Ovo pitanje obavezno morate postaviti na svakom razgovoru za posao

Razgovor za posao je kao i svaki drugi razgovor – on ne bi trebao biti monolog u kojem će samo druga osoba (potencijalni poslodavac) postavljati pitanja. I vi morate postavljati pitanja.

Što pitati na razgovoru za posao vjerojatno je jedna od najvećih nedoumica svakog kandidata. Najgore je reći da nemate nikakvih pitanja, a pitanja poput „Tko su vam najveći konkurenti“ svakako izbjegavajte jer to morate znati i prije samog intervjua. Naravno, najsigurnije pitanje koje možete postaviti je o očekivanjima poslodavca od vas kao potencijalnog zaposlenika ili o opsegu posla koji možete očekivati ako vas zaposle.

Pitanje na razgovoru za posao koje vam otkriva puno o poslodavcu i poziciji

Savjetnice za karijeru Katharine S. Brooks i Lynn Taylor rekle su za Business Insider da postoji jedno pitanje koji bi svaki kandidat trebao postaviti na razgovoru za posao, bez obzira na svoje kvalifikacije ili industriju u kojoj traži zaposlenje, a to je „Tko točno uspijeva na ovoj poziciji?“ ili drugim riječima, „Kako definirate uspjeh na ovoj poziciji?“.

„Ovo vam pitanje daje informacije o poziciji iz same kompanije, ali i osobnu perspektivu o kompaniji i radnom mjestu od samog ispitivača. To je tip informacije koju ne možete lako pronaći na internetu“, rekla je Brooks.

S druge strane, kaže Taylor, pruža vam i informaciju kako se i da li se vaši profesionalni ciljevi podudaraju s ciljevima kompanije, odnosno zahtjevima tog radnog mjesta.

„Njihov će vam odgovor dati informacije o određenim vještinama koje traže, kao i o uvjetima koje morate zadovoljiti za to radno mjesto, ali i informacije o njihovoj kulturi, radnoj etici i stilu vodstva“, objasnila je Taylor.

Dok vam potencijalni poslodavac odgovara na pitanje, uvijek se možete „ubaciti“ u razgovor ili pričekati kraj njegovog odgovora i naglasiti neke vještine ili znanja kojih se do tada niste sjetili reći, a za koje smatrate da bi vam mogle povećati šansu za dobivanje posla.

Zapamtite da na razgovoru za posao zapravo prodajte sebe, svoja znanja, vještine i iskustvo  te da svakog potencijalnog poslodavca morate uvjeriti da ste baš vi kandidat kojeg on traži, a ovo pitanje bi vam itekako moglo pomoći u tome.

„Svako pitanje koje postavite, trebalo bi vam otkriti što je više informacija moguće. Ne samo o samom poslu, već i o stilu upravljanja i organizacijskoj kulturi vašeg potencijalnog poslodavca“, preporučila je Taylor.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lojalnost kupaca

Što je zajedničko Dioru i Krašu?

Dior prodaje statusne simbole, a Kraš prodaje emocije 'u celofanu'. Ipak, u zadnje vrijeme čini se kao da i jedni i...
- Advertisment -