Reprezentacija izbjeglica – najljepša priča Olimpijskih igara u Riju

Počele su 31. Olimpijske igre u Rio de Janeiru koje su drugačije po tom što prvi put svečana manifestacija otvaranja nije održana na atletskom stadionu, već na poznatom nogometnom stadionu Maracani. Osim toga, nakon dužeg vremena, vratila su se dva sporta – golf i ragbi.

Ali zasigurno najveća novost zbog čega će ove Igre biti zapamćene je reprezentacija izbjeglica koja se po prvi put predstavila na Olimpijskim igrama.

Nastup na OI kako bi upozorili svijet na njihove probleme

Deset sportaša predstavlja izbjeglice raseljene diljem svijeta, njih čak 65 milijuna. Iako dolaze iz Sirije, Južnog Sudana, Etiopije i Demokratske Republike Kongo, ne predstavljaju te države, već kao izbjeglice koje su morale pobjeći iz svojih domova, nastupaju pod olimpijskom zastavom, a natječu se u tri sporta – plivanju, judu i atletici.

Na ovaj se potez odlučio Međunarodni olimpijski odbor kako bi upozorio svijet na njihove probleme.

Plivačica Yusra Mardini iz Sirije odmah je reprezentaciji donijela radost, kad je u kvalifikacijskog utrci na 100 metara leptir osvojila prvo mjesto u grupi.  No, na kraju se nije uspjela plasirati u polufinale, već je završila na 41. mjestu, a u srijedu će još nastupiti i na 100 metara slobodno.

18-godišnja Yusra je još prošle godine bježala iz Damaska u Njemačku. Na tom je putu čamcu otkazao motor te je ona zajedno sa sestrom i još jednom ženom vukla brod kako bi spasila 20 izbjeglica od utapanja. Iako je Egejsko more bilo hladno, četiri sata gurale su čamac do kopna kako bi spasile ljude koji nisu bili plivači.

reprezentacija izbjeglica

Osim Yusre, na Igrama nastupaju još 3 žene – judašica Yolande Mabika iz Demokratske republike Kongo nastupit će u kategoriji do 70 kilograma, te dvije atletičarke iz Južnog Sudana – Rose Nathike Lokonyen u disciplini na 800 metara te Anjelina Nadai Lohalith u utrci na 1500 metara.

Od muškaraca, čak četiri su atletičari –  od toga trojica dolaze iz Južnog Sudana, Yiech Pur Biel nastupit će u utrci na 800 metara, Paulo Amotun na 1500 metara, a James Chiengjiek  na 400 metara, dok će Yonas Kinde iz Etiopije trčati maraton. Osim njih, nastupit će judaš Popole Misenga iz Konga u kategoriji do 90 kilograma, te plivač Rami Anis iz Sirije koji nastupa u disciplinama 100 metara slobodno i leptir.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više