Zaposlene majke ne štete djeci

Zaposlene majke koje nastave karijeru tijekom prvih nekoliko godina djetetova života ne štete školskom uspjehu djece.

Zaposlene majke imaju djecu jednako uspješnu u školi kao i nezaposlene

Taj mit koji prati zaposlene majke razbijen je novom analizom studija provedenih u Velikoj Britaniji nad 40,000 djece tijekom prošla 4 desetljeća. Dokazano je da ne postoji povezanost između zaposlenosti majki i dječjeg slabijeg uspjeha u školi. Djeca zaposlenih majki rođena u 70-tim, 80-tim i ranim 90-tim su u prosjeku imala 2% manju jezičnu i matematičku pismenost od djece čije majke nisu radile. Analiza studija provedenih na djeci rođenoj nakon sredine 90-tih je pokazala da ta razlika više ne postoji.

Ova analiza konačno skida “emocionalni teret” koji mnoge majke nose prilikom povratka na posao. Profesorica Heather Joshi, s Londonskog sveučilišta koja je radila analizu kaže:  “Dugo se mislilo da zaposlenost majki ide na uštrb dječjeg razvoja. Ali kako se postotak zaposlenih majki povećavao, utjecaj na djecu je polako nestajao.”

Zaposlene majke i očevi pitanja od javnog interesa

Profesorica Joshi kaže da je ta “generacijska promjena” uzrokovana prihvaćanjem brige o djeci i porodiljnog dopusta kao pitanja od javnog interesa te . U 80-im u Velikoj Britaniji su si samo bogate obitelji mogle priuštiti nekoga da brine o djeci ili jako siromašne obitelji čija su djeca bila ugrožena pa su dobili subvencioniranu brigu o djeci. Svi ostali, u sredini, morali su pronaći neformalna rješenja.

Ali ona također upozorava da roditelji još uvijek imaju veliku odgovornost za odgoj djece i treba ih se poticati u tome. Iako je porodiljni dopust i briga o djeci omogućila mnogim majkama da nastave s karijerom, još uvijek se mora puno raditi na fleksibilizaciji radnih mjesta kako bi se ostvarila bolja ravnoteža privatnog i poslovnog života i roditeljima omogućilo da se više posvete odgoju djece.

 

Foto: Dreamstime/Dmitriy Melnikov

 

Prethodni članakBakterije u poslovnoj torbi
Sljedeći članakPBZ krediti -EU Sinergo

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više