Kanadski premijer Justin Trudeau – Različitost je pokretačka snaga svake zemlje

Kanada je danas u svijetu poznata kao „zemlja mogućnosti“ – naziv koji se nekada vezao uz SAD. Prirodne ljepote Kanade i njeni prirodni izvori privlače turiste, ali okosnicu snage te zemlje čine ljudi.

Kanada je poznata i kao zemlja imigranata. I mnogi su naši ljudi otišli u Kanadu u potrazi za poslom i boljim životom. Tako u Kanadi možete pronaći i strance, i Kanađane. Žene i muškarce. Kršćane i muslimane. Sve moguće rase i ljude različite seksualne orijentacije. I upravo u toj različitosti leži prava snaga Kanade.

Različitost je majka svih izuma

Kanadski premijer Justin Trudeau, koji je prošle godine izabran na poziciju, prvo je imenovao polovicu žena na ministarska mjesta. Zašto? „Jer je 2015. godina“, odgovorio je. Zato što žene čine Kanadu u istoj mjeri kao muškarci.

Različitost, ne samo različitost spolova, temelj je današnje Kanade. U svom obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švicarskoj, istaknuo je zašto bi različitost trebala biti ekonomski temelj svake zemlje.

„Kada govorimo o različitosti, ne govorimo samo o ispravnoj socijalnoj politici. Različitost je pokretačka snaga i osnova svake ideje i izuma. Ona pokreće kreativnost koja obogaćuje svijet“, rekao je tom prilikom Trudeau.

Premijer je prošli mjesec primio i prve izbjeglice iz Sirije, koje je on osobno pozdravio pri njihovu dolasku u Kanadu i kako je naglasio, pozdravio ih je kao nove Kanađane i ljude koji su u tom trenutku postali budućnost Kanade. Kanada je će do kraja veljače primiti i do 25 tisuća izbjeglica i svi će oni dobiti priliku da izgrade novu budućnost.

„Moj je prethodnik htio da upoznate Kanadu i njezine prirodne potencijale. Ja želim da upoznate Kanađane i njihovu snalažljivost. Prirodni će izvori uvijek biti dio Kanade, ali Kanađani znaju da rast i razvoj zemlje ne ovisi o tome što leži ispod njihovih nogu, već o tome što se nalazi u njihovoj glavi“, rekao je Trudeau.

Trudeau je postao premijer prije svega par mjeseci, a već je počeo stvarati ekonomski i društveno prosperitetnu Kanadu. Valja napomenuti da ima tek 44 godine i najmlađi je premijer u povijesti te zemlje. Budući da je naš novi premijer Tihomir Orešković proveo velik dio života u Kanadi, možemo se nadati da će mu Trudeau posložiti kao primjer. Polovicu žena na ministarskim pozicijama očito možemo zaboraviti. Možda ipak kod nekih drugih stvari.

Prime Minister Trudeau pointed to the economic benefits of diversity during his speech in #Davos today.

Posted by Globe Politics on Wednesday, January 20, 2016

 

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više