Uskrsna pinca ‘to go’ – mini verzija omiljenog uskrsnog kolača

Uskrs nije Uskrs bez pince. Ovaj jednostavni tradicionalni kolač, kojeg se još zove i sirnica ili uskrsna pogača, obavezan je dio uskrsnog stola. Miris, okus – sva osjetila pinca zadovoljava. A sirnicu, pincu ili pogaču – kako god vam je milo – sada možete imati i ‘to go’. U Pan-Pek pekarnicama već se godinama priprema uskrsna pinca, a od ove godine uveli su novitet – pinca za jednu osobu, od 100 grama.

Uskrsna pinca za doručak – može!

Ovih dana u Pan-peku se traži pinca više. Zašto? Zato što je svježe peku svakog dana više puta dnevno kako bi uvijek bila mirisna, topla i slasna. Uskrsna pinca se tradicionalno priprema u svim dijelovima Hrvatske, a ovaj slatki kruh karakterizira specifičan rez škarama na vrhu.

Pretpostavlja se da je pinca prvi put rađena u Mletačkoj republici, kada su kolači i slastice još bili rezervirani za više slojeve društva ili samo za posebne prigode i blagdane, kakav je Uskrs.


Pročitajte više: Pinca – donosimo recept za ovaj sočni, mekani klasik!


U sredini – pisanica

Pinca se kroz povijest radila od bijelog brašna, jaja, šećera, mlijeka i masti, a za dodatni okus stavljale su se grožđice, ribana korica limuna ili naranče i rum. No svako selo pa i kuća ima svoj recept za ovaj ukusni kruholiki kolač. U nekim se varijantama recepta koristi čak i do 12 žumanjaka!

Za potpuni uskrsni dojam, ponegdje se u sredinu nakon pečenja za ukras stavi pisanica. A obavezno se posipa šećerom u granulama.

Zašto baš – sirnica?

A ako ste se ikad zapitali otkud naziv ‘sirnica’, kad pinca nema veze sa sirom, imamo odgovor i na to pitanje. Pretpostavlja se da su nekad u nju stavljali usireno tijesto umjesto kvasca.

Članak je napisan u suradnji s Pan-Pekom.

Foto: Pan-Pek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -