Farhan Akhtar prvi je UN-ov ambasador za žene

Farhan Akhtar, poznati indijski glumac i režiser, postao je prvi ambasador dobre volje UN-ove agencije za žene u južnoj Aziji.

Prvi muškarac među ženama

Farhan Akhtar nije samo poznati glumac, pjevač i režiser, već je postigao ono što nijedan muškarac prije njega nije uspio. Postao je prvi muškarac koji je pristupio redovima UN-ove agencije za žene, koja se bori za ravnopravnost žena i kojoj je krajnji cilja da se prekine nasilje nad ženama u cijelom svijetu. Tako se Akhtar pridružio brojnim poznatim ženama, poput Emme Watson, Nicole Kidman, Sanie Mirze i tajlandske princeze Ajrakitiyabhe Mahidol.

Kao prvi muškarac koji je dobio ovu titulu, Akhtar se pridružio UN-ovoj kampanji pod nazivom HeForShe, koja želi potaknuti muškarce i dječake da budu vođe u pokretu za rodnu jednakost  i da se bore za prekid nasilja i diskriminacije nad ženama.

Njegova je borba za prava žena  počela već prije nekoliko godina tako da je ova najnovija titula, rekli bi mnogi, zaslužena. Naime, Farhan Akhtar je još 2013. godine započeo društvenu kampanju pod nazivom MARD (Man against Rape and Discrimination), nakon silovanja studentice Jyoti Singh, a na pokretanje ove kampanje ga je potaklo silovanje i ubojstvo poznate odvjetnice Pallavi Purkayasthe od strane njenog tjelohranitelja.

Akhtar je režirao i kratki film “Positive”, kako bi podigao svijest o borbi protiv AIDS-a, u sklopu Jaago Fundation – neprofitne organizacije smještene u Bangladešu, koja se bori protiv siromaštva u toj zemlji.

Radio je i s “Magičnim autobusom“, organizacijom sa sjedištem u indijskom gradu Mumbai, koja pomaže djeci u obrazovanju. Iako je smještena u gradu Mumbai, ova organizacija djeluje na više od 10 lokacija diljem Indije s dosegom na više od 250 tisuća djece.

Akhtar je također održao govor o rodnoj ravnopravnosti na UN-ovoj konferenciji u New Yorku, gdje su mu brojna poznata imena – poput Meryl Streep, Chrisa Martina, Anne Hathaway i Dakote Fanning, čestitala na imenovanju, ali i na njegovoj kampanji MARD.

Foto: Flickr/UN Women

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više