Daniela Dapas u 10 godina izgradila Smart Grupu za učenje stranih jezika

Daniela Dapas direktorica je Smart Grupe jezičnog centra, u čijim je klupama na zagrebačkim Vrbanima s nama  podijelila svoje početke i put do dosadašnjih deset godina postojanja.

Po struci profesorica talijanskog jezika i lingvistike, Daniela, uz hrvatski jezik, talijanski priča otkad je progovorila. Talijanka po ocu, osnovnu školu završila je u Italiji te se krajem 80-ih godina seli u Hrvatsku, gdje upisuje srednju matematičku školu, da bi kod izbora fakultetskog obrazovanja ipak prevagnula ljubav prema jezicima.

Nakon što je završila talijanski jezik i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, posao ju je odveo u smjeru odnosa s javnošću kod uvoznika za Fiat, Alfa Romeo i Lanciu za Hrvatsku, a o području PR-a educirala se na poslovnom učilištu Experta.

Nisam više mogla napredovati

S 30 godina, 2006. godine, odlučuje pokrenuti vlastiti biznis, školu stranih jezika Smart. Prvu godinu Daniela je radila sve sama, od predavanja do administracije, i u početku je škola imala samo tri grupe polaznika.

Godinu dana kasnije, Daniela zapošljava još jednu osobu na puno radno vrijeme te tri suradnika kojima prepušta predavanja, dok se ona fokusirala na administraciju.

“Oduvijek sam voljela automobile i listala časopise o njima tako da mi ova industrija nije bila nepoznata. U odnosima s javnošću stekla sam određeno iskustvo i upoznala puno ljudi, ali odlučila sam krenuti svojim putem jer sam osjetila kako ne mogu više napredovati. Kada sada pogledam, to je bilo doista hrabro, jer iako sam tijekom studija radila prevoditeljske poslove te prije nego sam se zaposlila u PR-u u raznim malim firmama, područja ekonomije i managementa bila su mi potpuna nepoznanica. Htjela sam otvoriti školu isključivo za talijanski jezik, ali to tržište nije dovoljno veliko pa sam se ipak odlučila za klasičnu školu stranih jezika, iako su mi svi prijatelji i poznanici govorili da je to ludost jer takvih škola ima i previše. Čak niti od roditelja nisam imala podršku vezanu za moju ideju o biznisu. Ali ja sam vjerovala u to”, objašnjava Daniela svoje početke.

Iako sam puno griješila, u poslu mi je ključna bila intuicija

Početni kapital za pokretanje biznisa bila je ušteđevina, koja nije bila velika, ali je bila dovoljna za otvaranje firme i najam prostora, a najveća investicija bila je ulaganje u namještaj i opremu. Također, i u marketing je trebalo uložiti te se počela oglašavati na jumbo plakatima za koje je tijekom vremena uvidjela da i nisu baš isplativa investicija te se bazirala na letke koje je dijelila po kvartu.

“Griješila sam jer nisam imala iskustva, a najviše mi je u poslu pomogla moja intuicija, od poslovnih poteza do odabira djelatnika i suradnika. Poslovanje prve godine bilo je u minusu, a sve troškove sam plaćala iz ušteđevine, preko kartica, snalazila sam se na sve moguće načine.”

S vremenom se i broj grupa povećavao, a s porastom posla javila se potreba i za novom radnom snagom. Nakon četiri godine rada, Daniela zapošljava još radnika, a danas je u školi zaposleno šest osoba u stalnom radnom odnosu i 15 honorarnih profesora.

Osim povećanja u ljudskim resursima, 2011. godine mijenja se i ustroj škole koja postaje Smart Grupa koja se sastoji od pet poslovnih jedinica: škole stranih jezika, talijanskog centra i kulture, smart kids, smart business i smart prijevodi. Poseban interes je za grupu smart kids u sklopu koje je program Let’s dance,  igraonica za djecu predškolske dobi. U prostorima škole djeca mogu slaviti i rođendane,  a prostor se također može unajmiti i za razna poslovna događanja kao što su seminari i radionice.

Smart_Grupa_1

Nema odustajanja, nikad pa ni onda

Što se tiče krize, škola je nije osjetila, kao ni konkurenciju, a pravi izazov za svaku školu stranih jezika predstavlja period ljetnih praznika.

“Jedno vrijeme sam se pitala trebam li ići bržim putem i formirati veće grupe, čak sam razmišljala o tome trebam li uopće nastaviti s vlastitim biznisom te sam počela gledati natječaje za posao jer sam shvatila da ulažem ogroman trud i žrtvu za malu plaću, a i rodila sam dijete 2009. godine, te mi kao mladoj majci sve to nije bilo lako. Ali onda sam rekla da ako sam već do tuda došla, izdržat ću još malo. I kao da me nešto nagradilo, posao je počeo rasti.

Što se tiče konkurencije smatram da im možemo parirati kvalitetom, a prednost nam daje broj polaznika po grupi koju čini najviše osam osoba kako bi se moglo kvalitetno raditi. Svaki profesor ima i mentora koji prati njegov rad, od priprema do nastave i ta izvješća svaki mjesec dostavlja meni. Ono što je najgore kod svake škole, pa tako i moje, razdoblje je ljetnih praznika kada nema posla, a režije i svi troškovi i dalje idu. Ipak, kada god bih pomislila da nema izlaza, nekako bi sve sjelo na svoje mjesto”, kaže Daniela.

Daniela nije zaboravila niti humanitarni rad, te tako za Božić i Uskrs pomaže djeci bez roditeljske skrbi u Caritasovom domu na Trešnjevci i bolnici u Gornjoj Bistri, a početkom svake godine škola poklanja dva tečaja djeci iz obitelji slabijeg financijskog stanja.

Kad je majka poduzetnica

Kao direktorica vlastite firme teško je odijeliti posao i privatni život, ali ova poduzetnica s vremenom je prestala raditi vikendima, iako još uvijek radi i od kuće. Osim što vodi vlastitu školu stranih jezika i odgaja dijete, Daniela je i sudski tumač za talijanski jezik te je za potrebe toga otvorila ured u Mesničkoj ulici, a i predsjednica je zajednice Talijana.

“Pomaže mi teta čuvalica, ali bez obzira na to, teško je sve uskladiti. Međutim, prije nisam imala baš izbora jer je trebalo i nju platiti, kao i podstanarstvo u kojem sam bila jedan period. I danas dosta radim kada sam kod kuće, ali vikende sam si ipak uzela slobodne. Dosta vremena oduzima mi i to što sam već drugi mandat predsjednica zajednice Talijana, što radim bez ikakve naknade, ali to mi predstavlja osobnu satisfakciju.”

Nakon deset godina vlastitog biznisa i stalne borbe za opstanak, Daniela se i dalje ne vidi u ničemu drugome, iako ponekad poželi probati nešto drugo, ali ti trenuci ne traju dugo. Za posao ima još puno ideja, a kako se trendovi u ovom poslu stalno mijenjaju, treba i to sve pratiti, a na pitanje hoće li e-learning zamijeniti klasično predavanje kaže kako ne vjeruje u to, jer nijedan stroj ne može zamijeniti profesora.

“Od velike važnosti je odnos profesora i učenika i empatija i zato uvijek ističemo individualan pristup i prilagođavamo tempo svakom učeniku.”

Foto: privatna arhiva Daniele Dapas

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

NB HOBBY&ART

‘Izražavanje kroz umjetnost daje posebnu vrstu zadovoljstva i slobode’

U današnjem brzom tempu života, pronalazak vremena za sebe i izražavanje kroz umjetnost postaje sve važnije. Srećom, postoji jedno mjesto koje...