Kada postajemo prestare?

Svi smo svjesni činjenice da postoji diskriminacija žena po pitanju plaća i o tome se u javnosti puno priča. No postoji još jedna diskriminacija o kojoj se malo govori, a to je ona po pitanju godina. Dok muškarci nemaju vremenske prepreke u karijernom usponu, isto pravilo izgleda ne vrijedi i za žene.

Maggie Gyllenhaal proglašena prestarom za ulogu ljubavnice

Maggie Gyllenhaal, poznata američka glumica nominirana za Oskara nedavno je privukla pozornost javnosti i to ne na pozitivan način.

Situacija u kojoj se ova glumica nedavno našla pokazuje da u Hollywoodu još uvijek postoji visok stupanj seksizma i diskriminacije naspram žena u filmskoj industriji.

Naime, 37-godišnjoj glumici je nedavno odbijena uloga ljubavnice 55-godišnjem muškarcu u seriji “The Honourable Woman” jer je prestara za tu ulogu.

„Imam 37 godina i nedavno su mi rekli da sam prestara da igram ulogu ljubavnice muškarcu od 55 godina. To mi je bilo nevjerojatno. Osjećala sam se loše, zatim ljuto, a poslije me to dobro nasmijalo“, rekla je Gyllenhaal za The Wrap.

Iako je glumica odbijanje primila s dostojanstvom, diskriminacija na temelju godina u Hollywoodu nije ništa novo. No, srećom postoje broje inicijative koje se bore protiv toga. Između ostalih, Meryl Streep je osnovala laboratorij za pisce koji podupire scenaristice starije od 40 godina.

Žene u poslovnom svijetu dosežu vrhunac karijere s 45 godina

Dr. Ros Altmann, borac za prava starijih radnika, kaže kako razlika u plaćama nije jedni problem s kojim se žene susreću u poslovnom svijetu. Susreću se i s ageizmom, odnosno diskriminacijom na temelju godina koja ih sprječava u napredovanju, piše The Telegraph.

U razgovoru s direktorima odjela ljudskih resursa različitih kompanija otkrio je da karijerni uspon za žene završava kada dosegnu 45. godinu, dok za muškarce tek oko 55. godine.

Zašto se to događa? Dr. Ron Altmann kaže da je jedan od mogućih razloga i utjecaj medija. Mediji često prikazuju starije ljude kao manje sposobne i nemoćne, dok s druge strane na vijestima ili emisijama rijetko kada vidimo žene starije od 50 godina kako stoje ispred kamere.

Takav se stav prenosi i u poslovni svijet. Rijetko kad imamo priliku vidjeti recepcionarku stariju od 35-40 godina. Većinom taj posao rade mlade žene, najčešće ispod 30 godina. Ovakve se stvari događaju i ženama na višim pozicijama i odgovornijim poslovima. Odbija im se napredovanje jer su ‘prestare’ za određenu poziciju i uzima se mlađa kandidatkinja jer je ‘primjerenija’, barem vizualno, za taj posao.

„Takav seksizam i ageizam prožima previše tvrtki. Ako se ženama onemogućuje napredovanje u karijeri zbog mlađe kandidatkinje, zapravo im se onemogućava budućnost. Mnoge od njih napuštaju posao i to je pravo rasipanje vještina, talenta i iskustva“, rekao je Dr. Ron Altmann.

Još jedna stvar koja utječe na karijeru žena, a o kojoj se rijetko kada priča, je i utjecaj menopauze. Svaka žena prije ili kasnije prolazi kroz menopauzu, a gotovo u nijednoj tvrtki ne postoji odgovarajuća potpora.

Mnoge žene ne napreduju zbog seksizma i ageizma koji cijeni izgled više od sposobnosti te za takve žene stakleni strop nije imaginaran, već je itekako stvaran, zaključio je dr. Altmann.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više