Kako povećati prodaju putem LinkedIn-a

Ako tražite načine kako povećati prodaju, LinkedIn je pravo mjesto za to, bez obzira da li ste poduzetnik ili zaposlenik u prodaji.

Jill Konrath i njezin tim su napravili istraživanje na 3,100 poduzetnika, konzultanata, direktora prodaje i ostalih koji su zaduženi za generiranje prihoda te sumirali kako najuspješniji od njih koriste LinkedIn za generiranje prihoda. Oni LinkedIn vide prvenstveno kao izvrstan alat za analizu, istraživanje tržišta i povezivanje s potencijalnim kupcima. Dobre prodajne vještine su nužne kako bi se te informacije mogle kapitalizirati.

LinkedIn može povećati prodaju

Može li LinkedIn povećati prodaju? Zaključak istraživanja je -svakako da! Ali ovisi da li ga koristite i kako ga koristite! Iz istraživanja je proizašlo 7 ključnih koraka koje morate napraviti da bi bili vrhunski prodavač na LinkedIn-u.

1. Poboljšajte svoj LinkedIn profil

Najosnovnija stvar je da je vaš profil potpun a ne da se sastoji od naslova i još tri reda te da dodatno nema slike. Vaš profil ne samo da mora biti potpun, već mora biti orijentiran na vaše kupce, na vrijednosti koje im nudite. Nikoga ne zanima što ste vi veliki gazda/gazdarica svoje firme, već što mu donosite, što ćete mu poboljšati…Sve to možete poduprijeti dodajući svoje prezentacije, publikacije, video isječke profilu što će vam dati kredibilitet.

>>Kako dobro izgledati na slikama profila?

>>Kako brendirati LinkedIn url?

2. Istražujte na LinkedIn-u

Najuspješniji prodavači koriste LinkedIn kao svoju osobnu bazu podataka. Iz profila potencijalnih kupaca se može puno saznati: koji kontakti su vam zajednički,  informacije o stvarima koje ih muče u poslovanju, da li imate zajedničkih grupa preko kojih možete doći do njih…Prije nego što ih kontaktirate, možete saznati puno o njima što će vam pomoći u komunikaciji s njima.

3. Povežite se sa kolegama i klijentima

Pobrinite se da su vam postojeći klijenti i kolege ujedno i u mreži LinkedIn kontakata. Na taj način neće vam promaknuti neki njihov kontakt do kojeg bi htjeli doći, a što će vam postojeće poznanstvo olakšati.

4. Koristite preporuke

Preporuke su jedan od najboljih načina da poboljšate vaš profesionalni ugled. Vašim potencijalnim kupcima će puno značiti kad na vašem profilu vide kako ste pomogli nekome riješiti njihov poslovni problem ili kako je ugodno raditi s vama.

5. Napravite listu potencijalnih kupaca

LinkedIn-ova advanced search opcija omogućava da kreirate visoko targetiranu listu potencijalnih kupaca na temelju više kriterija: industrija, kompanija, lokacija….Ukoliko koristite neku od plaćenih opcija LinkedIn-a imat ćete još neke dodatne kriterije za filtliranje.

Iz te liste možete puno saznati i odabrati one potencijalne kupce koji su vam najinteresantiniji.

6. Koristite “saved search”

Besplatna opcija LinkedIn-a vam omogućava da imate do 3 “saved search”-a.  Na taj način će svatko tko zadovolji vaše kriterije, na primjer kad promijeni posao, biti uvršten na vašu listu i biti ćete o tome obaviješteni. To je odličan način da se informirate o novim prilikama.

7. Aktivno sudjelujte na LinkedIn-u

LinkedIn je društvena mreža kao i svaka druga i morate sudjelovati a ne samo pasivno promatrati.

Pridružite se grupama iz vašeg područja interesa, grupama u kojima se nalaze vaši potencijalni kupci ili otvorite takvu grupu ukoliko ne postoji. Sudjelujte u diskusijama čime ćete se prodati potencijalnim kupcima bez prodavanja, pokrenite diskusije da pokažete kako ste u tijeku sa najnovijim trendovima. Dodatno, grupe vam omogućavaju lakše povezivanje s potencijalnim kupcima koji se nalaze u istoj grupi,  a možete im također poslati i diretnu poruku.

Ne zaboravite redovito objavljivati statuse: o novostima iz vaše kompanije, link na zanimljiv članak koji ste pročitali, komentirajte statuse vaših kontakata.

 >>Nemojte biti davež na LinkedIn-u

Kakva su vaša iskustva, da li ste uspjeli doći do novih kupaca na LinkedIn-u?

Slika: www.makesocialmediasell.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

networking doručak o prodaji_

Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji

Prodaja je ključni element u opstanku svake tvrtke. Ipak, često zadaje muke. Organizacija efikasnog prodajnog procesa malim se poduzetnicima čini kao...