Osvrt na poslovnu 2018. godinu ili koja je alternativa novogodišnjim odlukama

Je li Vam se ikad dogodilo da ste donijeli novogodišnju odluku i tamo negdje oko 20. siječnja shvatili da ju ne provodite? Ako jest, jedna od posljedica bila je zaključak “nisam uspjela!” A to svakako nije motivirajuće. Stoga, oprezno s novogodišnjim odlukama!

Motivacija kroz prošli uspjeh (i neuspjeh!)

Ako i krenete putem novogodišnjih odluka, važno je voditi računa o planu provedbe, odnosno o koracima koji će Vas držati na putu ostvarenja. Kod novogodišnjih odluka bitno je da one ne budu nešto što biste “trebali” ili što “morate”, budući da spomenuti glagoli ne uključuju entuzijazam i strast. Oboje nam je bitno kako bismo ustrajali! Što će Vas veseliti? Što je ono što želite postići? Odgovori na ova pitanja daju veću šansu za ostvarenje jer aktiviraju našu unutrašnju motivaciju.

Alternativa novogodišnjim odlukama može biti i “pogled unatrag” kao priprema za korak unaprijed. O čemu se tu zapravo radi?

Pogled unatrag ne mora biti povezan s nekom sjetom, melankolijom i “dobrim starim vremenima”. Gledajući u svoje poslovne uspjehe i propuste u protekloj godini, puno možemo naučiti iz njih. Generalno, povijest nam nudi brojna znanja i mudrosti, ako smo u njih spremni pogledati. A to vrijedi kako na civilizacijskom i društvenom nivou, tako i na osobnom.

Koje su se aktivnosti u protekloj godini pokazale korisnima za Vaš napredak? S kojim ste ljudima, na kakvim projektima i u kojim situacijama ostvarili uspjeh i bili zadovoljni? Možete li nastaviti rad u istom kontekstu i sljedeće godine? Ako je odgovor – da, tada znate da ste na dobrom putu.

“Konja koji pobjeđuje ne treba mijenjati” kaže poslovica, i odnosi se upravo na ovakve slučajeve. Ipak, kako se ne bi radilo o čistom copy paste-u, možda možete unijeti neke sitne izmjene i nadogradnje, ali srž koja donosi rezultat neka ostane ista.

“A možda ipak da pokušam još jednom…?”

Što je s onim aktivnostima koje se nisu pokazale uspješne premda ste u njih uložili puno energije i u Vašoj su glavi bile sjajne, zabavne i inspirativne?Kada smo zaljubljeni u svoju ideju često pomislimo kako bi trebali ponovno probati.

Je li to dobra ideja? Možda. A možda i ne. Naime, ovdje dobro treba odvagati uloženo u odnosu na dobit. Možda ideja i jest dobra, no očigledno joj neka bitna komponenta nedostaje. To može biti adekevatno tržište, kvalitetniji marketing, veća sredstva ulaganja ili nešto sedmo.

Kada biste izuzeli svoju vezanost uz spomenutu ideju i razložili je kroz “suhoparan” poslovni plan ili strategiju, bi li ona i dalje bila tako atraktivna? Ili se situacija odvila u 2018. godini baš onako kako je jedino i mogla, budući da ideji treba neka korjenita promjena? Zastanite s tim, ne znači da ju treba 100% odbaciti, no očigledno joj treba ozbiljnija dorada. A možda u finalu dođete do toga da ju je potrebno napustiti, bar zasad…pa tamo negdje do 2023!

Šteta bi bilo trošiti vrijeme, energiju i resurse na nešto što se nije pokazalo učinkovito i provoditi akciju baš na isti način s nadom “a možda ovaj put uspije…”, zar ne?

Samo promjena stalna jest

novogodišnje odluke

Na kraju, možete li se poigrati s nečim potpuno novim? Pa makar to bila sitnica, kao razmještanje namještaja u uredu? Možete li pronaći nešto čime ćete osvježiti svoje poslovanje i tako dati svojoj kreativnosti i inovaciji mogućnost da se zabavi u 2019.?

Onaj dio Vas koji ne voli rutinu i koketira na granici zone komfora bit će Vam zahvalan, a svakako ćete nešto novo naučiti i za 2020.!

Članak pripremljen u suradnji sa Što ako ipak

Autorica: Ana-Marija Vidjak, poslovni trener i coach, Što ako ipak

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -