Ana’s Sensual Fitness: “O poslu, emocijama, senzualnosti i plesu oko šipke”

Koji su vaši pokretači u svakodnevnim izazovima u poslovnom i privatnom životu? Što vas motivira? Jesu li plodovi vašeg truda vrijedni uložene energije? Što je za vas definicija uspjeha?

Ukoliko čitate ovaj tekst kao član Woman in Adria inicijative, vjerujem da ste u skupini žena koja spremno te iz rukava odgovara na ovakva pitanja. Imate svoje ideje, ciljeve, strateške planove, vještine i znanja. Ujedno ste hrabre, asertivne, umjerene, racionalne i naravno – vrijedne. Svi navedeni atributi su krasili mnoštvo uspješnih žena na koje sam susrela u 20+ godina svoje karijere.

Ana’s Sensual fitness  nije samo za vizualno besprijekorne mlade žene

Ipak, zanimljivo je što ni jedna od tih dama u ključnim trenutcima nije pokazala kako se osjeća. U poslovnom svijetu nema mjesta emocijama. Emocije su “znak slabosti” stoga što uzrokuju određenu nestalnost u ponašanju i komunikaciji. Nepredvidive su i neprihvatljive na matematički mjerljivom poslovnom putu kojeg smo odabrale. Neprihvatljive su jer je teško njima upravljati. Na koncu neprihvatljive su i jer je drugima teže upravljati nama kad smo – žive u svojoj punini. No, kako bilo, odabirom karijere pristale smo na pravila igre. Tim odabirom činimo sve da budemo uspješan dio svijeta koji funkcionira i u kojem se dobro osjećamo.

No kud sa tim biokemijskim čudima u nama dok se trudimo poštovati izazovna pravila? Ponovo ću se vratiti na uspješne žene. Svaka, ali baš svaka od njih je nalazila vrijeme za tjelovježbu. Ventil. Stress relief. Energiziranje. Temeljni pokretač tih uspješnih dama je bila jedna misao vodilja: „Osjećati se bolje!“.

I ja već godinama vježbam da bih se osjećala bolje. Ljubav prema sportu mi je usađena još u djetinjstvu i iza mene je, s obzirom da sam 40+, popriličan broj aktivnosti – rukomet, odbojka, ritmička gimnastika, trčanje, razni aerobici, društveni plesovi, workout-i, box, pilates, yoga, yogilatesi, zumba, trbušni ples, thai-chi,  intervalni treninzi, orbitreci, bicikle, steperi, bučice, stretchinzi, vježbe za kralježnicu, osvajanje planinskih vrhunaca, osvajanje potopljenih brodova roneći s bocama te plivanje.  Svaka od tih aktivnosti me je uistinu radovala, dovela zanimljive ljude u moj život te na koncu uvijek i nasmijala i opustila i napunila baterije za nove zadatke. Mislila sam da sam bar pokušala skoro sve što me iole zanimalo osim flamenka te skoka padobranom.

A zatim sam  pristala (nakon višegodišnjeg oduševljenog pričanja dvije prijateljice) upisati prvi stupanj u Ana’s Sensual Fitness-u. Koncept, znan već otprije, je izgledao vrlo izazovno – sat vremena napornog workout-a, pola sata šipke (da – štanga, šipka, stup,…) i pola sata plesanja. Ples da, workout svakako, ali šipka??? Nije li to za vizualno besprijekorne mlade žene koje u zamračenim klubovima u stvari prodaju iluziju senzualnosti?

sensual fitness

Na oglednom satu, trenerica, mlada curka kojoj bih mogla biti mama, je veselo zacvrkutala: “Šipka nas oslobađa straha, a fotelja nas oslobađa srama.” I tu su se otvorila vrata u jedan novi svijet. Naučila sam da vježbanje i ne mora uvijek biti napinjanje mišića kakvo u stvari primarno odgovara muškoj muskulaturi. Naučila sam da kretnje mogu biti usporene, mekane, fluidne, a jednako efikasne za fleksibilnost, snagu i za izdržljivost. I naučila sam (što je vrlo bitno u zrelim godinama) da ne moram bespoštedno trošiti zglobove da bih postigla određeni rezultat. Počesto se zaposlene žene, a pogotovo one koje rade u „muškim“ djelatnostima na neki način probijaju kroz takav poslovni svijet na štetu svoje ženstvenosti. Možda se nisu nikad zapitale da li je upravo to ono što im stvara povremene prepreke. Vježbanje i plesanje mekim ženstvenim pokretima, zatvorenih očiju nas vraća u senzualnu prirodu koja je nesumnjivo najljepši atribut podaren nam rođenjem…

Ana’s Sensual fitness izvlači iz vas što niste znale da imate

Senzualnost obično stavljamo i promatramo kroz odnos s drugom osobom. Te pametne, mlade cure nenametljivo uče polaznice da je stave – u odnos sa samom sobom. To je mjesto u kojem vam iz stupnja u stupanj omogućuju da bez srama izražavate sve svoje emocije kroz vježbanje, ples i elemente na šipci. To je mjesto s malo svjetla te bez ogledala u kojem se bose i zatvorenih očiju možete fokusirati na sebe, disanje, svoje tijelo, sokove. Tu izvlačite iz sebe nešto čega niste ni svjesne da živi u vama. Ujedno to je prilika da sve zvjerke zakopane u vama, zbog kompromisa koje ste odradile u životu, pustite da odu. To je mjesto u kojem se neminovno svidite sama sebi. Dosadašnje naj-iznenađenje je bilo da skidanje majice (ispod koje može biti i druga majica) može biti simbolično odljepljivanje loših stvari tog dana sa sebe. A radujem se onim stupnjevima gdje ćemo se popeti na štikle i običnu odjeću za vježbanje zamijeniti nešto ženstvenijim komadima odjeće.

I stvarno nije bitno kako izgledate, koliko godina imate i kako izvodite pojedine elemente jer vas nitko i ne gleda. Svaka je dama ionako u svom svijetu puna samo-iznenađenja i vlastitih doživljaja same sebe. I svaka je ta ista vježbačica u toj svojoj slobodi i nevjerojatno mekom kretanju beskonačno prelijepa i živa. Žena. U punini.

Vjerujem da su takva otkrića bitna za sve one koje povremeno imaju osjećaj da će u njima nešto puknuti od obaveza  i odricanja od same sebe na odabranom putu…

Mirjana Vidović, Kontroling stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u IT i Telco industriji. Zaposlena sam u Vipnetu od 1999. godine. Kad nisam za računalom u poslovnim ili u virtualnim svjetovima, volim plivati, roniti, uzgajati biljke, baviti se akvaristikom, fotografirati, proučavati dizajn interijera i vrtova te boraviti u prirodi.

Foto: 123.rf, Ana’s Sensual fitness

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više