3 lekcije o uspjehu koje možemo naučiti od žena iz arapskih zemalja

Poznato je da se prava žena najviše krše u arapskom svijetu. Izrazito je niska prisutnost žena u političkom životu, a sekundarnu ulogu imaju i žene na tržištu rada. Samo 6,5 posto žena zaposleno je u javnom sektoru, dok je svjetski prosjek 15,7 posto. Zbog te male zastupljenosti u parlamentu, teško mogu utjecati na promjene i donošenje zakona koji bi išli njima u korist.

Saudijska Arabija je poznata kao zemlja koja najviše krši ljudska prava. Žene ne smiju otvoriti bankovni račun bez odobrenja supruga, izaći iz kuće bez pratnje, ne smiju ni voziti, a tek su nedavno dobile jedno od osnovnih prava – pravo glasa.

3 lekcije o uspjehu u modernom svijetu

Žene u arapskim zemljama suočavaju se i s većom rodnom diskriminacijom od žena u zapadnim zemljama. Leila Hoteit, direktorica i partnerica u konzultantskoj kući BCG-u, odvjetnica i majka dvoje male djece koja živi i radi u Abu Dhabiju, u svom TED talku podijelila je 3 važne lekcije o tom kako žene mogu napredovati u ovom modernom svijetu.

Žene u arapskom svijetu mogu biti uzor svima. Iako žene na zapadu rado dijele savjete ženama u arapskim zemljama, one ne razumiju arapske žene koje žive s drugačijim ograničenjima i koje se suočavaju s drugačijim izazovima u svakodnevnom životu. Zbog svega što su prošle, zbog toga što su bile potlačene, siromašne, one mogu dati korisne savjete kako uspjeti u modernom svijetu.

1. Pretvorite njihova sr*** u vaše gorivo

Radeći u konzultingu, jedan kolega joj je rekao da je ženama koje imaju djecu mjesto u kući. „To je njegov problem, njegovi kompleksi. Možda postoje mnogi koji razmišljaju kao on, ali ja neću prihvatiti takav način razmišljanja“, rekla je Hoteit.

I usput, htjela je dokazati kolegi što sve žene koje imaju djecu mogu. U njihovom društvu postoje čvrsta uvjerenja da je ženama mjesto kod kuće i da su njihova sreća djeca, suprug i postati dobra majka.

2. Radite na svom životu kako biste odvojile posao od života

I zaposlenim ženama u arapskim zemljama teško je održavati ravnotežu između posla i privatnog života. Trebaju biti posvećene obitelji, ali pritom paziti da ne štete karijeri. Hoteit je našla pomoćnicu koja se brinula za obitelj kad ona nije stigla, a koja je postala sastavnim dijelom obitelji. Bilo da se radi o vrtiću ili au pairu, odlučite se za pomoć i to će vas ojačati, savjetuje Hoteit.

Ali najvažnije je posvetiti neko vrijeme svojoj obitelji. Svaku večer od 19 do 20, 30 sati rezervirala je vrijeme za obitelj, kako bi se mogla brinuti o dječjim psihološkim i emocionalnim potrebama.  A kada je u tome spriječena, nastoji s djecom provesti vrijeme putem Skypea. Umjesto brige o tome koliko minuta dnevno može provesti s njima, fokusirana je na na to da ti trenuci budu nezaboravni.

3. Udružite se, nemojte se natjecati

Žene u arapskim zemljama dosad su bile jako malo vidljive u javnosti. No, svejedno razvijale su svoje socijalne vještine iza kulisa: u kafićima, dnevnim sobama, na telefonu. Zbog toga imaju puno prijatelja i poznanika, od kojih su većina žene. Za uspjeh je upravo to važno – umrežavanje.

Na Zapadu, ambiciozne žene se često uspoređuju s drugim ženama, što dovodi do konkurentnog ponašanja između njih. No, žene u arapskim zemljama, suočene s patrijarhalnim društvom, radije pomažu drugima, jer od toga svi imaju koristi.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više