Mame i tate bi mogli dobivati punu plaću za vrijeme trajanja roditeljskog dopusta

Ovih je dana Ministarstvo socijalne politike Vladi RH dostavilo novi prijedlog obiteljske politike koji bi, ako zaživi, mogao novopečenim roditeljima donijeti neke olakšice. Osim što Ministarstvo ovom mjerom želi povećati roditeljska prava, sastavljena je prvenstveno zbog sve većeg pada nataliteta u državi.

Naknada za roditeljski dopust će se povećati?

Naknada za roditeljski dopust odgovarala bi punoj plaći roditelja i to za čitavih 14 mjeseci. Svaka nova majka prema sadašnjem zakonu ima pravo na šest mjeseci rodiljnog i 6 mjeseci roditeljskog dopusta. Dok prvih 6 mjeseci imaju pravo na punu plaću, naknada se za drugih 6 mjeseci znatno umanjuje. Maksimalni iznos, koji sada iznosi 2660 kuna, povećao bi se na najviše tri prosječne plaće.

Nova mjera je uvela novost i za očeve, koji će u prvih 20 tjedana nakon rođenja djeteta morati iskoristiti 14 dana dopusta, i to istovremeno s majkom, piše Jutarnji list.

Dodatno, roditeljski dopust bi se sa sadašnjih godinu dana produžio na 14 mjeseci, a dva mjeseca su rezervirana za očeve. Dopust će se moći iskoristiti do djetetove osme godine.

Znači, po novoj mjeri, roditelji više ne bi trebali brinuti o drastičnom smanjenju plaće za vrijeme trajanja roditeljskog dopusta.

Naime, mnoge se žene s većim primanjima već nakon prvih 6 mjeseci vraćaju na posao, odnosno iskoriste pravo samo na rodiljni dopust jer s trenutačnom naknadom za drugih 6 mjeseci jednostavno ne mogu pokriti sve troškove svakodnevnog života. Naravno, to ni ne začuđuje budući da je sadašnja naknada malo kome dovoljna za plaćanje dospjelih obaveza i drugih troškova života.

Negativne strane roditeljskog dopusta su i te što mnoge žene “bježe” natrag na posao jer se boje otkaza, a duži roditeljski dopust mnogima predstavlja i “ubojicu karijere”. Dok bi nova mjera riješila pitanje dosadašnjih malih naknada, ostale probleme s kojima se susreću novi zakon ne rješava.

Iako i očevi imaju pravo na roditeljski dopust, jako ih malo to pravo iskorištava. Osim što u našem društvu još uvijek vlada mišljenje da ostajanje kod kuće s djetetom “nije muški posao”, mnogi ne žele iskoristiti to pravo također zbog malih naknada, što bi nova mjera trebala riješiti.

Osim naknade za zaposlene, trebala bi se povećati i naknada za nezaposlene roditelje s dosadašnjih 1600 kuna na 2270 kuna i to za nezaposlene roditelje te roditelje blizanaca i svakog sljedećeg djeteta ako iskoriste dopust do 3. godine djetetovog života.

“Prijedlog je doista kvalitetan, međutim prvo treba vidjeti financijsku konstrukciju. Naše uprave sada računaju koliko bi novca trebalo za te mjere. Neću donositi neprovedivu politiku i neću prihvatiti ni jednu mjeru koja ne bi imala uporište u proračunu ili sredstvima iz fondova EU”, rekla je za Jutarnji list potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, čije je ministarstvo i naručilo novi prijedlog obiteljske politike.

Pad nataliteta u Hrvatskoj

Dok neke zabrinjava cijena provedbe takve politike (više od milijardu kuna), brojne demografe zabrinjava činjenica da je prošle godine rođeno samo oko 40 000 djece, najmanje do sada, a procjene za prva tri mjeseca 2015. godine govore da se trend pada nataliteta i dalje nastavlja.

Najvažniji problem s kojim se hrvatsko društvo i dalje suočava su velika nezaposlenost i male plaće. Većina mladih ljudi koji završavaju fakultet teško nalaze posao, a oni koji ga duže traže odlaze iz Hrvatske u potrazi za boljim životom. Budući da ne mogu naći stalan posao, o zasnivanju obitelji ne mogu ni pomišljati.

Nova mjera povećanja naknada i uvođenja dva mjeseca rezervirana samo za očeve, koja je dana Vladi RH na razmatranje je svakako jedna konkretna mjera kojom bi se mogao povećati natalitet.

Što mislite, hoće li nova naknada povećati natalitet i hoćete li ostati s djetetom kod kuće punih godinu dana?

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više