raditi velike pauze između objava.

5. Pratite druge brendove i ljude – lajkajte njihove fotografije i uključite se u razgovore komentarima. Budite aktivni i vidljivi drugima.

6. Povežite svoj Instagram profil s Facebook ili Twitter profilom – to vam daje priliku da napravite još veći doseg do potencijalnih klijenata.

Marina Marinski Instagram profil
Marina Marinski Instagram profil

 

Domaći primjeri dobre prakse

Mesnica Čučković – mala obiteljska mesnica u Rijeci
Marina Marinski – nakit i posudice od gline
Iggy concept store – ručno izrađena odjeća i torbice
Startas – cipele
Okvirstagram – okviri za slike
Colours od Istria – turistička zajednica
eZadar – turistički portal
Bistro Karlo – restoran
Svijet okusa – dućan začina
Volim ljuto – ljuti umaci

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...