Šef je dobio dijete? Radujte se povišici!

Nije nikakva tajna da rođenje djeteta mijenja dinamiku unutar obitelji. Ako se radi o prvom djetetu, život roditelja u potpunosti se mijenja.

No, znate li da se rođenje djeteta šefu neke tvrtke odražava i na život zaposlenika? I to ovisno o spolu djeteta i ovisno o spolu zaposlenika.

Istraživanje koje su provela trojica istraživača, Michael Dahl s danskog Sveučilišta Aalborg, Christian Dezso s poslovne škole Smith Sveučilišta Maryland i David Gaddis Ross s poslovne škole Columbia pokazalo je kako rođenje djeteta utječe na odnos CEO ili direktora prema njegovim zaposlenicima i njihovim plaćama.

Žene čeka povišica

Prema podacima iz danskih tvrtki u razdoblju od 1996. do 2006. godine, kada je direktor dobio dijete, smanjio je plaće svojim zaposlenicima za otprilike 0,2 posto. Istovremeno je sebi povećao plaću, jer ipak će on morati hraniti još jedna usta.

Rodi li se sin, plaće padaju za 0,4 posto. No, ako je ‘prvo pa muško’, plaće zaposlenicama zapravo rastu za 0,8 posto dok se zaposlenicima smanjuju za 0,5 posto.

Ako se radi o prvom djetetu koje je k tome djevojčica, plaće njegovih zaposlenik rastu, ali opet ne ravnomjerno. Tako zaposlenice u prosjeku imaju 1,1 posto veću plaću, dok zaposlenici dobiju 0,6 posto veću plaću.

Iako istraživači nisu ponudili nikakve konkretne zaključke, istaknuli su kako rođenje djeteta mijenja način na koji ljudi gledaju na svijet oko sebe.

Druge su studije već pokazale kako muškarci, nakon rođenja djeteta, poglavito kćeri, više vode računa o dobrobiti drugih. Također, istraživanja su pokazala kako muškarci drugačije gledaju svoje supruge nakon rođenja djeteta, što se onda prenosi i na drugačiji stav prema vlastiti zaposlenicama.

Muškarci mijenjaju svoj pogled na svijet

Dr. Relly Nadler, autor knjige ‘Vodeći emocionalnom inteligencijom’ iz vlastitog iskustva zna koliko kćeri mijenjaju muški pogled na svijet. Istaknuo je kako očevi koji provode vrijeme sa svojim kćerima razvijaju svoj ‘empatični mišić’ i tu empatiju prenose na radno mjesto. Tako su osjetljivi na teme koje se izravno tiču žena, ali su i sposobniji nositi se s problemima koji su ženama bliski.

Istraživanja su već pokazala kako tvrtke u kojima su na čelu direktori koje kod kuće čeka kći imaju manju razliku u plaćama između muškaraca i žena.

Autori ranije spomenutog istraživanja ističu kako muškarci nakon rođenja djeteta imaju više poštovanja prema svojim suprugama, a onda i svoje zaposlenice doživljavaju sposobnijima nego što su to činili prije.

Zaključuju i kako rođenje kćeri u direktorima budi darežljivost, pogotovo prema zaposlenicama, pa su skloniji odobriti im povišicu.

Psihologinja Gail Golden ističe kako muškarci rođenjem kćeri postaju svjesni svih prepreka s kojima se žene susreću u poslovnom svijetu.

‘On joj želi pružiti sve mogućnosti, a kako se ona susreće s problemima i preprekama na koje žene još uvijek nailaze, otac koji o tome nikad prije nije razmišljao napokon ih postaje svjestan. Više se ne radi o apstraktnim brojevima i statistici, već o činjenici da njegova kćer nije pravedno plaćena za posao koji obavlja’, ističe Gail Golden.

To potvrđuje i slučaj američkog predsjednika Baracka Obame koji je istaknuo kako je zbog svojih kćeri osjetljiviji na problem nejednakih plaća za žene i muškarce.

‘Želim biti siguran da će moje kćeri imati jednake šanse kao i muškarci. Ne želim da budu manje plaćene za isti posao kakav radi i neki tip’, rekao je za Washington Times.

Znači, čujete li da će vaš direktor postati otac prekrižite prste i nadajte se da će dijete biti žensko jer biste tako i vi mogli profitirati.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...