Neverbalna komunikacija presudna za stvaranje prvog dojma

Vjerujem da i vi svakodnevno razmišljate o riječima koje biste upotrijebili u razgovoru s nekom osobom? Kako ostaviti najbolji dojam, a ne izgovoriti neku “glupost”? Umijeće komunikacije lako otvara sva vrata, kako poslovnog, tako i privatnog uspjeha. Razmišljate li na isti način i o neverbalnoj komunikaciji?

Neverbalna komunikacija – komunikacija bez riječi

Jeste li svjesni koliko je neverbalna komunikacija važna, ponekad čak i presudna za prvi dojam? Prema do sada provedenim istraživanjima, čak 93% ukupne komunikacije otpada na neverbalnu, a samo 7% na izgovorene riječi. Fascinantno, zar ne?

Ne postoji zanimanje u kojem neverbalna komunikacija nije važna. U svakom pojedincu je želja da spozna misli sugovornika, da bolje shvati što osjeća te osjeća li zaista ono što i govori. Ponekad je naša želja da to spoznamo toliko jaka da smo spremni stvari protumačiti onako kako mi smatramo ispravnim.

Jedna od najvažnijih spoznaja koju moramo osvijestiti je ta da poruke koje primamo, ali i šaljemo, u vidu pokreta tijela, izraza lica i slično, nemaju uvijek isto značenje. Poruka je potpuna tek onda kada ju pokušamo razumjeti kroz osobnost svakog pojedinca. Ako promatramo s te strane, shvaćamo svu kompleksnost neverbalne komunikacije.

Neki od neverbalnih znakova određeni su i kulturom pa je upravo zato teško odrediti pravila neverbalne komunikacije. Ipak, gotovo univerzalan znak odobravanja, sreće i zadovoljstva je osmijeh. Probajte i vi, ništa ne košta!

Također, ako nam se sugovornik sviđa, gotovo uvijek mu se instinktivno približavamo, uspostavljamo kontakt očima i općenito smo aktivniji. U suprotnom se udaljavamo u razgovoru te umirujemo glas, kao da želimo dati do znanja da je razgovor gotov.

Kako prepoznati laž?

Iako je uvriježeno mišljenje da osoba koja laže izbjegava kontakt očima, dokazano je da čak 70% ljudi radi upravo suprotno – pokušava pogledom fiksirati sugovornika kako bi ga uvjerio u neiskrenost. U cilju manjeg privlačenja pozornosti, osoba koja laže u pravilu manje gestikulira, a priči dodaje nepotrebne detalje kako bi dodatno uvjerio sugovornika u ono što mu prenosi.

Probajte promatrati osobu koja otvara poklon. U slučaju da joj se poklon svidi, sve emocije iskazuje trenutačno, dok u obratnim situacijama, reakcija zakasni te osoba najčešće ima potrebu prvo prokomentirati poklon, a tek potom uslijedi osmijeh.

Važno je da prilikom čitanja neverbalnih znakova proučimo kontekst te provjeravamo svoje zaključke. Zapamtimo, cilj komunikacije nije čitanje nečijih misli, već razumijevanje nečijeg ponašanja.

Autorica: Ana Meštrović, savjetnica za odnose s javnošću u Smart grupi s dugogodišnjim iskustvom u vođenju edukacija na području komunikacijskih vještina i HR – management (soft skills).

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...