Branimira Pašalić usred recesije otvorila Gramamed, privatni Centar fizikalne medicine i vitalnosti danas prepoznat u cijeloj Hrvatskoj

Dr. med. Branimira Pašalić, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije, još je kao dijete sanjala o liječničkoj profesiji i radu s pacijentima. Susret s košarkom usmjerio je njezinu karijeru, a kako to obično biva, spletom slučajnih okolnosti odlučila je pokrenuti svoj posao.

Svakodnevnim malim koracima i predanim radom ostvaruje svoj davno sanjani san i danas vodi vlastitu privatnu ordinaciju odnosno Centar fizikalne medicine i vitalnosti Grama-med u kojem sa svojim osobljem pomaže svima koji imaju probleme s mišićno-koštanim sustavom.

Iako joj nije najjednostavnije uvijek paralelno biti u ulozi liječnice, menadžerice, direktorice i majke, ljubav prema onome što radi sve čini lakšim, a obitelj joj je u tome najveći oslonac i motivacija.

Djevojački san o medicini

Kao i mnogi liječnici, Branimira je već u djetinjstvu shvatila čime se želi baviti cijeli svoj život, samo je naknadno donijela odluku kojim će pravcem točno krenuti u ostvarenje svojih snova.

“Kao desetogodišnjakinja dvoumila sam se želim li odabrati medicinu ili veterinu, no i jedno i drugo ionako je uključivalo liječenje. Obožavam pse, no tu ljubav koju sam osjećala prema svojim kućnim ljubimcima, nisam osjećala u tolikoj mjeri i prema drugim životinjama i zato sam odabrala medicinu. Kada sam završila studij, krenula sam odraditi prpravnički staž i tada sam ušla u svijet košarke u kojem me zaintrigirao pokret i bol koju sportaš može doživjeti na terenu. Sve sam utakmice gledala kroz svoje profesionalne ‘naočale’ i to je otvorilo moj put prema specijalizaciji fizikalne medicine i rehabilitacije”, prisjeća se dr. Pašalić.

 

Branimira Pašalić

Kao mlada liječnica počela je raditi u Poliklinici Štambuk, a kako bi mogla što više naučiti i dodatno se razvijati unutar svoje struke, prešla je u Specijalnu bolnicu Naftalan, no ubrzo nakon toga njezina je karijera doživjela preokret.

Usred gospodarske krize otvorila svoju ordinaciju

Dr. Pašalić dolazi iz poduzetničke obitelji, a kako njezin otac često kaže, krv nije voda, što se pokazalo točnim i u njezinom slučaju. Naime, iako je radila u uglednoj bolnici, jedan sasvim slučajni odlazak na kavu u Gajnice sve je promijenio. Ugledavši prazni prostor pogodan za medicinske usluge, pred njom se stvorila vizija njezine buduće ordinacije. Iako je znala da će biti zahtjevno prijeći iz javnog sektora u privatni, posebno u trenutku kada svijetom i Hrvatskom hara gospodarska kriza, ni sekunde nije oklijevala.

“Jednostavno sam imala svoju viziju i svoju misiju, koju imam i danas, baš kao i za budućnost. Svaki je početak težak, no bila sam uporna i korak po korak išla naprijed. Danas mi je drago što nikada nisam odustajala, što sam bila strpljiva i što je s godinama to rezultiralo ne samo time što su moje znanje i stručnost prepoznati kod mojih kolega, nego i kod naših stalnih pacijenata i klijenata”, govori nam dr. Pašalić.

Ni teška gospodarska situacija u koju je u njezinim poduzetničkim počecima upravo ušla Hrvatska, nije ju pokolebala. Pacijenti su prepoznali njezin entuzijazam i stručnost te se uvijek vraćali, kao i preporučivali dr. Pašalić svojim poznanicima.

Tako je od početne male ordinacije iz 2007. godine nastao današnji Centar fizikalne medicine i vitalnosti, koji nastoji poboljšati kvalitetu života osobama sa zdravstvenim problemima vezanim uz kosti, koštana oboljenja, kao i predoperativnim zahvatima i postoperativnom rehabilitacijom. Tim stručnjaka koji radi s dr. Pašalić specijaliziran je u raznim granama fizioterapije i dijagnostike, a također koriste i najsuvremeniju tehnologiju koja im je od velike pomoći u svakodnevnom radu.

“Grama-med danas je prerastao u prepoznati Centar za fizikalnu medicinu i vitalnost jer se već niz godina izdvaja na tržištu specijalističkim i terapijskim pristupom u rješavanju bolnih sindroma  mišićno-koštanog sustava svih onih koji danas puno rade, koji su nekad puno radili i oni koje sve to tek čeka”, pojašnjava nam dr. Pašalić koja kaže da su joj prosječni hrvatski građani ujedno i najčešći pacijenti.

Holistički pristup liječenju

Cijeli tim nudi holistički pristup liječenju tegoba, a novitet je u Centru jedinstveni  znanstveno-holistički pristup zdravoj prehrani i dodacima prehrani kroz individualno savjetovanje i edukaciju, izradu jelovnika diplomiranog biologa i analitičara prehrane, jednog od rijetkih stručnjaka koja se bavi nutritivnom genetikom na ovim prostorima.

Osim toga, svi redovito sudjeluju na edukacijama i usavršavanjima, a dr. Pašalić se može pohvaliti i završenim A, B i C modulom na The McKenzie Institute Croatia, licencom za medi-taping terapeutkinju,  licencom kineziološke dijagnostike dojenčadi po Vojti, te certifikatkom manualne terapeutkinje prema DNS metoda, kao i edukacijom na temu menadžmenta.

Grama-med za zajednicu

Kao inovator koji želi što više ljude osvijestiti o važnosti brige za zdravlje od najranije dobi, dr. Pašalić je sa svojim timom pokrenula projekt “Grama-med za zajednicu: Roditelj kao dijagnostičar, trener i chef”.

“Pokrenuli smo ga prošle godine jer želimo podići svijest roditelja o ranom prepoznavanju promjena kralježnice kod djece i zapravo ih educirati da kroz nekoliko vrlo jasnih znakova to i mogu uočiti. Kada primijete promjene, jedino što treba je dijete dovesti do liječnika. Liječenje skolioza ovisno o stupnju zakrivljenosti obuhvaća vježbanje po metodi Katarina Schrot, nošenje ortoza i kao zadnja opcija nudi se operativno liječenje”, pojašnjava nam dr. Pašalić.

Kada se pak radi o tinejdžerima, uglavnom su vrlo nezainteresirani pa tu onda roditelj postaje i trener, a kontrolom njihove pravilne prehrane i redovite konzumacije vode, ima ulogu pravog chefa.

Predavanja su u globalu namijenjena školama, ali i svima onima koji pokažu interes za tu tematiku.

Sporo mijenjanje stanja hrvatskog zdravstva

Zašto se pacijenti sve češće odlučuju za posjet privatnoj praksi, a ne liječniku u državnoj bolnici, nije nikakva tajna. Dok se ondje često tjednima pa i mjesecima čeka na svoj red, liječnici koji su odlučili prijeći u privatni sektor nude mnogo bržu uslugu iako se moraju nositi s brojnom papirologijom i vođenjem cijele ordinacije što nisu trebali kada su radili u državnim bolnicama ili domovima zdravlja.

“Svi znamo trenutno stanje u zdravstvu. Iako imamo izvrsne liječnike te su naši stručnjaci prepoznati u cijelom svijetu, moji su kolege jednostavno prebukirani. Razlika rada u privatnom i javnom sektoru zdravstva vrlo je velika, no primjećujem kako se korak po korak stvari mijenjaju prema boljem, zbog čega mi je iznimno drago”, kaže dr. Pašalić.

Također primjećuje kako u nekoliko posljednjih godina ljudi pridaju sve veću pozornost svome zdravlju iako ih u najvećoj mjeri još uvijek lakše ili pak teže zdravstvene tegobe nagnu na razmišljanje o promjenama koje je nužno unijeti u svoj život kako bismo ga mogli kvalitetno živjeti i iskoristiti njegov maksimum.

Malim koracima do uspjeha

Jednako tako nastoji živjeti i ona sama, pružajući time najbolji mogući primjer svojim pacijentima.

“Moj dan započinje rano ujutro i tada sam prije svega mama. Potom odlazim na posao koji živim gotovo cijeli dan, no šećer na kraju dana je vrijeme za mene i moju obitelj. Slobodnog vremena imam vrlo malo, no kada ga imam, nastojim ga provesti što kvalitetnije pa redovito vježbam, pazim na svoje zdravlje, uživam u prirodi s obitelji i ukradem pokoji trenutak za čitanje u tišini”, kaže dr. Pašalić.

Sve joj to pomaže balansirati poslovni i privatni život, a iako već ima daljnje planove za karijeru i širu sliku svoje budućnosti, kako sama kaže, naučila je da se do rezultata dolazi malim koracima. Upravo se tim malim koracima ostvaruju veliki planovi o kojima je nekada sanjala, a danas ih živi.

Foto: Privatna arhiva Branimire Pašalić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eCommawards 2023.

eCommawards 2023. – Proglašeni najbolji web trgovci u Hrvatskoj

Hrvatski webshop godine je bima-shop.hr, prema ocjenama stručnog žirija ovogodišnjeg ekskluzivnog događaja eCommAwards powered by Ooblee, u organizaciji  udruge eCommerce Hrvatska....