3 pitanja o karijeri koja si morate postaviti ako želite uspjeti u 2018-oj

Bliži se Nova godina, a s njom i mnoge odluke koje većina od nas donosi, kako bi nam 2018. bila što uspješnija i bolja. Jedna od tih odluka je i napredak u karijeri. Iako smo uvjereni da mnogi čimbenici oko nas utječu na razvoj naše karijere, poput ekonomskog i gospodarskog stanja u državi, te našeg obrazovanja i sposobnosti, rijetki od nas se zapitaju kako sami mogu poboljšati svoju karijeru.

Ovo su tri ključna pitanja koja si prema psiholozima morate postaviti ako želite uspjeti u 2018.

Tko sam ja?

Ovo je pitanje koje si svakako morate postaviti, a uključuje svijest o svojim mogućnostima i ciljevima. Preispitivanje svojih ciljeva važno je kako bi objektivno gledali u budućnost, jer ono što smo možda željeli raditi s 19 godina, ne znači da to želimo raditi i s 30. Iskustva nas ipak oblikuju, i koliko god željeli sljediti zarctani karijerni put, moramo biti svjesni činjenice da nas život ponekad odvede u drugom smijeru.

Poznavajući sebe i onoga što jesmo, olakšavamo si taj proces. Traženje posla, odabir karijere i idući koraci u tom smjeru, mogu biti uvelike lakši ako smo svjesni činjenice da rastemo i napredujemo. Zato je važno prilagaođavati se okolnostima koje nas okružuju i svom karakteru te sposobnostima.

uspjeh u karijeri

Kako percipiram svijet oko sebe?

Psiholozi ističu da način kako percipiramo svijet oko sebe, često utječe na odabir idealnog zanimanja. Ljudi najčešće stvari doživljavaju kroz osjećaje ili razmišljanja. Ako ste jedni od onih koji svijet percpiraju kroz svoja razmišljanja, morate se zapitati da li je vaš posao dovoljno intelektulano stimulirajuć za vas. Također si postavite pitanje da li vam vaš posao omogućuje da budete inovativni i motivirani, da li pridonosite društvu i okolini.

S druge strane, ako ste netko tko se više oslanja na osjećaje,  sigurno se više bazirate na odabiru karijere koja odgovara vašim unutarnjim potrebama, a isto tako trudite se održavati dobre poslovne odnose. U svakom slučaju, spoznaja koji ste tip osobe i kako gledate na svijet će vam uvelike olakšati put do uspjeha.

Da li se ograničavam?

Društvo i kultura u kojoj se nalazimo može imati utjecaj na vaš poslovni put. Dok si postavljate pitanja u vezi karijere, budite sigurni da se ne ograničavate zbog tuđih mišljenja ili standarda. Primjerice, kada pogledamo razvoj ženskih karijera, one se mnogo razlikuju od karijera koje su postojale prije 60 ili 30 godina. Poznavanje sebe ključ je uspjeha u svakom poslu.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...