Mobilna aplikacija za mali biznis – treba li vam uopće?

Prilikom pokretanja bilo kakvog malog biznisa, osim troškova registracije i otvaranja obrta ili tvrtke, trebalo bi voditi računa i o tome kako ćete se prezentirati svojim potencijalnim budućim kupcima ili klijentima.

I dok je danas gotovo nezamislivo da tvrtka posluje, a da nema vlastitu web stranicu na kojoj će predstaviti sebe, svoje proizvode i usluge, sve više malih poduzetnika razmišlja i o izradi mobilnih aplikacija kojima bi privukli dodatne klijente.

No, kao i kod svega drugoga, uvijek se postavlja pitanje – treba li nam to?

Mobilna aplikacija za mali biznis

Istraživanja tržišta koja provode različite analitičke kuće ukazuju na to da će mobilne aplikacije biti neophodne u sljedećih nekoliko godina. Naime, ljudi sve više kupuju pametne telefone i tablete i koriste ih kako bi pronašli informacije o tvrtkama koje ih zanimaju. Prema nekim procjenama već za nekoliko godina, tableti i mobiteli mogli bi zamijeniti računala kao primarni uređaji za kupovinu putem interneta i traženje informacija. Već sad se više od 50 posto pretraga interneta u potrazi za informacijama odvija putem pametnih uređaja poput telefona ili tableta.

Međutim, kako znati treba li vaš mali biznis mobilnu aplikaciju ili će biti dovoljno da prilikom izrade web stranica napravite i verziju prilagođenu mobilnim uređajima? Kako biste dobili najbolji odgovor na to pitanje morate odlučiti što točno želite napraviti i čemu će služiti aplikacija.

mobilni ured

Koliko je ‘velik’ mali biznis?

Da bi vam se izrada aplikacije na neki način isplatila, ona mora onome tko ju preuzme ponuditi nekakvu dodatnu vrijednost u odnosu na ono što bi dobio posjetom web stranici. Bez obzira radi li se o dodanoj vrijednosti u obliku kataloga proizvoda koje može naručili ili kupiti, izravnom kontaktu s korisničkom službom, različitim pogodnostima u obliku popusta ili bodova vjernosti.

Također, već na samom početku morate odlučiti želite li da vaš mali biznis prati besplatna ili plativa aplikacija. Nudite li plativu aplikaciju, ona mora i ‘vrijediti’ toliko koliko ju naplatite. Nije važno radi li se o aplikaciji za frizerski salon ili marketinšku agenciju, ako ‘kupcima’ aplikacije ponudite dodatne pogodnosti, veća je šansa da se oni odluče ‘kupiti’ aplikaciju i postati vaši klijenti.

Ako ne planirate u aplikaciji ponuditi dodatnu vrijednost, već ćete ju koristiti samo kao još jedan kanal za informiranje potencijalnih i postojećih klijenata, radije se držite samo web stranica.

Razmislite i želite li napraviti aplikaciju za klijente ili za svoje zaposlenike. Jer dobro napravljena interna aplikacija, može uvelike olakšati posao pogotovo ako je velik broj zaposlenika stalno na terenu.

Kome i koliko platiti za izradu?

Kreiranje mobilne aplikacije može biti veoma skupo i veoma jeftino. Sve ovisi o tome koga odaberete za izradu te što točno želite postići s tom aplikacijom.

Tako, ako ste spremni na malo ‘igranja’, možete sami pokušati napraviti mobilnu aplikaciju za svoj mali biznis. Na internetu je moguće pronaći stotine servisa, poput TheAppBuildera, koji za nekoliko dolara nude mogućnost izrade mobilnih aplikacija, a da ne morate imati nikakvo znanje o programiranju. Dovoljno je odabrati platformu za koju želite napraviti aplikaciju i pratiti upute na ekranu.

Naravno, želite li profesionalno napravljenu aplikaciju s mnoštvom mogućnosti, bolje je obratiti se profesionalcima. Ali, za početak, biti će vam dovoljna i ona koju sami napravite. Barem dok ne testirate tržište.

Naime, sama izrada mobilne aplikacije je pola posla. Treba se pobrinuti i da ta aplikacija radi na različitim platformama i nakon prvog updatea operativnog sustava, kao i da su podaci u samoj aplikaciji uvijek ažurni i nude korisnicima aplikacije nešto novo.

Laptop samsung

Neodlučni?

Ako mislite da vam ne treba mobilna aplikacija jer imate mali biznis i većina poslova i klijenata vam dolazi lokalno, pokušajte u statistikama posjeta vašim web stranicama vidjeti koliko posjetitelja dolazi s mobilnih telefona i s kojih.

Čak i ako korisnik samo preuzme vašu aplikaciju i ostavi ju u svom pametnom telefonu ili tabletu, ona će mu biti vidljiva te će ga podsjećati na vaš mali biznis. Već ta činjenica da ste mu stalno u mislima (ili barem na zaslonu pametnog uređaja) možda ga potakne da istraži što nudite.

A naravno, uvijek možete zatražiti savjet profesionalca koji se bavi izradom mobilnih aplikacija. Oni će vam moći pomoći da odlučite hoćete li krenuti u avanturu ‘mobilna aplikacija’ ili ne.

Foto: 123rf, Samsung

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tko ima hrabrosti, viziju i znanja reformirati razvojno ograničavajuće PDV politike?

Tko vas šiša - poručuje država vlasnicima frizerskih salona kojima stopa PDV-a od 25% onemogućuje daljnji razvoj. Stoga u vrtlogu nadolazećih...