Amulet Studio prepoznao prednost korištenja proširene stvarnosti

Početkom 80-ih godina prošlog stoljeća frontmen grupe Queen Freddie Mercury je svoj antologijski hit Bohemian rapsody otvorio tekstom: „Is this the real life, is this just fantasy? Caught in a landslide, no escape from reality.“ Tada nije mogao zamisliti što budućnost zaista donosi

Proširena stvarnost

Donedavno je postojala isključivo jedna stvarnost, ona koju živimo iz dana u dan u fizičkoj, opipljivoj formi. Svaka druga ideja stvarnosti bila bi bazirana na mašti, željama i snovima te je uglavnom tamo i ostajala.

Danas, gotovo četiri desetljeća od spomenutog glazbenog hita, na temu stvarnosti po prvi puta se može postaviti pitanje – koja stvarnost? Razvojem tehnologije, razvijala se i alternativna programirana stvarnost koja polako, ali suvereno postaje dio naše svakodnevnice. Dapače, ona je tu.

VR ili AR?

Nerijetko se miješaju pojmovi dvije „programirane“ stvarnosti – virutalne stvarnosti i proširene stvarnosti. Jedno im je ipak zajedničko, a to je VRML – Virtual Reality Modeling Language. Radi se o programskom jeziku kojim se kreira niz slika koje tvore cjelinu, a određenim dijelovima moguće je i upravljati ili ih čak i – mijenjati.

Virtualna stvarnost u današnjem obliku zahtijeva specifičan gadget, u obliku primjerice Occulusa, HTC Vive, Samsung Gear VR-a i sličnih. Proširena stvarnost danas zahtijeva ionako sveprisutni gadget – pametni telefon. Malo tko se ne sjeća „ludila“ koje je uzrokovao Pokemon GO, idealni primjer proširene realnosti.

Svijet bi i dalje ostao jednak promatran očima, ali kroz zaslon pametnog telefona se projicirala sasvim druga, proširena, stvarnost istog tog svijeta. A proširena je upravo programiranim elementima koji stvaraju novu stvarnost.

Prednost korištenja proširene stvarnosti

Amulet Studio prepoznao je (marketinški) potencijal proširene stvarnosti koja već neko vrijeme zauzima svoj dio u spektru usluga koje su u ponudi agencije. Austrijska korporacija Wienerberger, klijent Amulet Studija, već je iskusila prednosti AR-a.

Suradnja ove dvije tvrtke rezultirala je razvijanjem AR aplikacije u kojoj se na inovativan način mogu pregledavati svi proizvodi Wienerberger grupe. Na trodimenzionalnom prikazu vaše idealne kuće na pametnom telefonu prate se i svi relevantni podaci -dostupnost, cijena i karakteristike.

Uspješna suradnja okrunjena je prije nekoliko dana, kada je navedena kampanja razvijanja AR aplikacije Amulet Studija za Wienerberger osvojila prvo mjesto na Innovation Awards 2018 u kategoriji prodaje i marketinga za najinovativniju kampanju 2018. godine unutar Wienerberger grupacije.

Tehnološki aspekt je postao neizostavan segment kreativnih industrija, a budućnost sadržaja leži upravo u pravom spoju napredne tehnologije i vrhunske kreative. U tom procesu važno je voditi brigu o tome da je sve smisleno i povezano, da doprinosi boljem iskustvu korisnika i pozicioniranju branda na tržištu. Jer tehnologija nikada nije samo u svrhu – tehnologije.

Fotografija: YouTube screenshot

Tekst: Amulet studio

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prijave najbolje poduzetnice 2023

Prijave za nagrade najboljim poduzetnicama 2023. su otvorene – evo kako...

Već godinama u Women in Adria organiziramo natječaj za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj. Cilj dodjele ovih nagrada je poticanje ženskog poduzetništva,...