Ivana Maršan Jukić prodala tvrtku korporaciji i savjetuje na što morate paziti ako želite isto

Tvrtka Labo Sano d.o.o. naše članice Ivane Maršan Jukić priključila se velikoj europskoj grupaciji laboratorija J. S. Hamilton International sa sjedištem u Poljskoj.

J. S. Hamilton International je zapravo engleska tvrtka i treći po veličini laboratorij u Europi s tendencijom brzog širenja. Osim 20-ak laboratorija u Poljskoj, nalaze se i u Rumunjskoj, Litvi, Latviji, Mađarskoj te Sloveniji, koja je pod nadzorom laboratorija sa sjedištem u Hrvatskoj (J S Hamilton Croatia bivši Labo Sano)

U razgovoru s bivšom vlasnicom laboratorija Ivanom Maršan Jukić, pokušali smo doznati kako je došlo do prodaje biznisa.

„Najgore je prihvatiti odluke s kojima se ne slažeš“

„Nije mi bilo lako prepustiti moju ‘bebu’. Iako sam bila do zadnjeg dana ‘Nevjerni Toma’ kako se kaže i stalno sam preispitivala ‘U čemu je kvaka?’, te kvake nije bilo. Svi smo mi privatnici nebrojeno puta opečeni – što osobno, što preko prijatelja i poznanika da pušemo i na hladno.  Ali i sada, nakon godine dana od prodaje, mogu reći da sam zadovoljna i sretna.“.

Kad je pala odluka da će prodati tvrtku, nije odugovlačila.

„Sa sadašnjim sam vlasnikom već na prvom sastanku pronašla zajedničku ‘vibru’ i jako sam se ugodno osjećala. Moram priznati, bila sam u prednosti kod pregovaranja jer su oni htjeli mene, a nisam se sama nudila. To je vrlo važno kod pregovora. Njihova ponuda je bila i više nego realna i to mi je puno značilo“.

Želja novog vlasnika bila je da ostane u tvrtki, ali je njen suprug je otišao. Iako su oni digli tvrtku na noge i živjeli za nju, sad se situacija promijenila i Ivana ima nekog iznad sebe tko donosi odluke, odnosno potvrđuje ili odbija njene prijedloge.

Ponekad se s njima slaže, a ponekad ne i to joj je bilo najgore za prihvatiti. No, ističe kako preveliko unošenje privatnosti u posao više nije funkcioniralo i zato su odlučili da se suprug posveti drugom poslu od kojeg je sve ovo i nastalo. Riječ je o firmi u kojoj se bave poslovnim savjetovanjem.

J S Hamilton Croatia

Morate biti u plusu inače nećete dobiti ono što želite

„Čovjek je svjestan kada gradi svoj posao da je jedno subjektivna, a drugo objektivna vrijednost. Meni je moja tvrtka osobno puno više vrijedila jer je bila moj život, moj uspjeh, ali se to toliko kroz brojke ne vidi“, ističe Ivana, no smatra da brojke moraju pokazivati rast.

Ukoliko računi dobiti i gubitka, bilance i ostali financijski podaci ne ukazuju da poslujete u plusu nikad nećete moći za tvrtku dobiti ono što želite.

„Morate znati tko vam što nudi, kako, pod kojim uvjetima i prije njihove ponude morate sami angažirati stručnjake koji će procijeniti vrijednost vaše tvrtke. Ukoliko je ponuda bezobrazno niska u odnosu na realnu, ne prodajte.“

Iako nije imala puno imovinske vrijednosti u laboratoriju, imala je stalan, popriličan godišnji rast, uigranu ekipu, stručnjake, akreditaciju i sve ovlasnice za rad od strane nadležnih ministarstava.

Njen uvjet bio je da bar godinu dana broj zaposlenika bude isti jer je osjećala moralnu odgovornost prema ekipi s kojom je radila. „Znala sam da ako ja odem (bez lažne skromnosti) to može ići samo prema kraju, a ne prema zaletu. Zadar je ipak drugačija sredina nego Zagreb i nije lako naći ljude iz struke, pogotovo naše.“

Bez novog vlasnika teže bi došli do rasta

Prije prodaje je Labo Sano bio najveći regionalni privatni (i jedini) laboratorij u Dalmaciji koji se bavi prehrambenom i kozmetičkom industrijom, ali i vodama za ljudsku potrošnju, kao i otpadnim vodama, kontaktnom ambalažom, farmaceutikom i sl.

Ivana navodi kako im je bila intencija širenje jer je područje postalo pretijesno, no razvoj sigurno ne bi išao tako brzo.

„Od trenutka prodaje do danas kao J S Hamilton Croatia zaposlili smo petero novih ljudi, trenutno su otvorena još tri nova natječaja, otvorili smo ured u Zagrebu i otvaramo ured u Rijeci. Do kraja godine se selimo u novoopremljeni prostor veći od  300m2.“

Svim poduzetnicama koje planiraju ući u prehrambenu ili kozmetičku industriju savjetuje da prvo moraju znati osnovno mišljenje potencijalnih kupaca o njihovom proizvodu. Ukoliko je proizvod tražen, najvažniji je taj osjećaj.

„Da sam ja slušala savjete, nikad ne bi došla tu gdje jesam. Nitko baš nije imao hrabrosti krenuti (a možda i ludosti) u neke pothvate. Prije 10 godina niti sam imala viziju, niti misiju niti strategiju…. Ali nešto sam očito imala“ govori Ivana i zaključuje kako i da se sada zasiti ovog posla, nikad ne bi razmišljala bi li se bavila nečim novim. Naravno da bi.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

serena ventures

Serena Williams se nakon tenisa vidi i kao investitorica koja pomaže...

Jedna od najpoznatijih sportašica današnjice, teniska legenda Serena Williams povlači se iz sporta. No to nije kraj njezinoj karijeri. Naime, Williams...