Serijska poduzetnica Vedrana Džanić otvara Playground – prvi family friendly kafić u Hrvatskoj

Vedrana Džanić serijska je poduzetnica koja posjeduje bogato iskustvo u odgoju i obrazovanju djece, ali i u ugostiteljstvu. Osim što se može pohvaliti s vrtićima na četiri zagrebačke lokacije, od čega su dva korporativna, ova svestrana žena, po struci inače profesorica matematike, ima i vlastiti catering kojim opskrbljuje vrtiće svježom i zdravom hranom.

Kada se sve to znanje i iskustvo zbrojilo, Vedrana je shvatila da ne može „više mirovati“ i odlučila se na novi projekt koji ujedinjuje sve čime se do sada bavila, a to je otvaranje family friendly Playground caffea, u samom centru Zagreba. Unajmila je prostor veličine pedesetak kvadrata, bori se s posljednjim detaljima te se nada otvorenju već ovog tjedna.

Playground caffe smješten je u srcu Zagreba

„Jako sam dugo razmišljala o ovom poslu jer imam puno iskustva na tom području, ali kod nas su predškolski odgoj i ustanove vezane uz njega dosta ograničene djelatnostima koje smijemo obavljati unutar same ustanove. Oduvijek sam gajila želju napraviti nešto slično i jednostavno sam odlučila – idem probati. Cilj mi je stvoriti ugodno obiteljsko mjesto, koje neće samo nositi takav naziv jer ćemo uistinu paziti da usluga bude podjednako dobra za velike i male goste“, ispričala nam je Vedrana, koja uz novi projekt „hendla“ i rad vrtića.

Dugo je slične kafiće proučavala i u inozemstvu – Americi i Europi, no naišla je na megalomanske projekte i prostore od 500 četvornih metara, no ona je ipak htjela nešto intimnije. Odnosno, prostor koji prvenstveno služi odraslima, ali koji moraju ili žele doći sa svojom djecom.

Playground caffe smješten je u Zagrepčanima omiljenoj Tkalčićevoj ulici (br 84.), na početku pješačke zone, u lijepom prostoru s prostranom terasom. Zamišljen je kao dnevni caffe radnog vremena od 10 do 22 sata, modernog uređenja zaduženog za to da se svi gosti u njemu osjećaju ugodno. Gostima će na raspolaganju biti klasična ponuda toplih napitaka i pića, smoothieja i sokića za djecu, ali i nešto slastica za sve koji će željeti nešto i „prezalogajiti“.

„Uspostavila sam suradnju s nekim našim proizvođačima koji do sada nisu imali priliku plasirati svoje slastice jer nemaju prodajna mjesta, a određena populacija jako voli ono što rade – kolače od sira i torte. Takva vrsta ‘slatkog’ zanimljiva je i onima koji paze na svoju prehranu, dijabetičarima, alergičarima te mamama s djecom koje paze da njihovi mališani jedu fino i zdravo. No, bit će i klasičnih slastica, ali i slanih stvari i sendviča. Širit ćemo i prilagođavati ponudu onako kako to tržište bude zahtijevalo“, objasnila je Vedrana. Mjesto će usto biti namijenjeno nepušačima.

playground_cafe_2

Djeca će imati prostor za igru

Klinci će pak u njenom caffeu imati posebno uređeni kutak za igru i zabavu, gdje će im na raspolaganju biti 10 do 15 setova igara koje će moći uzeti i slagati te se družiti s drugom djecom.

U prijepodnevnim satima Vedrana planira organizirati različite radionice za mame i tate koji su kod kuće s djecom. Cilj je da mame i tate mogu na miru popiti kavu, prolistati novine i opustiti se, dok se djeca zabavljaju na radionici ili slušaju priče.

No, niti odrasli neće biti zaboravljeni te će se i za njih organizirati kratke i zanimljive tribine, a bit će pokrenut i „book club“, što smo do sada uglavnom mogli gledati samo u američkim filmovima.

Book club pokrećem s jednom partnericom, a održavat će se dva puta tjedno. Gosti će moći doći, prodiskutirati o knjizi, razmijeniti mišljenja te se opustiti uz piće i jednostavno se družiti. Namjeravamo smisliti više malih događanja koja će privući ljude da kvalitetno provedu vrijeme, a vjerujem kako nema sličnih sadržaja u centru grada i da smo po tome jedinstveni“, izjavila je Vedrana.

Za cijelu ovu obiteljsku priču nije podizala kredit, već je sve podmirila iz „tekućih sredstava“, a kako je serijska poduzetnica, jednostavno je dio zarađenih sredstava od prošle godine uložila i prenamijenila u ovogodišnji projekt. Sama kaže, „nije to neki spektakularni iznos koji se ne bi mogao riješiti uz manji minus na računu“, a čak ni najam lokala u centru grada nije ju bacio u očaj.

“Cijene najma, kako u cijelom Zagrebu, tako i u samom centru, odgovaraju trenutnim tržišnim prilikama pa će se vjerujem investicija kroz dulji period isplatiti”, vjeruje Vedrana.

playground_cafe_3

Pazite s kime pregovarate i surađujete

Trenutno svoj radni dan provodi uglavnom u caffeu i jako je angažirana na novom projektu, no to je uvijek tako, istaknula je, kada se pokreće neki novi biznis. S vrtićima je zbog toga na „telefonskoj liniji“ i „internetskoj vezi“ te sve potrebno dogovara sa svojim timom, a vjeruje kako će idućih par mjeseci svoje radno vrijeme provesti u Tkalčićevoj ulici.

Njezina obitelj apsolutno je i s puno podrške prihvatila Vedranin novi poduzetnički uzlet, a oni koji je znaju upravo iz tog svijeta komentirali su:

„Joj, baš si dugo mirovala“ ili „Pa sad napokon možeš uživati kad su ti djeca velika, što će ti još obaveza?“

No, svi su, rekla je, uglavnom bili jako pozitivni.

Planirate li sličan pothvat, Vedrana savjetuje da obratite pažnju na prostor, ali svakako i lokaciju.

„Možete  imati super priču, no ako je ona nedostupna, tko će doći? Važan je izgled prostora jer ljudi vole lijepo okruženje, a svakako trebate razmisliti i koliko ste spremni žrtvovati – sebe, svog vremena i novca. Treba se i dobro raspitati o svemu, što se kupuje, što se uzima u najam, s kime dogovarate marketinške i sponzorske ugovore. Neke stvari morala sam i sama prvi put naučiti jer se s njima nisam susretala u dječjem vrtiću“, kazala je.

PPUB-Disclaimer

Foto: privatna arhiva Vedrane Džanić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više