Prvi Business Cafe za strance predstavio poduzetnike koji su doselili u Hrvatsku i pokrenuli vlastiti biznis

Nemojte misliti da ćete promijeniti Hrvatsku, već budite spremni i da Hrvatska promijeni vas. Ne, nije prvotravanjska šala – u ovoj eri iseljavanja postoje i ljudi koji se useljavaju u Hrvatsku i pokreću vlastite biznise ovdje. Stranci u Hrvatskoj mogu biti i uspješni poduzetnici, a to su dokazale i gošće prvog BC-a za strance.

U devetoj godini postojanja, Business Cafe koji okuplja male poduzetnike u sedam zemalja pokrenuo je i Business Cafe International u Zagrebu. Susrete lokalnih i inozemnih poduzetnika na engleskom jeziku s ciljem umrežavanja, razmjene iskustava i zajedničke izgradnje bolje lokalne poduzetničke klime, promjene mentalnog sklopa pokazivanjem ovakvih poduzetničkih priča te gradnji Hrvatske kao zemlje u kojoj je dobro poslovati, a ne samo kvalitetno živjeti. Vizija vlasnice i osnivačice ovog projekta Kristine Ercegović je da Hrvatska postane jedno od najkvalitetnijih mjesta i za život i za rad.

Nepotizam i nepravda – glavni razlozi odlaska iz Hrvatske

Prvi susret održan je 1. travnja u zagrebačkom Rooftop Lateralu i okupio je 50-ak lokalnih te inozemnih poduzetnika. Gosti su bili Paul Bradbury, Englez koji je prethodno živio u Hvaru, a sada u Varaždinu, vlasnik Total Croatia News i drugih portala te Natalia Zielinska, poljska poduzetnica s adresom u Ogulinu, konzultantica za EU fondove, osnivačica Akademije za poduzetnike u Ogulinu te autorica bloga Natalia u zemlji čudesa.

stranci u hrvatskoj

Zaključci diskusije sveli su se na nepotizam i nepravdu kao razlozima odlaska iz Hrvatske, a svi su istaknuli potrebu da se prestane kukati. Paul je rekao da dolazak stranaca vidi u tri faze. Na početku je radost i oduševljenje ljepotama zemlje, onda slijedi šok i nevjerica kako ovdje stvari zaista funkcioniraju, problemi s uhljebima do najnižih razina i drugo, a na kraju dolazi faza prihvaćanja i proaktivnosti – poduzimanja pozitivnih promjena u okviru vlastite domene djelovanja.

Paul se i našalio dajući savjet svim strancima u Hrvatskoj – ne očekujte (samo) da promijenite Hrvatsku (konkretno je spomenuo Dalmaciju), nego budite spremni i da Dalmacija promijeni vas.

Ponovo je dokazano da postoji bolja Hrvatska

I ovaj je Business Cafe ponovo pokazao da postoji jedna paralelna i bolja, pozitivna Hrvatska, koju možemo pokazivati svojoj djeci. No, postoji i potreba za ujedinjavanjem napora svih tih raznih malih incijativa čiji je primjer i sam Business cafe s nizom drugih.

Nakon razgovora s gostima, publika je imala prilike predstaviti se i upoznati međusobno te se nastaviti družiti u ugodnom ambijentu s pogledom na cijeli grad. Nadolezeći eventi otvoreni za domaće i strane poduzetnike planirani su za 3.lipnja, 26. kolovoza i 14. listopada 2019.

Više informacija o svemu i prijave pronađie na web stranici.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više