Yahoo! Muško je!!!

Marissa Mayer je nakon što je u šestom mjesecu trudnoće imenovana za CEO-a Yahoo-a prošli tjedan rodila dječaka.

I najavila povratak u ured nakon dva tjedna!

Svojim imenovanjem postala je globalni uzor i dokazala da trudnoća nije prepreka za napredovanje, odnosno da žene mogu imati karijeru i obitelj i da ne želimo birati jedno ili drugo nego želimo oboje!

Yahoo je pokazao da ih zanimaju Marissini rezultati i šta ona može napraviti za njihovu kompaniju a ne činjenica da je ona trudna-super!

Porodiljni dopust od dva tjedna

Ali sad smo došli do drugog dijela problema vezanog za majčinstvo – porodiljni dopust.

Marissa se vraća nakon dva tjedna, što je nama s ove strane Atlantika šokantno. U Americi to i nije toliki šok jer žene tamo imaju 6 odnosno 8 tjedana (u slučaju carskog reza) porodiljnog dopusta. Ona ima pravo odlučivati kako će odgajati svoje dijete i kad će se vratiti na posao. U potpunosti njena odluka i nikome ne treba polagati račune.

Samo što žena na njenoj poziciji je uzor i predstavlja primjer za ostale ambiciozne žene i njihove poslodavce kako i kada se treba vratiti na posao nakon poroda.

Obveza fizičke prisutnosti “ubija” ženske karijere

Problem s porodiljnim dopustom je što ne postoji sredina. Ili ćeš se vratiti u ured ili ćeš biti kod kuće na porodiljnom. Žena koja želi karijeru si ne može dopustiti dugi porodiljni , to nam je svima već jasno. Ali zašto ne bi postojalo neko srednje rješenje? Zašto Marissa ne bi bila kod kuće s bebom i istovremeno odgovarala na mailove, telefonirala, osobito uz primanja koja ima: može si priuštiti kuharicu, čistačicu i dadilju. Žene imaju vještinu da mogu raditi više stvari istovremeno, što je u slučaju porodiljnog itekako dobrodošlo. Marissa je na putu prema vrhu sigurno svladala vještine managiranja vlastitog vremena, delegiranja i vođenja više projekata istovremeno.

S današnjom tehnologijom se itekako može biti u tijeku s poslom, otići do ureda po potrebi i istovremeno biti u tijeku s djetetom. Marissa ostavlja dijete od dva tjedna i radi puno radno vrijeme, dolazi kući, to dijete vjerojatno spava. Budi se po noći, vjerojatno se diže suprug ili dadilja jer ona mora funkcionirati na poslu. Ne znamo da li će Marissin suprug možda uzeti dopust i brinuti se za dijete. Ali tu se radi i o Marissinom fizičkom i psihičkom oporavku, koliko žena je sposobno dva tjedna nakon poroda sjediti u uredu puno radno vrijeme? Da je Marissa slomila nogu ili dobila upalu pluća bilo bi više ok, čini se, ostati kod kuće i od kuće raditi do oporavka mjesec, dva?  Ali ako se radi o porodu onda nije dovoljno profesionalna i predana poslu?

Anne-Marie Slaughter  je u svom članku koji je digao puno prašine Why women still can’t have it all spomenula fizičku prisutnost na poslu kao jedan od faktora koji ograničava karijeru žena. Radimo samo ako sjedimo u uredu 12 sati, tko se prvi digne magarac!

Marissa je već uvela puno promjena u Yahoo, zašto ne i fleksibilnost radnog vremena? Da se ne radi opet o onom ženskom problemu, za sve ćemo se izboriti samo ne za sebe, svoju plaću…? S druge strane, treba razumjeti i Marissu, prva je žena koja je trudna dobila takvu poziciju, prvo joj je dijete, da je drugo ili treće možda bi drugačije postupila…Možda će Marissa ženama u Yahoo u istoj poziciji omogućiti rad od kuće nakon poroda, možda će neka sljedeća trudna CEO nakon poroda raditi od kuće…

 

Povezani članci:

Trudnoća i ostale nebitne stvari

 Marissa Mayer: “Bog, obitelj i Yahoo” Tim redoslijedom

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više