CEO-u kompanije Y&R Davidu Sableu svaki je dan nova borba za ravnotežu

Jeste li ikada imali osjećaj da ste zbog posla propustili mnogo toga? Da ste zbog tih par sati koje na poslu provedete svaki dan duže zanemarili svoje prijatelje, svoju obitelj i ono najvažnije sami sebe? Vjerojatno ste si rekli da nećete provoditi cijele dane na poslu kad ste počeli raditi jer želite imati i privatan život, a sada imate osjećaj da ste na neki način ugrozili svoje vlastite vrijednosti? Često se pitate je li to sve uopće vrijedno truda?

Ne postoje magična pravila za ravnotežu

Vjerojatno jeste. I vjerujte, niste sami. Ista se pitanja često zapita i David Sable, CEO međunarodne kompanije Y&R, koji je u svom članku na LinkedIn Pulseu otkrio da se svaki dan bori da pronađe ravnotežu između privatnog i poslovnog života.

U današnjem se kompetitivnom svijetu teško izboriti, bilo da radite za nekog drugog ili imate vlastitu tvrtku. Zahtjevi su sve veći, a vi se morate više truditi, uložiti svoje vrijeme u posao, svoje znanje i vještine, boriti se s konkurencijom (poslovnom ili kolegama u uredu)… sve kako bi se istaknuli i zauzeli svoje zasluženo mjesto u poslovnom svijetu. Problem je što ta borba za višu stepenicu u karijeri nema kraja. Biznis uvijek morate razvijati, za napredovanje se morate boriti. I čak kada dođete do vrha, opet slijedi borba da tamo ostanete.

Sve to utječe na naš privatni život, što često na kraju dovede to toga da ga uopće nemamo.

Ako i vi, kao David, imate tu sreću da radite samo 6 dana u tjednu, ili čak 5, iskoristite taj jedan dan da se maknete od svih, da se isključite, ostavite mobitel kod kuće, pa čak i kako bi mnogi rekli, otiđete negdje gdje nema žive duše, ni signala za mobitel kako bi se odmaknuli od užurbane svakodnevice.

Ali što je s ostatkom tjedna? Jer taj jedan dan možemo posvetiti sebi, ili obitelji, ili prijateljima. Nikako svima. David se pita isto pitanje. Zato svima preporučuje da si postavite neka pitanja, koja bi vam mogla pomoći da pronađete tu svakodnevnu ravnotežu u privatnom i poslovnom životu.

 • Obraćam li dovoljno pozornosti na sve oko sebe?
 • Pružam li primjer drugima kako balansirati posao i život?
 • Jesam li sposoban/na biti dovoljno agresivan/na u biznisu/poslu bez prelaska granice?
 • Pomažem li stvoriti radno okruženje koje je otvoreno, kreativno i suradnički raspoloženo?
 • Jesam li svjestan/svjesna svojih nedostataka?
 • Jesam li pristupačan/na?
 • Bojim li se biti ranjiv/a?
 • Jesam li iskren/a i izravan/na?

Svatko pronalazi ravnotežu na svoj način, ali David savjetuje da si pokušajte svaki dan odgovoriti na ova pitanja, pa i slobodno nadodajte svoja;

 • Kada sam zadnji put bio/bila na kavi s prijateljima?
 • Kada sam si zadnji put priuštio/la vrijeme samo za sebe?
 • Koliko sam večera s obitelji propustio/la tijekom tjedna?…

Kako savjetuje David, budite iskreni prema sebi kada si postavljate ova pitanja i budite dovoljno hrabri da na njih odgovorite.

Ne postoji neki magični način kako postići ravnotežu između privatnog i poslovnog života, a potpunu ravnotežu je zapravo i nemoguće pronaći. Morate povući crtu i žrtvovati neke stvari iz oba djela svog života. Ponekad ćete propustiti večeru ili predstavu/ natjecanje svog djeteta. Drugi ćete put propustiti priliku da sklopite dobar biznis. Da bi imali uspješan privatni i poslovni život, nešto ćete morati žrtvovati.

Zapamtite, ne postoje pravila ili upute koje vam mogu pomoći da jednom uspostavite ravnotežu i zadržite je do kraja radnog vijeka. Svaki dan je nova borba.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za poduzetnice Korčula

Poduzetnice, na Korčuli raspravljamo o gorućim izazovima u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako poboljšati zadovoljstvo svojih klijenata. Kako se istaknuti u moru konkurencije i kako uspostaviti kontakte...