70-godišnja maratonka Kathrine Switzer još jednom ispisala povijest, a broj 261 odlazi u mirovinu

Pedeset godina nakon što je ispisala povijest kao prva žena koja je sa službenim startnim brojem nastupila i završila jednu maratonsku utrku, Amerikanka Kathrine Switzer ponovno se našla na stazi. I to ne bilo kojoj već onoj najpoznatijeg i najstarijeg maratona na svijetu – Bostonskog maratona.

Prvi maraton otrčala u vrijeme kad se žene nisu smjele natjecati

Naime, sada već davne 1967. godine, tada kao 20-godišnja studentica, Kathrine Switzer odlučila se službeno prijaviti na maraton, iako u tom trenutku žene nisu mogle trčati maratone. Kathrine da bi izbjegla formalne zavrzlame, prijavu je izvršila koristeći samo inicijale – K. V. Switzer. Organizatori uopće ne sumnjajući da bi se iza ovih inicijala mogla skrivati žena, dodijelili su joj natjecateljski broj 261.

S obzirom da je imala natjecateljski broj, Kathrine se na startu maratone nije niti trudila prikriti identitet, već je s velikim ponosno započela utrku. I dok su je ostali sudionici maratona bezrezervno podržali u njezinim nastojanjima, organizatori su je, doduše tek nakon sedam kilometara dok su shvatili da se žena nalazi na stazi, pokušali isključiti iz utrke. Jedan od organizatora, Jock Semple iskočio je iz autobusa te pokušao Kathrine izgurati sa staze.

Srećom, njen tadašnji dečko, a kasnije i suprug Tim Miller, spriječio je Semplea u njegovom naumu, a taj je trenutak zahvaljujući brojnim fotografima i televizijskim kućama zabilježen za povijest. Kathrine je istrčala maraton za 4 sata i 20 minuta, ali više od samog rezultata vrijedan je čin njezine borbe. Pet godina kasnije, 1972., žene su i službeno uvrštene u Bostonski maraton, a zasluge za to idu i spomenutom Jocku Sempleu, koji se nakon opisanog događaja počeo i sam zalagati za mogućnost prijava žena na maratonsku utrku.

I 50 godina kasnije trčala pod istim brojem

Nakon 50 godina Kathrine Switzer ponovno se našla na startu Bostonskog maratona. Sada sa 70 godina na svojim leđima, još je jednom odradila maratonsku dionicu, za koju joj je, zanimljivo, trebalo svega 24 minute više nego dok je trčala kao 20-godišnjakinja. Na prsima je ponovno imala broj 261, koji su organizatori nakon utrke odlučili umiroviti, tako da ga više nitko u budućnosti neće moći nositi. Umirovljenje natjecateljskog broja jedna je od najvećih sportskih počasti u Americi, počast koju je Kathrine zasigurno zaslužila.

“Bila je to slavljenička utrka u kojoj su me ulice Bostona i svi ovi divni ljudi koji se okupili oko staze, gurali naprijed”, kratko je prokomentirala skromna heroina.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...