Izbjegavate li govoriti na konferencijama i startup eventima?

Ako ste ikad bili sudionik neke stručne konferencije, vjerojatno ste mogli primijetiti da su u većini slučajeva govornici i članovi panela većinom muškarci. Iznimke su jedino konferencije koje su namijenjene ženama ili se bave nekom “ženskom” temom.

No, konferencije koje se bave poduzetništvom, tehnologijom, pa čak i financijama, većinom su “muške”. U publici se zna okupiti značajan broj žena koje bi mogle jednako dobro, kao i njihovi muški kolege, govoriti o aktualnoj tematici. Pitanje je samo, bi li željele?

Zašto nema više žena za govornicom?

Mnoge konferencije, bez obzira na veličinu i tematiku kojom se bave, trebaju više žena za govornicom koje će prenijeti svoje iskustvo drugim ženama. To je problem s kojim se susreću i velike konferencije u svijetu, i male konferencije u Hrvatskoj. Primjerice, na prošlogodišnjoj startup konferenciji Zagreb Connect, sudionici panela su bili svi odreda ugledni poduzetnici i investitori. No, iako je u publici bio značajan broj žena, a žene čine gotovo 30 posto poduzetnika u Hrvatskoj i sve su brojnije na startup sceni, nije bilo niti jedne žene na pozornici.

Što je onda pravi razlog za nedostatak žena govornica na konferencijama? Čini se kako se ne radi samo o jednom, već o kombinaciji nekoliko razloga.

Rachel Miller, konzultantica i osnivačica “All Things IC” dobro je sročila glavni razlog zašto žene ne govore na konferencijama.

“Treba imati muda da bi se govorilo na stručnoj konferenciji, ali ti muda ne trebaju da bi to i učinila.”

U svom blogu na LinkedInu, Rachel Miller ističe kako su podjednako odgovorni i organizatori koji ne pozivaju žene za govornicu, ali i žene same jer se ne žele “gurati u prvi plan”.

S njom se slaže i osnivačica i CEO tvrtke Immediate Future, Katy Howell, koja smatra kako je glavni razlog za nedostatak žena za govornicom u nedostatku samopouzdanja.

“Reci nešto krivo, pomiješaj rečenice ili nemoj znati odgovor na neko pitanje i cijeli niz blogova, tvitova i objava obavijestit će svijet o tvojoj pogrešci. Žene, pogotovo one starije i na višim pozicijama ne žele se izlagati tom riziku. Jednostavno se boje. Znam koliko je zastrašujuće kad tvitovi komentiraju moj nastup na konferencijama. Teško je biti hrabra u industriji kojom dominiraju alfa muškarci i koja je brutalna u svojoj komunikaciji. To je zatvoreni krug. Rijetke su žene koje su spremne biti hrabre pa nema uzora. A kad nema uzora, rijetke će se žene pridružiti”, ističe Katy Howell.

Miranda Bishop, konzultantica i stručnjakinja za društvene mreže svela je sve glavne razloge za nedostatak žena na konferencijama u jednostavan dijagram.

govoriti_na_konferencijama_1

Žene koje su dovoljno hrabre – govore

No, isto tako Miranda smatra kako treba poticati žene na sudjelovanje na panelima i konferencijama jer pridonosi raznolikosti.

“Raznolikost stvara debate, educira dijeljenjem različitih gledišta, profitabilna je, dobra za posao i daje publici dojam da je bolje zastupljena”, ističe Miranda Bishop.

Laura Kalbag, dizajnerica, ilustratorica i developerka, na svojoj je stranici dala nekoliko zanimljivih prijedloga kako promijeniti trenutnu situaciji na konferencijama.

Smatra kako bi uvođenje kvota na konferencijama ili uvjetovanje sudjelovanja muških kolega pozivanjem žena zapravo djelovalo kontraproduktivno jer bi se postavilo pitanje je li žena pozvana samo zbog kvote ili zaista ima nešto za reći.

Još je jedan problem prisutan kod organizatora, a koji je potrebno riješiti. Većina organizatora govornike traži među svojim kontaktima. Ako su organizatori muškarci, cijeli se događaj veoma brzo i lako pretvori u “muški klub”. Nešto slično se dogodilo s nagradom za EY Poduzetnika godine u Hrvatskoj.

Stoga predlaže nekoliko stvari o kojima bi i organizatori, ali i žene koje žele zakoračiti na pozornicu konferencije trebali razmisliti.

Krenite od sebe

Htjeli mi to priznati ili ne, ali društvo nas uči da su vođe (politički, vojni ili moralni) muškarci bijele boje kože. Žene su tu da budu lijepe i daju podršku svom muškarcu. Želimo li igrati važniju ulogu u svojoj industriji i probiti se na “konferencijsku” scenu, moramo početi razmišljati kao alfa žene.

Borite se protiv pristranosti

Jedan od načina kako da prisilite organizatore da promjene svoj način rada je da ih izravno pitate da revidiraju svoj popis govornika i način na koji ih biraju. Ili direktno predložite ženu koja bi mogla i imala nešto za reći na konferenciji.

Prepoznajte problem

Čak i ako postavite pitanje vezano uz odabir govornika i predložite ženu, to ne znači i da će ona biti odabrana ili da će prihvatiti ponudu da govori na konferenciji.

Matt Barrie, CEO u Freelancer.com na svom je LinkedIn blogu objavio zanimljiv graf “izgovora” koje su žene dale kad su ih pitali za sudjelovanje.

Većina ih na upit nije ništa odgovorila, dok su neke rekle da su predaleko, da imaju druge obaveze, da su na odmoru, dok ih je najmanje izjavilo da žele neku naknadu.

I tako se ponovno vraćamo na početak. Ako žene ne žele govoriti na konferencijama kad im se za to pruži prilika, kako će potaknuti organizatore da ih ponovno zovu? Dakle, ako same ne želite govoriti, predložite ženu za koju znate da to želi. Tako ćete otvoriti vrata i drugim ženama koje žele da se njihov glas čuje.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...