Hrvatska animacija osvojila svijet uz serijal iz Amuleta

Nakon skoro četiri godine razvoja, rada i pripreme, domaća i inozemna publika imat će priliku pogledati nagrađeni animirani serijal hrvatske nezavisne produkcije koji potpisuju prošlogodišnja dobitnica naše nagrade za Startup poduzetnicu godine Tihana Šmitran i njezin tim.

Prvi nezavisni animirani serijal u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina

Amulet Studio kreativna je agencija koja se bavi produkcijom i savjetovanjem te strateškim upravljanjem u području digitalnog marketinga. Poseban naglasak u Amuletu stavlja se na digitalne i nove medije, odnosno na animaciju i kreiranje interaktivnih sadržaja.

Jedan takav projekt najnoviji je uradak ovog studija, a koliki je njegov značaj u području hrvatske animacije, dovoljno govori činjenica da se radi o prvom hrvatskom animiranom serijalu u nezavisnoj produkciji još od Profesora Baltazara.

„Kada smo krenuli u ovaj projekt, svi su nam ljudi u industriji govorili kako je to nemoguće za napraviti jer je izrada animiranih serijala iznimno skup i dugotrajan proces, ali ja sam ustrajno vjerovala u to“, priča Tihana.

Animirani serijal u 13 nastavaka pod nazivom &Black&White njihov je dosad najveći projekt koji će javnosti predstaviti u listopadu ove godine. Koncept serijala napravljen je prema predlošku autora Darka Bakliža u kojem se kroz odnos crne i bijele boje prikazuju motivi čovjeka u različitim vremenskim periodima i geografskim lokacijama. Istovremeno se poigrava s vizualnom percepcijom djece, ali i odraslih.

„Kad smo testirali serijal i igricu ispostavilo se da smo dobili iznimno dobre reakcije, kako kod odrasle publike, koja se gledajući serijal opustila i nasmijala, tako i kod djece, kojima je to bilo neobično i zabavno. Još jedan dokaz uspješnosti proizvoda dali su nam učitelji, koji su uočili problem u tome da djeca gledaju puno šarenih sadržaja, a ne vježba se dovoljno vizualna percepcija na ovakav način. Ovo je veseo i humorističan proizvod, ali ima i tu edukativnu notu i dodanu vrijednost, što želim u svakom svojem projektu“, ističe.

Domaća i inozemna podrška

Vrijednost ovog projekta prepoznata je i na estonskom Storyteku, globalnom akceleratoru za kreativni sadržaj, gdje je &Black&White osvojio nagradu. Storytek povezuje kreativne i tehnološke kompanije i bira najbolje kreativne projekte za koje pronalazi investitore i mentore kako bi ti projekti jednom zaživjeli na globalnom tržištu.

„Ušli smo među 6 najboljih projekata prošle godine iz cijeloga svijeta, a naša prezentacija projekta je bila izabrana za najbolju, kao i naš tim. Dobili smo podršku mentora iz cijeloga svijeta i investitora za razvoj proizvoda.“

animirani serijal

Osim s vanjskom podrškom, Tihana i Amulet imaju dobra iskustva i s domaćim sustavom.

„Moram reći da, iako je bilo teško u početku uvjeriti hrvatske institucije zašto radimo nešto što dugi niz godina nitko nije radio, na kraju smo dobili dosta dobru podršku od institucija poput HAMAG BICRA, Europskih fondova, HAVC-a, gdje su svi nagradili projekt kao vrlo inovativan i izašli nam u susret s financiranjem. To nam je pomoglo da cijeli projekt, uz vlastita ulaganja, financiramo od sredstava iz institucija, što je vrlo netipičan način financiranja jednog kreativnog proizvoda“, naglašava.

Novi mediji – novi marketinški potencijal

Iako je postojala početna sumnja izvana, Tihana je bila sigurna da se ovakav projekt u Hrvatskoj može i treba realizirati.

„Znala sam da vani postoji jako dobro tržište za ovakav proizvod jer se ono okreće prema kratkim formama. Odlučila sam uzeti stvari u svoje ruke i pronaći način da dovršim ovaj projekt za koji sam znala da je drugačiji, domišljat i za koji imam kvalitetne ljude koji ga mogu napraviti ovdje u Hrvatskoj. Moram priznati da je na momente bilo jako teško, ali sve je ostvarivo za nekoga tko ima želju, cilj i zna kamo ide.“

A Tihana i njezin studio znaju točno gdje idu. Amulet sada ima šest zaposlenika koji uspješno razvijaju posao u Zagrebu, gdje su ostvarili suradnje s nekoliko novih i velikih klijenata.

„Klijenti s kojima sada radimo zaista su sve više otvoreni prema novim mogućnostima. Čak se oni sami nama obraćaju i ispituju o novim trendovima te što bismo im preporučili. Jest da smo ograničeni budžetom, ali i u okviru manjih budžeta puno se toga može napraviti kad je čovjek domišljat, kreativan i kad mu se daju otvorene ruke za prijedloge“, kaže.

animirani serijal

Dosad su se bavili 2D animacijom, a sada se okreću prema 3D. Također, u svojim projektima koriste i novo područje virtualne i proširene stvarnosti.

„Projekt koji je uključivao VR i AR bio je pun pogodak. Klijent je dobio puno pohvala, nagrada i kontakata. To je zgodan prikaz kako tehnologija zaista može koristiti klijentu i koliko se jednim ulaganjem koje nije toliko veliko, može puno toga postići.“

Konkurencije u ovoj industriji ne nedostaje, a Tihana uočava prostor koji bi omogućio značajno izdvajanje od ostalih.

„Postoji nekoliko jako kvalitetnih studija za animaciju u Hrvatskoj, ali ono gdje mi vidimo našu nišu, i to je nešto što sve više klijenata prepoznaje, je korištenje animacije i novih medija u području marketinga. To nam je omogućilo velik rast ove godine i pruža jako veliki potencijal za 2019. godinu.“

Kvaliteta, rad i poštenje

Svoju tvrtku Tihana je osnovala s 29 godina, a danas kaže kako joj je drago zbog cjelokupnog iskustva pokretanja posla, ali i izazova koji su se pojavili putem.

„Da sam tada imala znanje koje imam danas mislim da bi proces rasta išao tri puta brže! Ali ipak na kraju shvatite da sve te pogreške morate napraviti sami. Vidim da sam kroz te pogreške toliko ojačala i da nije bilo svega toga, pitanje je gdje bih bila danas. Ono što sam naučila je da, koliko god bilo teško u životu i poslu, a to govorim i svojim ljudima, najbitnija je kvaliteta, marljiv rad i poštenje. Gdje god sam u poslovanju vidjela da toga nema, ja bih odustala od tog posla ili partnerstva jer to su neki principi koji su meni iznimno bitni i koje stalno prenosim na naš tim u Amuletu.“

Iako je područje kojim se bavi možda razvijenije vani, ostala je u Hrvatskoj, gdje planira razvijati daljnje projekte u području edukativne animacije.

„Ne žalim nimalo zbog odluke da ostanem, ovo je moja zemlja. Iako sam već ove godine imala priliku da se preselim vani i tamo nastavim posao, ja sam odlučila ostati i raditi ovdje s našim ljudima i razvijati posao do maksimalnih mogućnosti. Zaista vjerujem u Hrvatsku i u naše ljude i vidim da možemo jako dobro i kvalitetno raditi te u kreativnim industrijama stvarati odlične izvozne proizvode“, zaključuje Tihana.

Foto: privatna arhiva, studio Amulet

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -