Marketinška stručnjakinja Heather Stephenson svima savjetuje svoj “riskiraj i pokušaj” pristup poslu

Mnoge uspješne poduzetnice započele su graditi karijeru u korporacijama da bi na kraju prešle u poduzetništvo. Jedna od takvih poduzetnica je i Heather Stephenson koja je u intervjuu za Inc. opisala svoj karijerni put od korporacije do poduzetništva i naposljetku, rada u startupu.

Iz korporacije u poduzetništvo

Heather je završila smjer engleskog jezika i političkih znanosti u Georgetownu. Kada je napokon diplomirala, odlučila je pauzirati od daljnjeg studiranja i pronašla je posao u oglašavanju. Iako je mislila da će to biti samo kratkotrajni posao na kojem će provesti samo koju godinu dok ne bude spremna upisati doktorat, putevi su je, kako to inače biva, odveli u sasvim drugom smjeru.

Svoj prvi posao pronašla je u oglašavačkoj tvrtki Anderson & Lembke, koji su tada bili rani pioniri u internetskom oglašavanju. Kasnije je radila i za Microsoft, NBC i BBC, a 2000. godina bila je godina kada se odlučila za poduzetništvo.

„Radila sam za jednu oglašavačku i tehnološku tvrtku koja mi je ponudila mjesto voditeljice podružnice u Londonu. Imala sam samo 27 godina i to je bila izvanredna prilika, budući da mi je pružena mogućnost da na neki način započnem biznis uz mali osobni rizik. Nakon toga nije bilo povratka“, rekla je Heather.

Svoju je karijeru u velikim korporacijama radeći za druge zamijenila poduzetničkim pothvatom. Zajedno s partnericom Jen pokrenula je startup IdealBite, koji su kasnije prodale kompaniji Walt Disney.

Iako je voljela svoje poslove na različitim pozicijama u korporacijama, kaže, više voli startup, odnosno ritam i dinamiku rada u startupu.

„U velikim korporacijama, poput kompanije Walt Disney, imate sastanke kako bi se dogovorili za održavanje sastanaka. Sve je to meni bilo jako neefikasno. Ako vidim problem ujutro, donesem odluku kako ga riješiti do popodneva i riješim ga do navečer. Očito, tako ne možete raditi u divu poput Disneya. Tamo postoji potpuno drugačiji pristup vođenju kompanije i osoblja“, rekla je Heather.

Još kada je tek počela raditi naučila je nekoliko važnih karijernih lekcija, među ostalim, da treba biti pametan i marljiv, ali i da treba naučiti kako izaći iz svoje komforne zone.

„Poduzetnik uvijek pokušava stvoriti nešto što još nije stvoreno, tako da trebate imati dobru toleranciju za onaj osjećaj koji se u vama stvara kada izađete iz svoje komforne zone. I morate biti spremni na nova iskustva. Nije prošao ni jedan dan kada taj ‘riskiraj i pokušaj’ pristup nije inspirirao moj radni dan“, savjetovala je Heather.

Rodna nejednakost pitanje je koje treba rješavati na početku poslovanja

Problem rodne nejednakosti, kaže, postoji i u velikim i u malim kompanijama. Dok velike kompanije uvode razna pravila ili kvote kako bi pokušale riješiti taj problem, mnogi startupi, s druge strane, griješe u tome što se tim pitanjem ne bave ispočetka.

„Često misle da se tim pitanjima mogu baviti kasnije, kada se biznis razvije. Ali činjenica je da se takvim stvarima morate baviti odmah na početku jer kada se uspostavi kultura nejednakosti, često je prekasno“, kaže Heather.

Budući da je na početku karijere bila jedna od rijetkih žena u muškoj industriji, njezin joj je spol pomogao da se istakne iz mase, ali ne bez diskriminacije s kojom se itekako susretala.

„Bila sam na važnoj konferenciji u Španjolskoj i sjećam se da se u jednom trenutku CEO jedne europske kompanije nagnuo prema meni i rekao mi da zašto ne bi odjenula bikini i otišla na plažu jer će oni sada razgovarati o poslu. Ostala sam bez riječi. Nisam otišla, ali sam bila ponižena i šokirana činjenicom da se u novom tisućljeću još uvijek moramo nositi s mizoginijom takvog razmjera u biznisu“, prisjetila se Heather.

Volim rješavati probleme s kojima se i sama susrećem

Svoj je startup Heather, zajedno s partnericom Jen, prodala Disneyju za 20 milijuna dolara i to ranije nego je mislila, pa kaže, da joj se ponovo pruži prilika, možda bi neke stvari napravila drugačije. Ubrzo nakon toga, pristupio joj je CEO startupa Super, Jorey Ramer.

Super je novi online startup koji pruža uslugu održavanja domova, a Heather je zadužena za razvijanje strategije brandiranja. Do sada su već skupili 3,6 milijuna dolara od različitih investicijskih tvrtki.

„Oduvijek sam voljela raditi za tvrtke koje nude rješenja problema s kojima se i ja sama susrećem. Kada mi je Jorey Ramer rekao svoju ideju za Super, jednostavno mi se sve posložilo. Naučeni smo održavati automobile ili odvajati sredstva za nepredvidive stvari, poput našeg zdravlja, ali ne primjenjujemo isti pristup kada se radi o najvećem financijskom izdatku – našim domovima. Jednostavno mi se svidjela ideja o servisu koji bi mi omogućio da vodim brigu o održavanju svog doma na jednom mjestu i to za jednaku mjesečnu premiju. I budući da volim taj prvi dio razvijanja biznisa – određivanje ciljne publike i brandiranje, jednostavno sam zgrabila priliku“, rekla je Heather tako potvrdivši svoj ‘riskiraj i pokušaj’ pristup poslu.

Uložite u svoj biznis sve što možete

Svim ženama koje žene razvijati karijeru u marketingu, Heather je savjetovala da iskoriste svaku priliku koja im se pruža.

„Prihvatite svaku priliku za intervju koja vam se ukaže. Raspitajte se o informativnim intervjuima na svom faksu, pitajte mamu svog najboljeg prijatelja da se raspita kod svojih kolega… Samo iskoristite svaku priliku i počnite učiti, povezivati se i stjecati iskustva. Ako se otvori prilika za pripravništvo ili volonterski rad, zgrabite je. Ja sam osobno uvijek impresionirana kada vidim da je netko prihvatio marketinški posao za neprofitnu ili dobrotvornu udrugu. To samo pokazuje volju za učenjem i stjecanjem iskustva“, savjetovala je Heather.

Dok s druge strane, poduzetnicama koje žele razviti i na kraju prodati svoj biznis, savjetuje da u svoj biznis ulože sve što mu mogu dati.

„Ako niste spremne uložiti sve što imate u svoju ideju, onda ideja jednostavno nije dovoljno dobra i točka. Kada sam ja gradila svoj startup, nisam imala partnera koji će me podupirati. Nisam imala nasljedstvo niti štedni račun. Ali imala sam pristup prekoračenju na kreditnoj kartici, dobru ideju i volju da radim 16 sati dnevno, što se na kraju i isplatilo.“

Kada prestanete tražiti ravnotežu, ona će pronaći vas

Danas je Heather majka dvoje djece koja je prestala tražiti ravnotežu jer, kako kaže, kada ju je prestala tražiti, ona je pronašla nju.

„Imam dvoje male djece i dan jednostavno nema dovoljno sati, bez obzira na čemu radila. Kada sam se napokon prestala uzrujavati oko traženja ravnoteže, mislim da je ravnoteža pronašla mene, i to samo zato što sam napokon prestala s pokušajima da budem ta mješavina savršene mame, direktorice, supruge i prijateljice. Neke sam dane mama puno radno vrijeme, a neke dane marketinški stručnjak“, rekla je za kraj Heather.

PPUB-Disclaimer

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više