Kanadski premijer Justin Trudeau na polovicu ministarskih mjesta imenovao žene

Novoizabrani kanadski premijer Justin Trudeau postao je prvi premijer u povijesti te države koji je ostvario rodnu ravnopravnost u svom kabinetu ministara. Naime, ovaj bivši učitelj imenovao je 15 žena koje sada zauzimaju polovicu ministarskih mjesta.

Prvi put ostvarena rodna ravnopravnost

Nakon 10 godina vladanja Konzervativne stranke, na vlast u Kanadi došli su liberali, na čelu s Justinom Trudeauom. Među izbornim obećanjima drugog po redu najmlađeg ministra te države, bilo je i ostvarivanje rodne ravnopravnosti u njegovom kabinetu. Obećano – ispunjeno. Od 31 člana kabineta (uključujući i njega) 15 članova su članice, odnosno ministrice. Za razliku od recimo bivše stranke i premijera Stephena Harpera koji je imao samo 12 žena u kabinetu od ukupno 39 ministara – znači manje od trećine.

Premijera je na press konferenciji jedna novinarka upitala zašto mu je bilo tako važno ostvariti rodnu ravnopravnost unutar njegova kabineta, na što je on odgovorio jednostavnim i sasvim logičnim odgovorom: „Zato što je 2015. godina“ te nadodao da je „ponosan Kanadi predstaviti kabinet koji izgleda kao Kanada“, aludirajući na to da i žene žive u Kanadi i imaju jednake šanse, kao i pravo glasa, kao muškarci.

Osim što je odlučio ostvariti rodnu ravnopravnost, odlučio je javnosti predstaviti i nova lica. Tako od tih 30 ministara, samo njih 6 ima prijašnja iskustva s ministarskom pozicijom.

„Što je različitija vaša organizacija, odbor ili u ovom slučaju, kabinet, to više reflektira stvarnost populacije kojoj služimo i to može biti samo dobra stvar“, rekla je 30-godišnja ministrica demokratskih institucija Maryam Monsef za The Huffington Post Canada. Monsef nije rođena Kanađanka, već je stigla u Kanadu s 11 godina kao izbjeglica, a sada je postala najmlađa ministrica u kabinetu premijera Trudeaua.

Među novim ministricama su i Carla Qualtrough, pravno slijepa paraolimpijka, koja je imenovana ministricom sporta i osoba s invaliditetom, te Jane Philpott, obiteljska liječnica iz Ontarija koja je postala ministrica zdravstva.

Kanada je daleko ispred nekih od najmoćnijih zemalja na svijetu što se tiče rodne ravnopravnosti u politici. Tako naprimjer, u kabinetu američkog predsjednika Baracka Obame ima samo 25 posto žena, dok u kabinetu britanskog premijera Davida Camerona ima ih 33 posto.

A Hrvatska? Daleko, daleko iza tih brojki. Od 21 ministra u Vladi premijera Zorana Milanovića, samo su tri žene: Vesna Pusić, Milanka Opačić i Anka Mrak – Taritaš.

Možda bi naš novi/stari premijer mogao naučiti par stvari iz primjera Justina Trudeaua.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

 1. Congratulations on the issue of representation of women politicians in the Canadian government. These are excellent results and valuable professional politicians, Liberals.
  I wish you success in achieving the goals.
  I have 15 years of experience in the food industry. I received her PhD at the University Prehrambeno.biotehnološom on the subject; The use of ultrasound to inactivate microorganisms. I have prepared an idea; New technologies in food processing; worth 100 000 E in conjunction with the company Podravka. Are you ready to invest in the project with the required documents?
  Thank you!
  Contact me today,
  Best regards ! Ph.D. Brankica Saturday Salamon

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...