Kako pronaći posao bez životopisa?

Prije šest godina dvije su prijateljice po prvi puta organizirale skup radionica za osobni rast i razvoj pa su me pozvale da budem dio prvog ciklusa polaznika. Veselila sam se još jednoj prilici da naučim nešto novo, upoznam ljude sličnih vrijednosti, a na kraju krajeva i da njima budem podrška. Tada sam imala posao s kojim sam bila iznimno zadovoljna, ostvarila sam izvanredne rezultate i nije postojalo nešto što bi me eventualno natjeralo da razmislim o promjeni radnog mjesta.

Tema jedne od radionica, koje su se odvijale jednom tjedno, bila je pisanje životopisa. Obzirom da se grupa proaktivnih i ambicioznih polaznika sastojala od manje-više „friških“ akademskih građana, nismo imali previše iskustva kako se kvalitetno prezentirati budućim poslodavcima. Kao zadatak smo tog puta dobili da pronađemo oglas za posao koji nam se sviđa i koji predstavlja naš „dream job“. Izlazak iz naše zone komfora bio je tim veći što smo trebali telefonski nazvati poslodavca tog oglasa ili mu poslati e-mail. Poanta je bila da saznamo kako izgleda jedan prosječan dan na tom radnom mjestu.

Sjećam se da sam nevoljko sjela i pretraživala oglase jer mi, pored zadovoljstva i sreće koju sam osjećala za tadašnjeg poslodavca, ništa nije moglo biti dovoljno dobro, barem ne na prvu. Naišla sam na inozemne oglase i pomislila „Zašto ne?“. Pronašla sam oglas za radno mjesto koje mi se sviđalo; bio je to Internet marketing manager za turističku agenciju iz Srbije. Opis posla mi se sviđao, kao i činjenica da se radi o putovanjima koja neizmjerno volim, iskustvo sam imala, te sam ih odlučila kontaktirati.

Povezano: 4 laži u životopisu koje ne smijete prakticirati

Bez očekivanja

Sročila sam e-mail s naslovom „Vi ste moj uzor!“ te bila potpuno iskrena i otvorena. Nakon što sam im udjelila pokoji kompliment, napisala sam da smo na radionici koju pohađam dobili zadatak da saznamo sve o našem poslu iz snova, a da upravo njihov oglas to predstavlja to za mene. Sastavila sam listu pitanja, zahvalila se i poslala e-mail bez ikakvih očekivanja.

„Martina, kad možete početi raditi kod nas?“, kratko i jasno glasio je odgovor na moj upit. Bila sam u šoku te sam brzo kontaktirala prijateljice koje su oduševljeno reagirale na moju ponudu za posao.

Ovo je tek jedan od primjera iz vlastitog iskustva kako sam dobila ponudu za posao bez kvalitetno uređenog životipisa, motivacijskog pisma koje me opisuje kao savršenog kandidata i bez hrpe preporuka.

Unazad par godina bavim se savjetovanjem kako napisati kvalitetan životopis i motivacijsko pismo te pomažem kako se istaknuti u potrazi za poslom. Sve češće čujem iskustva kako je netko dobio posao bez propisanog dokumenta u velikoj većini oglasa za posao, što znači da postoje i poslodavci koji se ne drže tradicije “kao pijan plota“. No, sve ovisi i o kandidatu, ali i o radnom mjestu koje osobu zanima.

Povezano: Šaljete li životopis kao Word dokument ili u PDF formatu?

Nakon više od 100 poslanih životopisa i motivacijskih pisama u svojoj poslovnoj karijeri, a i osluškujući tržište, došla sam do zaključka kako je jedan od najbitnijih faktora za dobivanje ponude za posao – motivacija. Danas je stanje takvo da su kod nekih radnih mjesta obrazovanje i iskustvo „pali“ u drugi plan.

Pokaži što znaš!

Od kandidata se traži volja, želja i interes. Još jedan praktičan primjer dobivanja posla sam čula baš neki dan na kavi, a radi se o pristupu „Pokaži što znaš“.

Kolega je trebao posao, a obzirom da ima znanje i iskustvo iz područja društvenih mreža, odlučio se za drugačiji pristup poslodavcu. Istražio je i napravio analizu svih društvenih mreža tog portala i u e-mailu napisao prijedloge, ideje i savjete što i kako bi unaprijedio tu vrstu posla, a time i cjelokupno poslovanje. Nije imao uređen životopis, a i studira nešto što nema veze s ovom vrstom posla pa se nije ni trudio poslati ga.

Povezano: Kako da vaš dosadan posao zvuči impresivno u životopisu?

Pogađate, dobio je posao. „ Kako to”, rekao bi Vojko V. Vrlo jednostavno: poslodavac je prepoznao njegov potencijal. Kolega je pokazao što zna, a druga strana je prihvatila činjenicu da životopis nije sredstvo kojim se kolega treba dodatno „pohvaliti“ i dokazati svoju stručnost.

„Gdje ima volje, ima i načina“, kaže stara narodna. Za dobivanje posla u današnje vrijeme nije više nužno slijepo poštivati pravila i propisane obrasce. Razmišljate izvan okvira i pristupite poslodavcu kao da već radite na željenom radnom mjestu. Budite izvanserijski kandidat već od samog početka.


Martina Raškaj, mag.oec.
Savjetnica za životopis i zapošljavanje. Veliki optimist, strastveni istraživač i vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona
https://facebook.com/groups/MojNoviCV/
www.medium.com/@m.raskaj


POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

turoperator

Mirela Sučić Čevra: Od proaktivne studentice do regionalne direktorice u svjetskoj...

Školovanje samo po sebi nije dovoljno ako želite uspješnu karijeru, sve više ljudi se slaže s tim. Veliku ulogu igraju odgoj,...
- Advertisment -