Vježbajući izvorni pilates u Pilates point studiju u Zagrebu postat ćete najbolja verzija sebe

“Stari ste samo onoliko koliko je fleksibilna vaša kralježnica”

Današnji sjedilački način života pun stresa utjecao je na nas na mnoge načine. Jedan od njih, vrlo bitan, je naša kralježnica. Gotovi se svi, danas, susreću i žale na bolove u leđima i vratu, ali i na glavobolju.

Kultura rada (dugo sjedenje i stajanje) modernog čovjeka od malih nogu dovodi do problema s kralježnicom te danas najčešće susrećemo posture tijela sa kifozom (iskrivljenje gornje tzv. torakalne kralježnice), lordozom (iskrivljenje donjeg tzv. lumbalnog dijela kralježnice), tzv. Flat back/ravnim leđima i tzv. Sway back koji je karakterističan stav za tinejdžere (vidi sliku niže).

pilates point studio zagreb

Zašto? Jer mišići koji podupiru našu kralježnicu time postaju toliko oslabljeni da prestanu obavljati svoju funkciju u tijelu pa opterećenje umjesto na njih pada na zglobove, tetive i vezivna tkiva.

Kako bi umanjili ili potpuno uklonili smetnje koje proizlaze iz lošeg držanja i iskrivljene kralježnice, sve što je potrebno jest fizička aktivnost odnosno rad na jačanju i fleksibilnosti kralježnice, mišića i zglobova.

Što je to pilates?

pilates point studio zagreb

Izvorni pilates kao metoda vježbanja nas uči kontroliranim vježbama i kretnjama suprotstaviti se svakodnevnim učincima koje nose dugi sati sjedenja ili stajanja na poslu. Također nas uči koristiti mišiće u svakodnevnim radnim ili sportskim aktivnostima. Zato je Pilates primjeren za sve dobne skupine kao i za ljude koji se aktivno bave različitim vrstama sportova.

Osnova izvorne Pilates metode jest rad na dubokim stabilizacijskim mišićima koji podupiru našu posturu tijela, a čine tzv. „Core“ ili „Power house“ (mišići trupa-trbušni i leđni mišići te mišići zdjelice). Ova metoda ne opterećuje zglobove, angažira cjelokupnu muskulaturu tijela s posebnim fokusom na  „Power house“, drugim riječima tijelo se kreće iz stabilnog centra.

Naglasak je na kvaliteti izvedbe, preciznosti i fokusiranosti na pravilno izvođenje pokreta. Vježbe se ne izvode s puno ponavljanja i u velikom broju serija. To podrazumijeva puno više raznovrsnih vježbi u kojima koristimo cijelo tijelo istovremeno, jačajući jedne mišiće i rastežući druge unutar iste vježbe.

pilates point studio zagreb

Koja je razlika između izvornog pilatesa i drugih oblika tjelovježbe?

Osnovna razlika izvornog Pilatesa i drugih oblika tjelovježbe je u tome što se konvencionalni oblici tjelovježbe najviše koncentriraju na razvijanje snage ruku i nogu koji su ionako naši najjači mišići tijela, a uvelike ignoriraju mišiće centra tijela (tzv. powerhousea) koji su manji, slabiji i koje je puno teže izolirati i aktivirati.  Upravo su oni najbitniji za Pilates metodu.

Važno je naglasiti da izvorna Pilates metoda ne rješava niti ne smije rješavati akutne probleme leđa. Akutna stanja je potrebno prvo liječiti (odmaranjem, lijekovima protiv upale i bolova itd). tek nakon toga se smije postupno krenuti s vježbama gdje u izvornoj Pilates metodi postoje protokoli s obzirom na stanje kralježnice i dijagnozu.

pilates point studio zagreb

Koje su koristi koje nam donosi izvorni pilates?

Koristi koje nam donosi izvorna pilates metoda su mnogostruke: viša razina fizičke kondicije, jača i zdravija leđa, uspravnije i pravilnije držanje, tonirani i vretenasti mišići, pokretljivije i fleksibilnije tijelo, laganije kretanje bez bolova, izduženiji i tanji izgled, ravan trbuh, bolja koordinacija, povećana svijest o tijelu, prevencija ozljeda, smanjenje stresa i poboljšanje općeg stanja organizma.

Sve to dovodi do smanjenja stresa, napetosti i bolova u tijelu te nam podiže samopouzdanje i puni nas pozitivnom energijom.

pilates point studio zagreb

Pilates point studio Zagreb (ulica Augusta Šenoe 26) radi po načelima izvorne Pilates metode. Svi instruktori educirani su u inozemstvu i posjeduju međunarodne certifikate iz izvorne Pilates metode. Vježbe u studiju se izvode na izvornim Pilates spravama marke Gratz koje su identične originalnim, onima koje je izumio i patentirao sam Joseph Pilates po kojem se i ova metoda zove.

Svakom novom članu Pilates point Zagreb nudi Promo paket koji uključuje popust od 30%.

Tko je bio Joseph Pilates?

pilates point studio zagreb

Joseph Pilates, njemački imigrant koji je zajedno sa svojom budućom suprugom Clarom došao u New York  1926. godine, zaslužan je za nastanak ove iznimne metode. Dolaskom u New York otvorio je studio pod imenom ‘Studio of Body Contrology’, što je ujedno i prvobitno ime metode koju danas njemu u čast zovemo Pilates.

Joe, kako su ga svi zvali, i supruga Clara zajedno su vodili studio oko 50 godina,  sve do njegove smrti  1967. Umro je u 87. godini života.  Clara je nastavila voditi zajednički posao još slijedećih nekoliko godina, a zatim je sve prepustila njihovoj dugogodišnjoj učenici  Romani Kryzanovskoj, koju je i sam Pilates odabrao za tu ulogu.

Više o Pilates point Zagreb na www.pilates.hr

Foto: Pilates point Zagreb


Pročitajte više: Zašto je pilates savršen oblik tjelovježbe za vas?


POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više