Organizatorica i dugogodišnja ugostiteljica otkriva tajne napretka ugostiteljstva tijekom korone krize!

Prihvati pa traži rješenje moja je misao vodilja oduvijek bila! Kada radiš s ljudima vidiš da svatko reagira na drugačiji način, nažalost mnogo je onih koji su još uvijek u velikom strahu. Mladi ljudi izbjegavaju javna mjesta, a o onima koji su potencijalno ugroženi da niti ne pričam. Samim tim broj kupaca je već prepolovljen, a ako realno pogledamo činjenice možemo prepoznati trend koji će sigurno nastupiti… nagovještavanje da će svaka članica EU htjeti zadržati goste u svojoj zemlji, a mi ovisimo o dolascima! 


Pročitajte više: Ugostiteljice o mjerama: Mi ne želimo preživljavati u lockdownu, želimo privređivati za sebe i svoj radnike!


Tajne napretka ugostiteljstva

Kroz praksu od 20 godina rada u ugostiteljstvu i turizmu rekla bih da osim kreativnosti i rezanja troškova te raznim načinima kojima ulijevate i osiguravate zdravstvenu sigurnost, nemamo se za sada čemu previše nadati u bližoj budućnosti tako da bolje da se psihički i fizički pripremimo za težak i promjenjiv period koji nas čeka. Kako se kaže DOBRA PRIPREMA je polu odrađen ODLIČAN POSAO! 

Može li hrana za vas postati jedina opcija za vas?

Koliko god žalosno zvuči nekada je bolje ne raditi nego plaćati silne namete koje nam promet ne može pokriti. Dobro procijenite vrijeme kada i na koji način ćete otvoriti. Netko će odlučiti da TAKE AWAY i dalje može biti dobra opcija, ima manje troškove, potreba za zaposlenima je manja, nabavu lakše prilagođavamo i kontroliramo, režije su manje, a vjerujem za one koji su pod najmovima i pregovorima oko smanjenja plaćanja, na neko će vrijeme biti poželjniji i lakši za ispregovarati.

Ako se odlučite ostati na take away budite kreativni, napravite zanimljivu brendiranu ambalažu za van. Iskoristite društvene mreže za reklamu. Osmislite bonus zašto će vam se gosti opet vraćati, budite kvalitetni i razmišljate o tome da je jedno kad hranu jedete u restoranu, a drugo je postići da bude fina negdje drugdje. Materijali u kojima se pakira hrana su presudni za postići užitak poslije i tijekom jela! Vodite računa o detaljima da uvijek dajete pribor, salvete, kruh. Gosti će vam biti zahvalni! Proučite one koji su već dobri u tome, poznati KNOW HOW nekad mnogo znači.

Ispunjen gost zadovoljan gost!

U svakom slučaju u određenom što epidemiološkom povoljnom trenutku, što u sezoni preporučujem otvaranje. Ako ne budemo imali ponudu opet imamo problem jer gostima neće biti zanimljivo zadržavati se u destinaciji, a mi želimo da oni što duže ostanu!

Kako se kaže: “Ispunjen gost zadovoljan gost!” Želim reći nemojte misliti samo na sebe i pokušavati gosta zadržati samo u svom objektu, pomozite mu da vidi što više od destinacije, neka vam bude zahvalan kako ste uslužni i spremni mu pomoći da ostvari doživljaj po kojem će pamtiti to putovanje. To može biti i neka nova dodatna ponuda objekta, samim tim dodatni prihod. Budite domišljati! U tom slučaju sigurno će vam se vraćati! Udružite se s turističkim zajednicama, hotelima, famoznom HGK o kojoj je se sada toliko priča i pitajte ih što možete dobiti od njih, možda se i iznenadite, a ionako sve to plaćate tako da i maksimalno iskoristite! 


Pročitajte više: Priča vlasnice kafića u Zagrebu dočarat će vam nepoštivanje koje ova struka doživljava!


Poboljšajte doživljaj gosta u vašem objektu

Rekla bih da najvažnije da već sada razmišljate kako podići doživljaj kupca tijekom boravka u vašem prostoru?! Kako ćete ga oduševiti?! Kako ćete educirati zaposlenike da znaju stvoriti tu pozitivnu atmosferu za pamćenje prilikom boravka vašeg gosta?! Razmišljate li da je došlo vrijeme za neku edukaciju kadra i nemojte na to gledati kao trošak već investiciju. Gosti se vežu za ljude koji rade u tim objektima i zbog njih se vraćaju, potrudite se da ih zapamte! Koliko god je teško govoriti o plaćama u teškim vremenima gledajte da vam zaposlenici budu zadovoljni ili barem dogovorite naknadu čim dođu bolji dani. Zadovoljan zaposlenik dovodi do zadovoljnog gosta. Koliko god zvuči jednostavno mnogo puta je to najteže postići. 

Kreativnost

Sada će se mnogi pitati kako biti kreativan kada svugdje trebam samo rezati?! E pa rekla bi, tada kreativnost najbolje radi!

Meni umjesto pojedinačnog pića ili jela

Prodajete meni umjesto pojedinačnog pića ili jela. Gost je zadovoljan jer ima osjećaj da je više dobio, a vaša računica može biti unosnija. Budite domišljati u izradi jelovnika, samo slaganjem cijena možete dovesti do dodatnog profita. 

Udružite se u partnerstvo

Umjesto da na prijatelja koji ima srodnu ili pak različitu djelatnost gledate kao konkurenciju udružite se i postanite partneri u poslu. Sigurno ćete naći varijanti gdje ćete oboje profitirati. Npr. oni koji rade na plažama neka dogovore s onima koji iznajmljuju ležaljke da oni daju npr. besplatan kupon za kavu + meni ponudu, a vi kupon za besplatan najam lopte za igranje na plaži ako uzmu ležaljku. Normalno postoje puno pametnije kombinacije samo budite domišljati. Usmena preporuka, a i neki sitan poklon puno znači u dovođenju gosta.

Poklon bon

Kreativan poklon bon. Osmislite bonus zašto da vam se kupac opet vrati npr. 3+1 free. Ili nakon 4 večere pošaljite ih npr. na organizirani izleti u vinski podrum. Jednom kada počnete razmišljati OUT THE BOX ideje se počnu množiti.

Svima je jasno da je teško pozitivno gledati na situaciju kada pokušavate preživjeti, ali ako upadnete u negativu izlaza nema, tonuti ćete sve dublje i dublje. Zato prvo PROMIJENITE FILOZOFIJU GLEDANJA i pokušajte se mijenjati umjesto boriti protiv stvarnosti koja je ionako naporna. 

Autor: Ana Peruničić Event i PR menadžer, restaurantsporec

Foto: Privatna arhiva, Unsplash/ Nick Karvounis

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -