3 ideje pomoću kojih možete prikupiti više newsletter pretplatnika

Kada je u pitanju e-mail marketing, u biznis svijetu postoje dva klana – jedan koji se kune na njegovu učinkovitost i drugi, koji smatra da je ulaganje u newslettere novac bačeni u vjetar. Osobno naginjem više prvome klanu, ali mi je jasno da e-mail marketing može biti uspješan jedino ako se radi kontinuirano i na kvalitetan način.

Danas neću opisivati kako bi trebao izgledati pravilno napisani newsletter jer smo na portalu Women in Adria o tome pisali više puta. U nastavku ću vam dati nekoliko ideja kako skupiti kvalitetne pretplatnike, od kojih ćete uspjeti generirati dodatni promet na vašu web stranicu te nešto i zaraditi.

1. Koristite pop-up, ali dajte nešto zauzvrat

Pop-up prozor je uokvireni tekst koji ponekad ide u paru sa slikom, a koji vam iskoči kada koristite određenu web stranicu. To mogu biti dosadni oglasi na portalima s vijestima, ali isto tako, to mogu biti korisni linkovi koji će vas uputiti da, na primjer, skinete besplatni sadržaj. Naravno, vi želite biti dio ove druge skupine jer zagovornici prve često dođu na “loš glas” svojoj potencijalnoj publici.

Ako imate kozmetički salon, sada je pravo vrijeme da u pop-up ubacite e-knjigu s 20 recepata za detox smoothieje. Imate li web shop sa zdravim namirnicama, možete ponuditi nekoliko recepata za zdrave kolače.

Naravno, želi li pojedinac iz vaše publike skinuti taj besplatni sadržaj, treba vam dati svoj e-mail i tako pristati da uđe u bazu vaših newsletter pretplatnika. Ova taktika nije toliko često korištena, no najučinkovitija je za kvalitetne pretplatnike. Zašto? Čim netko skida besplatni sadržaj na vaše teme, znači da ih sadržaj na vašoj stranici zaista i zanima.

Ponudite li im pravo edukativno štivo od kojeg će imati koristi, neće se već sutra obrisati s newsletter liste i rado će se redovito vraćati na vašu web stranicu.

2. Do prvih pretplatnika nagradnim natječajima

Nagradni natječaji najbrža su taktika za prikupljanje e-mailova. Budite pametni te umjesto zahtijevanja klasičnog dijeljenja (Facebook share) fotografije na profilima korisnika, koje je usput rečeno ilegalno, za vaše klijente pripremite nagradni kviz.

Kroz nekoliko jednostavnih pitanja koja ćete im postaviti o svome brendu ili proizvodu, oni će se bolje upoznati s vama i vašom web stranicom. Na kraju kviza upitajte ih žele li se pretplatiti na newsletter.

Možda vam sada ovo zvuči naivno, no praksa govori da se na pretplatu odluči čak 75 do 80 posto sudionika natječaja. Sada zamislite da je u natječaju sudjelovalo 500-tinjak osoba, a njih 80% su postali novi pretplatnici vašeg newslettera. Nije loše za vremenski rok od tjedan dana, zar ne?

3. Dodajte mogućnost pretplate ispod svakog članka na blogu

Nije nikakva znanstvena fantastika niti tajna da koristan sadržaj čitatelje privlači na vašu web stranicu. Pojedinci vjerojatno za vas nikada nisu čuli, no pretraživanjem određene teme na Googleu, tražilica ih je uputila vama. Pišete blog redovito i to je nagrada koju ste pošteno zaradili.

No, kada su takvi pojedinci već i završili na vašem blogu i pročitali pokoju pametnu, ispod članka ih navedite da ostave svoj e-mail. Tako će koristan sadržaj poput ovog koji su još danas pretraživali, od sutra tjedno dobivati u svoj e-mail pretinac. Između ostalog, štedjet će svoje vrijeme i dobivati provjerene informacije bez da ih moraju pretraživati.

A što ćete dobiti vi? Ne samo još jednog novog pretplatnika, već ćete tu osobu povremeno moći podsjećati na specijalne ponude i akcije koje ste za njih izradili. Bit će to win-win kombinacija.

Foto: 123rf

Autorica: Andreja Rambrot, stručnjakinja za marketing i organizaciju, s preko 9 godina iskustva u pisanju kreativnih tekstova, digitalnome marketingu, organizaciji festivala i konferencija, edukaciji te savjetovanju. Svoje znanje i iskustvo prenosi redovito putem web stranice Pisalica.com. Voli kuhati i čitati literaturu iz moderne psihologije.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više