Muškarci ne žele iste kvalitete kod supruga i kod kćeri

Uloge žena i muškaraca se polako mijenjaju. Žene tako odbacuju tradicionalne uloge kućanica, a muškarci prihvaćaju da nisu jedini koji zarađuju za obitelj te preuzimaju svoj dio kućanskih poslova.

Odnos muškaraca prema rodnim stereotipima

Najnovije online istraživanje u kojem je sudjelovalo 818 muškaraca provedeno je s ciljem otkrivanja stavova današnjih muškaraca prema nekim rodnim stereotipima. Istraživanje su proveli Hart Research Associates.

Uloga današnjih muškaraca u obiteljima i životima partnerica

Što se tiče uloge današnjih muškaraca u životima svojih partnerica, istraživanje je pokazalo kako su muškarci podijeljeni po generacijama. Mlađi muškarci su se tako izjasnili da im je od važnije da budu prisutni za svoje partnerice, dok je starija generacija muškaraca (iznad 50 godina) izjavila kako im je ipak važnija tradicionalna uloga muškarca kao onog koji zarađuje za svoju obitelj.

Većina mlađih ispitanika podupire da im partnerica radi izvan doma (63%) ili da zarađuje više od njih (51%).

No, koliko god im je važno da budu prisutni za svoju partnericu ili podupiru njezin rad izvan kuće, samo je 44% muškaraca izjavilo da su spremni uzeti porodiljni dopust, a samo 24% njih bi bilo zadovoljno s ulogom „stay at home“ tate, odnosno ostali bi kod kuće i brinuli se za djecu i kućanstvo dok im supruga radi.

Muškarci cijene različite kvalitete kod supruga i kćeri

Istraživanje je pokazalo kako muškarci ne žele iste kvalitete kod supruga/partnerica i kod svojih kćeri kada odrastu.

Tako su se ispitanici izjasnili da su kvalitete koje žele kod svojih partnerica inteligencija (72%), privlačnost (45%) i nezavisnost (34%). No razlika postoji i kod različitih generacija. Obje generacije muškaraca (ispod i iznad 50 godina) želi inteligentnu ženu. Mlađe generacije cijene privlačnost kod partnerica više (50%) od starijih generacija muškaraca (38%).

Kada su bili upitani koje kvalitete žele kod svojih kćeri kada odrastu, rezultati se nisu podudarali. Inteligencija je kvaliteta koju muškarci također žele kod svojih kćeri (81%), ali više cijene nezavisnost (66%) i snagu (48%).

Tradicionalne uloge se polako mijenjaju

Istraživanje je pokazalo još jednu zanimljivu činjenicu. Muškarci koji su oženjeni ili žive s partnericama imaju drugačije poglede na tradicionalne uloge nego su to muškarci imali u prošlosti. Tako je 34% ispitanika izjavilo da imaju veću ulogu u obavljanju kućanskih poslova od svojih supruga/partnerica, a njih 31% je reklo kako je njihova supruga/partnerica obrazovanija od njih. Isto tako, 25% muškaraca je reklo da njihova partnerica zarađuje više od njih.

Iako ovi rezultati pokazuju da žene još uvijek imaju većinsku ulogu u kućanstvu, stvari se polako mijenjaju. Žene imaju veću mogućnost razvijanja vlastite karijere, dok muškarci sve više preuzimaju brigu oko obitelji i kućanskih poslova.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za poduzetnice Korčula

Poduzetnice, na Korčuli raspravljamo o gorućim izazovima u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako poboljšati zadovoljstvo svojih klijenata. Kako se istaknuti u moru konkurencije i kako uspostaviti kontakte...