Sonja Hecker Tafra jedina partnerica u velikim revizorskim kućama u Hrvatskoj

Veliki broj žena radi na nižim revizorskim i računovodstvenim pozicijama, ali u top menadžmentu ih ima jako malo.

Crowe Horwath jedina revizorsko-konzultantska kuća u Hrvatskoj sa ženom partnericom

Tako je Sonja Hecker Tafra iz Crowe Horwatha jedina žena u Hrvatskoj na poziciji partnerice.

Od takozvane „velike četvorke“, tj. Deloitte, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers i KPMG, Deloitte je postao prvi koji je imenovao ženu na mjesto izvršne direktorice u SAD-u. Cathy Engelbert došla je na poziciju izvršne direktorice nakon 30 godina rada u najvećoj revizorskoj tvrtki na svijetu, piše The Washington Post.

Statistički podaci SAD-a pokazuju kako više od 60% žena u SAD-u radi na računovodstvenim i revizijskim poslovima, ali ih je samo oko 18% na partnerskim pozicijama u velikim tvrtkama.

Jedno je istraživanje “velike četvorke”pokazalo veliku razliku u ukupnom postotku zaposlenih žena i postotku partnerica u tim kompanija.

Ukupni broj zaposlenih žena u Ernst & Youngu je 49,2%, u PricewaterhouseCoopersu 48,6%, u KPMG-u 48,3% te u Deloitteu 44%. Znači gotovo polovica zaposlenih u “velikoj četvorki” su žene.

No, situacija je u potpunosti drugačija kada se radi o ženama partnericama. Tako Deloitte i KPMG imaju 18,8% partnerica, Ernst & Young 17,9%, a PricewaterhouseCoopers 16,9% partnerica.

revizorske_kuće_1

Stakleni strop puca, ali polako

Nakon Deloittea i KPMG je odlučio imenovati ženu na mjesto izvršne direktorice. Na poziciju CEO-a i članicom uprave imenovana je Lynne Doughtie, koja također radi za kompaniju već 30 godina. Lynne je prva žena koja je došla na tu poziciju, a imenovana je na 5 godina, piše Quartz.

Bez obzira na njihovo imenovanje, broj žena u top menadžmentu i na najvišim pozicijama u računovodstvenim i revizorskim kompanija je veoma mali. I KPMG i Deloitte imaju ograničeni mandat CEO-a (četiri godine u Deloitteu i 5 godina u KPMG-u) pa se imenovanja žena na mjesto CEO-a može objasniti i tim faktorom.

44,5% zaposlenika u KPMG-u na području SAD-a su žene, ali samo 19% ih je na partnerskim pozicijama.

Sonja Hecker Tafra-miješani timovi su najbolji

U Hrvatskoj situacija nije puno drugačija. Veliki broj žena radi na nižim revizorskim i računovodstvenim pozicijama, ali u top menadžmentu ih ima jako malo.

Prije nekoliko godina PricewaterhouseCoopers, ili skraćeno PwC, je imao partnericu u Hrvatskoj, no trenutno jedina partnerica je Sonja Hecker u Crowe Horwathu.

Crowe Horwath je prošle godine došao na 8. mjesto najvećih revizorsko-konzultantskih kuća.

Sonja Hecker Tafra je ovlašteni revizor (FCCA) te ima preko 17 godina iskustva rada u financijskom sektoru. 10 godina je radila u jednoj od „velike četvorke“ – KPMG-u, a posljednja funkcija u toj tvrtki joj je bila funkcija direktorice u odjelu revizije nefinancijskih institucija. U Crowe Horwathu bila je direktorica Crowe Horwath Revizije, a zatim je promovirana u partnericu.

Često se događa da se na visokim pozicijama nalaze muškarci, ali Sonja kaže kako ona ne vjeruje u isključivo muški partnership.

„Meni je normalno da u timu ima žena i muškaraca“, kaže Sonja te nadodaje da i žene i muškarci imaju svoje kvalitete i najbolje je za posao kad se te kvalitete spoje i svatko radi ono u čemu je najbolji. Sonja kaže kako ona osobno ne voli kada se u poslu forsira ljude da rade ono što ne vole.

Ono s čim se Sonja također ne slaže je unificiranje i oduzimanje osobnosti osobe u poslu i kaže da samo zato što je netko partner, ne znači da svi moraju biti isti i raditi iste stvari na isti način.

revizorske_kuće_sonja_hecker_1

Žene bi trebale imati fleksibilnije radno vrijeme ili raditi od kuće

Za ravnotežu privatnog i poslovnog života kaže kako je normalno da svaka žena želi imati više vremena za obitelj, naravno, samo ako je želi imati. Kako bi povećali broj žena na vodećim pozicijama, Sonja kaže da bi tvrtke trebale napraviti fleksibilnije radno vrijeme za mame ili rad od kuće.

Sonja je prvi puta rodila s 40 godina i to blizance. Nije se odmah vratila na posao nego je radila od kuće, u vlastitoj radnoj sobi na katu, dok su joj djeca bila s dadiljom u prizemlju kuće, tako da su joj uvijek bila blizu. U ured je odlazila po potrebi, a stvari koje je mogla napraviti od kuće, napravila ih je doma.

Iako je prije znala raditi od 10 sati dnevno nadalje, sada ne radi duže od 9 sati, eventualno kada su veliki projekti u pitanju. S djecom provodi nekoliko sati dnevno, a sa suprugom se organizira oko prijevoza blizanaca u vrtić.

Foto: privatna arhiva Sonje Hecker, 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...